ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Βία
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Η Βία στο ΕΜΠ ... 1/11/1995

Όταν αναφερόμαστε στο ΕΜΠ, αυτόματα μας έρχεται στο νου η ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική βία που υπομένουμε μέσα στο ίδρυμα.

Καταρχήν, θα ήθελα να αναφερθώ στην ψυχολογική βία. Όλοι μας ακούγαμε από τους φροντιστηριακούς μας καθηγητές, στην τάξη της τρίτης λυκείου, πόσο καλά θα περάσουμε στα Α.Ε.Ι. μετά από το βάρβαρο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων. Μας μίλαγαν για την ανέμελη φοιτητική ζωή που θα είχαμε, τα οργιώδη πάρτυ που θα κάναμε, για τις κοπέλες που θα κυνηγούσαμε και ό,τι άλλο περνούσε από το μυαλό μας. Έτσι στον ελεύθερο χρόνο μας δεν ονειρευόμασταν τίποτα άλλο από αυτά που μας έλεγαν. Ξαφνικά όταν μπήκαμε στο 'πολυπόθητο' ίδρυμα, είδαμε ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά από ό,τι φανταζόμασταν.

Οι εργασίες, τα εργαστήρια, τα μαθήματα που πρέπει να παρακολουθήσουμε συρρικνώνουν κατά πολύ τον ελεύθερο χρόνο μας με αποτέλεσμα τα καθημερινά ξενύχτια και τα πάρτυ να είναι περιττή πολυτέλεια για εμάς. Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αρκετά δυσαρεστημένοι από αυτό το φαινόμενο (βέβαια υπάρχουν και οι μαζόχες που γουστάρουν τέτοιες καταστάσεις. Ουδέν σχόλιον). Έτσι το ΕΜΠ μας ασκεί ψυχολογική βία. Η μοναδική μας παρηγοριά για να ξεφύγουμε από την ψυχολογική βία είναι η εκδρομή του έτους, που γίνεται κάθε χρόνο, καθώς και τα πάρτυ που οργανώνουν διάφορες φοιτητικές και μη ομάδες.

Η σωματική βία που μας ασκεί το ΕΜΠ είναι τα απίθανα ωρολόγια προγράμματα με τις μεγάλες ώρες κενών ανάμεσα στα μαθήματα και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις από την Πατησίων στου Ζωγράφου και αντίστροφα (σαν μπαλάκια του πινγκ πονγκ, δηλαδή). Τούτο οφείλεται, ίσως, στην ανεπαρκή διάθεση αιθουσών και στην ανεπαρκή οργάνωσή τους από την 'περίφημη' γραμματεία μας. Στα μεγάλα κενά μεταξύ των μαθημάτων αναγκαζόμαστε να περιμένουμε ώρες ολόκληρες με μόνη συντροφιά κάνα δυο γνωστούς, τον πατροπαράδοτο καφέ και φυσικά το τάβλι. Βέβαια υπάρχει η επιλογή να μην παρακολουθούμε καθόλου. Αλλά μιας που θέλουμε να είμαστε 'σωστά' παιδιά και 'καλοί' φοιτητές (προς θεού όχι γλείφτες) είμαστε υποχρεωμένοι -κατά την άποψή μου- να παρακολουθούμε ένα ορισμένο αριθμό μαθημάτων. Το αποκορύφωμα είναι στο τέλος κάθε εξαμήνου, δηλαδή οι εξεταστικές. Υπάρχουν περιπτώσεις που γράφουμε δύο ή τρία μαθήματα την ίδια μέρα αναγκαζόμενοι να τρέχουμε σαν τρελοί από το ένα αμφιθέατρο στο άλλο. Ο γράφων είχε μια παρόμοια εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα. Στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου έγραφα στις 12.00-15.00 στου Ζωγράφου, ενώ στις 14.30 έπρεπε να βρισκόμουν στην Πατησίων για να γράψω ένα άλλο μάθημα. Το ωραίο ήταν ότι έγραφα κι άλλο μάθημα αργά το απόγευμα στου Ζωγράφου. Έγιναν αρκετές προσπάθειες για να αποφευχθεί αυτό το μπάχαλο, αλλά υπήρχε άρνηση από πλευράς γραμματείας. Αξίζει να αναφέρω ότι οι καθηγητές δήλωναν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλαγής ώρας για την εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος. Βέβαια το ίδιο συμβαίνει και σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Οι ώρες πολλών μαθημάτων συμπίπτουν και υποχρεωνόμαστε να παρακολουθούμε το ένα από αυτά.

Τέλος να αναφερθώ στην σεξουαλική βία που αντιμετωπίζουμε όλα τα 'καλά' αγόρια αυτής της σχολής. Παρόλο που, σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές πληθυσμού, οι γυναίκες είναι πιο πολλές από τους άντρες στη χώρα μας, στο ΕΜΠ, με μόνη εξαίρεση την αρχιτεκτονική και τους χημικούς μηχανικούς, επικρατεί αντροκρατία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να 'στρεφόμαστε' σε άλλες σχολές -παράβαλε φιλοσοφική, οικονομικό, ΑΣΟΕΕ.

Αρκετά είπα ως εδώ. Παρόλα τα 'άσχημα' περί βίας που μας προσφέρει το ΕΜΠ, το παρήγορο είναι ότι είμαστε σε ένα από τα πέντε καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και αποκτούμε γνώσεις υψηλού επιπέδου, που ελπίζουμε να μας χρειαστούν στο μέλλον.

Βασίλειος Σαράντης
Ηλ/γος Μηχανικός
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Βία
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Βία
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099