www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Μόδα)

ΝΕΑ ΜΟΔΑ 1/5/1996

Καθημερινά μας βομβαρδίζουν με νέες μόδες. Νέους τρόπους ζωής, νέα τραγούδια, νέα συνθήματα, νέους αφορισμούς. Οδηγίες πώς να συμπεριφερόμαστε, πώς να διασκεδάζουμε, πώς να ντυνόμαστε, πώς να συνουσιαζόμαστε. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που επιβιώνει από αυτόν τον πόλεμο της καθημερινότητας; Ποιος είναι αυτός που ζωή του είναι η νέα μόδα, ο άνθρωπος του μέλλοντος;

Μετά τον Homo Habillis, τον Homo Erectus, τον Homo Sapiens και τον Homo Sapiens Sapiens έφτασε πια ο καιρός να γίνουμε μάρτυρες μιας νέας φυσικής επιλογής, να αναγνωρίσουμε αυτόν που θα συνεχίσει και θα εξελίξει το ανθρώπινο(;) είδος. Αυτόν που θα κυριαρχήσει στον Πλανήτη Γη: τον Homo Sapiens Mala Kus.

Ποιος είναι: Ο Mala Kus είναι ένας καθημερινός άνθρωπος. Απαντάται σε διάφορες μορφές και σχεδόν σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Δεν μπορείς να πεις εύκολα ότι βρήκες έναν, ούτε όμως και να υποστηρίξεις με σιγουριά ότι ο φίλος που ήξερες από παιδί δεν είναι. Δεν μπορείς ούτε καν να ξέρεις αν εσύ είσαι (κανένας τρελός δεν παραδέχεται).

Πώς συμπεριφέρεται: O Mala Kus δεν συμπεριφέρεται με κάποιον συγκεκριμένο ιδιαίτερο τρόπο, είναι πάντως γενικά προβλέψιμος. Δεν ξέρεις την επόμενη κουβέντα του, ξέρεις όμως ακριβώς τί θα κάνει σήμερα, τί πιστεύει πάνω σε εκείνο το θέμα, σίγουρα τί θα έκανε "εάν ήταν εσύ" κλπ.

Τι φοράει: Ανανεώνει διαρκώς την γκαρνταρόμπα του γιατί πιστεύει ότι το ντύσιμο είναι ιδεολογία. Τη μία φοράει σακάκι, γραβάτα και χρυσή αλυσιδίτσα, την άλλη adidas μπλε παπουτσάκι και μπλουζάκι frond. Συχαίνεται το κιτς. Κάθε που βγάζει διαφήμιση η Levi΄s παρουσιάζεται με τζιν-πουκάμισο-μπότα. Όταν δεν πάει για μπάσκετ φοράει μαύρο μποτάκι του μπάσκετ.

Τι πίνει: Τζιν με τόνικ, βότκα πορτοκάλι, ουÀóêõ coka(;), frulite. ÃåíéêÜ ü,τι πίνει η παρέα. Νερό πίνουν οι ξενέρωτοι: όσο πιο κακόγευστο και δύσοσμο είναι το ποτό, τόσο πιο φοβερό άτομο αυτός που το πίνει. Πίνει επίσης ό,τι τον κάνει να νιώθει διαφορετικός (μόνο που όλοι οι υπόλοιποι νιώθουν όμοια διαφορετικοί): cola, nescafe, milko, ôóéãÜñï, "ôóéãÜñï", ecstacy. Ôéò ìïñößíåò èá ðåñéìÝíåé íá ôéò âãÜëïõíå ðñþôá óå ÷Üðé.

Τι τρώει: Τρελαμένες αγελάδες, κανίβαλα κοτόπουλα, gay πρόβατα. Σιχαίνεται τους σκύλους (και απορεί με τους Ινδιάνους) γιατί είναι βρώμικοι. Εμπιστεύεται την κουζίνα των wendys και των goodys, ενώ πάντα εκλεκτικός απορρίπτει τα macdonalds.

Τι διαβάζει: Ο Mala Kus είναι φύσει ανεξάρτητος. Δεν έχει βρει κάτι που να τον εκφράζει. Προσωρινά διαβάζει ciao, τηλέραμα, κλικ, max, νίτρο, tutti, cosmopolitan.

Τι βλέπει: Πρωινές εκπομπές και τα μυαλά στα κάγκελα. Άμα λάχει και τηλεοπτικά παιχνίδια να πάει με καμιά μπουρούχα στο εξωτερικό. Μικρούτσικο, ό,τι βγάλει.

Τι λέει (προσφιλή αποφθέγματα): Ο αετός πεθαίνει στον αέρα, θα με θυμάσαι όταν κλαις θα με θυμάσαι και ας μη θες, τρελό κι αγαπησιάρικο δεν είσαι κανενός, μπρος στην εκκλησιά μία ακόμα μαχαιριά, το κρεβάτι κάθε βράδυ με ρωτάει πού'χει πάει και δεν τηλεφωνάει, δεν μπορείς να μου το ξεκόψεις να κάνω καυτές δηλώσεις.

Τι ονειρεύεται: Να γίνει μπασκετμπολίστας, προπονητής ομάδας ποδοσφαίρου, τραγουδιστής, φωτομοντέλο, επιχερηματίας, κομπιναδόρος, μιζαδόρος, καντηλανάφτης στο στρατό, ταύρος στο κρεβάτι, αφέντης στο σπίτι του. Θα ήθελε να δει την Claudia γυμνή. Θα ήθελε να οδηγήσει μία Aston Martin και να έχει και τα λεφτά να την τρακάρει. Να πετάξει το κινητό που κουδουνάει όταν πάει για καφέ και να πάρει ένα καινούριο που να μπορεί στ'αλήθεια να παίρνει τηλέφωνα.

Πού διασκεδάζει: Διασκεδάζει στο τραπέζι κάποιου club, στον πάγκο κάποιου bar. Προτιμάει να είναι αμίλητος γιατί δεν έχει τί να πει (αυτό του συμβαίνει όταν βγαίνει με κοπέλα της αρεσκείας του). Διασκεδάζει επίσης με την κατάλληλη συντροφιά στο κρεβάτι, αλλά μόνο για λίγο. Η λέξη "βαριέμαι" έχει βγει από το λεξιλόγιό του - πολλές φορές την αντικαθιστά με τις "διασκεδάζω", "σπρώχνω".

Πορώνεται: Οι περισσότεροι Mala Kes τη βρίσκουν τρομερά παρέα με ένα σωρό βαμμένα ανθρωπάκια τα οποία χοροπηδάνε ασταμάτητα φωνάζοντας συνθήματα που θα έκαναν και έναν κοινωνιολόγο να απορεί. Προτιμάει να του βρίσεις τη μάνα παρά τη θύρα.

Τα προσωπικά του είδη: Πακέτο τσιγάρα μάρκας που υποστηρίζει φανατικά λες και τα στρίβει ο πατέρας του, τζιν από την αμερικάνικη αγορά που να το έχουν φορέσει τουλάχιστον 2 αράπηδες, ο συναγερμός του αυτοκινήτου, φωτογραφία της Κ.Γαρμπή με αφιέρωση του τυπογραφείου.

Τα αγαπημένα του hobbies: Φραπές στα Εξάρχεια, καπουτσίνο στο Κολωνάκι, τάβλι στις φοιτητικές καφετέριες, ύπνος κατά τις ώρες της σχολής.

Το αγαπημένο του σπορ: Το γυμναστήριο. Μπορεί βέβαια να μην κάνει καθόλου καλύτερη φυσική κατάσταση (σώμα έχει ήδη φτιάξει σε κάποιο συνοικιακό γυμναστήριο όπου δεν τον βλέπει κανείς), φτιάχνει όμως ψυχολογία. Οι σχεδιαστές μόδας κατάφεραν κι εδώ να φτιάξουν εκείνα τα ρούχα που τον κάνουν να αισθάνεται όμορφα στο γυμναστήριο. Φάτε μάτια ψάρια.

Πού πάει: Στις πουτάνες κυρίως για να είναι συναισθηματικά ανεξάρτητος. Όταν θέλει και να χορέψει παράλληλα το συνδυάζει σε κάποιο μεγάλο club.

Τι γνώμη έχει για το άλλο φύλο: Θα ήθελε κάποια στιγμή να το γνωρίσει καλύτερα. Δεν έχει δοκιμάσει ακόμα 69. Θα πήγαινε ευχαρίστως με μία μαύρη, ποτέ όμως με μία τσιγγάνα. Για το τελευταίο επιφυλάσσεται μέχρι την επόμενη διαφήμιση της Benetton.

Ποιους θεωρεί φίλους: Το γιο του Λάτση και την εγγονή του Ωνάση.

Ο αγαπημένος του παλιός πολιτικός: Ο Βαμβακούλας.

Πού ανήκει: Κάπου, χωρίς ιδιαίτερο κόλλημα (ή κώλυμα). Θα μπορούσε πολύ άνετα να είναι στους νέους ορίζοντες γιατί ο Σαμαράς φοράει και πολύ όπου γυαλιά ή στη δαπ γιατί έχει αφραγκιές και θέλει να διοργανώσει καμία εκδρομή στη Μύκονο (βλ.τεύχος 17). Προσωρινά ανήκει στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά μέχρι να του πάρει ο πατέρας του το καινούριο αμάξι που του'χε υποσχεθεί.

Ίσως όλα τα παραπάνω να εμπεριέχουν εκείνη την υπερβολή που χαρακτηρίζει κάθε χιουμοριστική προσέγγιση (για "όλα τα παραπάνω" οφείλω να ζητήσω συγγνώμη τόσο από τους καλύτερούς μου φίλους όσο και από τον εαυτό μου). Ίσως αυτός που αποκαλώ Homo Mala Kus να είναι ο αυριανός Homo Εksi Pnus ή Ane Ptygmenus. Έχω την εντύπωση ότι είναι απίθανο να έχει γεμίσει όλος ο κόσμος μαλάκες(;). Ακόμη πιο απίθανο θεωρώ να είναι ο Ηοmo Mala Κus ο άνθρωπος του μέλλοντος(;).

Παρόλ'αυτά, εάν για λίγο ξεφεύγαμε από την ισοπεδωτική αντίληψη της ρουτίνας μας και τη βλέπαμε υπό ένα πιο ανθρώπινο και ειλικρινές πρίσμα, ένα πρίσμα "καθαρό", θα συνάγαμε ότι πολλά από τα πράγματα που καθημερινά κάνουμε και ανεχόμαστε δεν διακρίνονται ούτε για την ποιότητα ούτε για την ψυχαγωγική, πνευματική και πρακτική, αξία τους. "Οι θεοί θα γελούσαν μαζί μας".

Τα τραγούδια που σφυρίζουμε στο δρόμο, τα σώματα που μας εντυπωσιάζουν στο πεζοδρόμιο, οι ιδιαιτερότητες που παραδεχόμαστε ή απορρίπτουμε στους ανθρώπους γύρω μας, σπάνια εκφράζουν το βαθύτερο είναι μας και σπάνια ανταποκρίνονται στους φυσικούς και μεταφυσικούς μας στοχασμούς. Καταπιέζουμε τις υψηλές εκφράσεις του πνεύματός μας. Οι τρόποι που επιλέγουμε για να εκδηλώσουμε την αγάπη, τη φιλία, την επιθυμία, την συντροφικότητα, την ανάγκη για επικοινωνία μας αποξενώνουν, μας περιχαρακώνουν, μα περισσότερο μας αλλοτριώνουν, μέχρι που να μας ξενίζει και η βραδινή συνεύρεση με τον εαυτό μας (η πνευματική εννοώ, έκφυλοι), να νιώθουμε αδύναμοι να απολογηθούμε και να αλλάξουμε το "έξω" ώστε να ταιριάζει με το "μέσα".

Κάθε μόδα είναι μια μορφή μαζοποίησης. Κάθε προϊόν μαζικής παραγωγής είναι μία απλοποίηση του πολύποκου διαφορετικού "είναι" μας. Κάθε κουτάκι cola, κάθε πακέτο marlboro, κάθε χαπάκι ecstasy μία απλοποίηση. Κάθε ψεύτικο αστείο, κάθε γέλιο συγκατάβασης, κάθε μάγκικη "αργκώ" πρόταση, κάθε ψεύτικο look'n'style μία ισοπέδωση. Ας σταματήσουμε να αναλλώνουμε τον χρόνο μας κουτσομπολεύοντας τα ψώνια που κυκλοφορούν γύρω μας και προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή μας. Ας συγκρίνουμε αυτό που δείχνουμε με αυτό που έχουμε και πιστεύουμε και "με μία κυκλωτική κίνηση" ας παγιδεύσουμε μία φορά τον εαυτό μας στα δίχτυα της αυτοκριτικής. Ας φτιάξουμε μία δική μας, ξεχωριστή μόδα (μία αντιμόδα ίσως) και ας πείσουμε τον εαυτό μας να την ακολουθήσει. Δυσκολότερο είναι μάλλον από το να πείσουμε τα πλήθη...

Γιάννης Ξηρουχάκης
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (διδάκτωρ τρομάρα μου...)

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=137&ac_id=29