www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Ιστορίες)

Το Νύγμα αλλάζει χέρια! 19/1/2001

Ήταν μια βροχερή μέρα του Γενάρη, από αυτές που αρχίζει να νυχτώνει από τις 5.00. Ο άνεμος λυσσομανούσε και η βροχή μαστίγωνε τα βρωμερά τζάμια της λέσχης του ΕΜΠ. Μόνο μια παρέα βρισκόταν στην τραπεζαρία, τελείωνε βιαστικά το μπριαμ της, ενώ ο μάγειρας μάζευε με θόρυβο τα κατσαρολικά του. Η τηλεόραση έδειχνε σκηνές από εγκαίνια μακετών των Ολυμπιακών έργων, συμπληρώνοντας το όλο θλιβερό σκηνικό.

Όποιος ήξερε την παρέα των 6 αγοριών 3 μήνες πριν δεν θα πίστευε τα μάτια του. Αυτό που διαγραφόταν καθαρά στα ρούχα και τα πρόσωπά τους ήταν η εξαθλίωση, εντύπωση που επετεινόταν ακόμα περισσότερο από το λαίμαργο τρόπο με τον οποίον καταβρόχθιζαν το ομολογουμένως άνοστο φαγητό τους.

Ήταν η συντακτική ομάδα του Νύγματος, πάλε ποτέ κοσμαγάπητη και περιζήτητη. Τι την είχε αναγκάσει να περιέλθει σ' αυτήν την αξιοθρήνητη κατάσταση? Τι άλλο, παρά λάθη επί λαθών όσον αφορούσε τη διαχείριση των οικονομικών τους, το άλλοτε κερδοφόρο Νύγμα είχε γυρίσει μπούμερανγκ, καταδικάζοντάς τους στην ανέχεια και τη μιζέρια. Οι χιλιάδες χρήστες που μέχρι πρότινος συνέρεαν καθημερινά στο site, εξασφαλίζοντας έτσι γενναιόδωρες αμοιβές στους ιδιοκτήτες, είχαν στραφεί για ανεξήγητους λόγους σε άλλα portals, με τη σειρά τους αποχώρησαν οι διαφημιζόμενοι-χορηγοί και η γκρίνια διαδέχθηκε την αισιοδοξία.

Ser, dennis, yvotsis, gbenec και ΤΤ περνούσαν δύσκολες ώρες: Οι πενιχροί μισθοί τους από το ΕΜΠ, δεν έφταναν πλέον ούτε για τις μπόμπες που αναγκαστικά αγόραζαν στον ΤΤ, όταν τον έπιανε το σύνδρομο στέρησης. Μόνη τους ελπίδα ο gbenec , ο μόνος που είχε μια σταθερή δουλίτσα και μ' αυτήν πλήρωναν το νοίκι για το ημιυπόγειο που ζούσαν όλοι μαζί. Ήταν λογικό μόλις έφτασε να τον κοιτάξουν όλοι στα χέρια μήπως είχε φέρει κάτι φαγώσιμο. Τα νέα που τους έφερε ήταν τα χειρότερα δυνατά:

-Μας αγόρασε η Vodafone, σχεδιάζουν μειώσεις προσωπικού, γρήγορα θα αποκαλυφθούν οι υπεξαιρέσεις που είχα κάνει για το νύγμα...
-Εγώ πάντως δεν ξανακάθομαι στο μάγειρα για φαγητό, καλύτερα να μην τρώμε, μουρμούρισε ο dennis.
-Και που του κάθεσαι, μικρό το καλό, το μπριάμ του δεν το τρώνε ούτε μελλοθάνατοι, αντέταξε ο ser, από αύριο θα δρομολογήσουμε τον ΤΤ.

Αυτός τους κοίταξε με βλέμμα που γυάλιζε, μάλλον πλέον δεν καταλάβαινε πολλά, από τότε που τους είχε πάρει η κάτω βόλτα είχε κυλήσει για τα καλά στο ποτό. Η παρέα δεν αντάλλαξε άλλες κουβέντες, ακουγόταν μόνο η τηλεόραση, όπου η Γιάννα Αγγ-Δασκ είχε ανέβει στο βήμα να παρουσιάσει το νέο της συνεργάτη που θα κάλυπτε το δυσαναπλήρωτο κενό του Λιάσκα.

Το κουτάλι έφυγε από τα χέρια του ser, και κατέληξε στο πάτωμα, ενώ εκείνος πλησίαζε σαν υπνωτισμένος την τηλεόραση, όπου μια γυναίκα αντάλλασσε αβροφροσύνες με τη Γιάννα.

-Μαρ, μαρ, τόσο ψηλά έφτασες λοιπόν, Λιάσκας στη θέση του Λιάσκα, ψέλλισε ο ser.

Η Γιάννα Αγγ-Δασκ μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την Μαρ, ήταν φανερό ότι επρόκειτο για έναν από τους λίγους τους οποίους είχε πραγματική ανάγκη.

-Μόλις ξεπεραστεί ένα μικρό τυπικό εμπόδιο η Μαρ αναλαμβάνει εν λευκώ, όλα τα τεχνικά έργα που αφορούν τους Ολυμπιακούς.

Ο ser γύρισε προς τους άλλους και με το ύφος που πρέπει να είχε ο Μάκης ανακαλύπτοντας τις βιντεοκασέτες του Κορκολή, είπε:

-Παιδιά, αυτήν την ξέρω, αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας σώσει αυτή τη στιγμή, είναι η Μαρ. Δεν τολμώ να σκεφτώ όμως το αντίτιμο που θα ζητήσει για να το κάνει.


Μισή ώρα αργότερα χτυπούσε το κινητό της Μαρ, όχι το απόρρητο, το άλλο. Κοίταξε τον αριθμό, ήταν άγνωστος και σκέφτηκε να μην το σηκώσει, αλλά κάτι μέσα της την έκανε ν αλλάξει γνώμη, μόνο μην είναι το σκουλήκι ο Πρετεντέρης σκέφτηκε.

Η φωνή έμοιαζε μακρινή και οικεία ταυτόχρονα, όταν κατάλαβε ποιος ήταν συνειδητοποίησε ότι ήταν η τυχερή της μέρα.
-Ναι, κι εγώ σε ήθελα, είπε ψυχρά και γέλασε σαρδόνια.

Ένα ανήσυχο πνεύμα, να τι ήταν η Μαρ, πανούργα αλλά και ικανή, δολοπλόκα αλλά και αποτελεσματική. Χρόνια πριν διαβλέποντας τις τάσεις της αγοράς είχε αποφασίσει να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος. Μια θεία που είχε στη γραμματεία παρέκαμψε πανελλήνιες και λοιπά γραφειοκρατικά και αισίως η Μαρ έγινε φοιτήτρια και εξίσου αβίαστα πτυχιούχος. Οι φιλοδοξίες της ήταν υψηλές όμως και αποφάσισε να συνεχίσει με διδακτορικό, αυτή η απόφαση όμως στάθηκε καταστροφική. Στο πρώτο έτος του διδακτορικού η βάσκανος μοίρα έφερε η Μαρ να έχει επιβλέποντα σ' ένα project το ser, ο οποίος απορημένος από την πλήρη άγνοια της σε τεχνικά θέματα, ερεύνησε το παρελθόν της. Όλη η απάτη αποκαλύφθηκε, τα πάντα γκρεμίστηκαν όπως ένας πύργος από τραπουλόχαρτα, η Μαρ κράτησε το πτυχίο της, αλλά εκδιώχθηκε άρον-άρον από το διδακτορικό. Ορκίστηκε εκδίκηση και ένα άσβεστο μίσος έμενε να τη χωρίζει από την ομάδα του Νύγματος.

Όπως όμως προείπαμε, η Μαρ ήταν άτομο που του έκοβε, κι αν δεν είχε μάθει πολλά τεχνικά είχε εντρυφήσει στα του Marketing, όπου επεδείκνυε μια ιδιαίτερη κλίση, με αποτέλεσμα να διοριστεί σε μεγάλη εταιρεία ΙΤ. Εκεί τόσο λόγω του σατανικού μυαλού της, της γυναικείας φύσης της αλλά και του απίστευτου κυνισμού της, ανέβηκε 2-2 τα σκαλιά της ιεραρχίας, φτάνοντας ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ. Ήταν μόλις 24 χρονών κι όμως ήταν στο απόγειο της δόξας της. Νέες ευκαιρίες παρουσιάζονταν συνεχώς, να τώρα την είχε καλέσει η Γιάννα για μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία.

Μόνο που υπήρχε αυτό το ρημάδι το μικρό εμπόδιο που είχε αναφερθεί και στη συνέντευξη τύπου. Ο κάτοχος της συγκεκριμένης θέσης χρειαζόταν μεταπτυχιακούς τίτλους, κι αυτό ήταν κάτι που η Μαρ δεν διέθετε. Αυτή η σκέψη την ταλαιπωρούσε όταν χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν ο ser.


Όταν η SLK σταμάτησε έξω από τη λέσχη του Πολ, τα 5 παιδιά έμειναν να χαζεύουν τις φάτσες τους στα φιμέ τζάμια. Ο οδηγός, που ήταν φτυστός ο Σων Κόνερυ στα νιάτα του, βγήκε έξω και τους περιεργάστηκε με φανερή αηδία. Την ίδια ώρα άνοιγε το παράθυρο και η Μαρ κάρφωνε έναν-έναν τους παλιούς εχθρούς της. Μμμμ, σκέφτηκε με ικανοποίηση, η τύχη ήταν υπέρ το δέον καλή μαζί της, κοίτα τους κατάντια. Περίμενε να χαμηλώσουν πρώτοι το βλέμμα και μετά καταδέχτηκε να τους απευθύνει το λόγο:

Ο ser ένιωθε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ο κλοιός γύρω τους έσφιγγε, αλλά δεν έβλεπε και προφανή τρόπο διαφυγής. Η Μαρ, τους κάρφωνε με τα σατανικά της μάτια, ο Ντιμίτρι-που ήταν φανερό ότι δεν εκτελούσε μόνο χρέη σοφέρ τους κοίταζε περιπαιχτικά, ο ser τόλμησε και ρώτησε αυτό που σκέφτονταν όλοι

-Ωραία, εσύ τι θέλεις από μας?
-Μα είναι απλό, είναι κάτι που ήδη κάνετε, απλώς δεν ξέρετε ότι το κάνετε για μένα. Θέλω να τελειώσω, …να τελειώσετε το διδακτορικό μου. Ο Ντιμίτρι ξερόβηξε.
-Μα φυσικά αγάπη μου, δε σε ξέχασα, κι ο Ντιμίτρι θέλει μια μικρή χάρη, ένα μεταπτυχιακό στα τεχνοοικονομικά.

Τα παιδιά χλόμιασαν, η πληρωμή ήταν πολύ μεγαλύτερη απ ότι είχαν φοβηθεί στους χειρότερους εφιάλτες τους και επιπλέον ενάντια στις αρχές τους.
-Λυπάμαι , διαφωνούμε, είπε εκ μέρους όλων ο ντένις
-Πολύ καλά, να πω στον Ρατζίφ να στρώσει τραπέζι, ας φάμε μια φορά όλοι μαζί κι ας μην έχουμε καταλήξει σε συμφωνία - ακόμα.

Τα παιδιά συμφώνησαν κι ο Ινδός υπηρέτης άρχισε να συντονίζει το στρώσιμο του τραπεζιού για το Λουκούλλειο γεύμα


Όλοι είχαν φάει και πιει - ειδικά κάποιος - μέχρι σκασμού. Όταν ήρθε η τούρτα, η Μαρ ύπουλα πήρε στα χέρα της το μαχαίρι και κοιτάζοντας τους καλεσμένους της έναν-έναν, άρχισε να μιλάει.

-Είναι πραγματικά κρίμα που δεν καταλήξαμε κάπου, Εσείς θα συνεχίσετε να ζείτε μέσα στη στέρηση, είναι πραγματικά λυπηρό. Αύριο τι θα φάτε? Ποιος έχει σειρά για το μάγειρα? Κρίμα, ένα τόσο άδοξο τέλος για μια τέτοια μεγαλόπνοη προσπάθεια.

Άτιμη Μαρ, χτύπησες διάνα! Σε κανέναν δεν άρεσε πραγματικά αυτό που κάνανε για αν εξασφαλίσουνε τον επιούσιο.

Η μεταστροφή του κλίματος ήταν ραγδαία.

Πρώτος έσπασε ο dennis - στο άκουσμα του μάγειρα αναλύθηκε σε δάκρυα - παραληρώντας δέχτηκε όλους τους όρους της Μαρ, ξεκίνησε μάλιστα στο πόδι ένα σχεδιάγραμμα για το phD της.

Σειρά είχε ο yvotsis που είχε φοβηθεί ότι ενδεχόμενη ασυμφωνία θα σήμαινε κι απώλεια της τούρτας που ήταν η αγαπημένη του, σεράνο. Ουρλιάζοντας φίλησε τα γούνινα πασουμάκια της Μαρ, η οποία όμως δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια συγκινητική εκδήλωση.

Ο gbenec το σκέφτηκε ψυχρά και υπολογιστικά: είμαι ο μόνος που δουλεύω, για να τρώνε τα ρεμάλια, τέρμα.

Ο ΤΤ ό,τι και να έλεγε δεν θα 'χε σημασία, κανείς δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά, αν μάλιστα έπαιρναν και τα λεφτά θα τον έβαζαν στο Betty Ford να απεξαρτηθεί.

-Σερ, η απόφαση είναι δική σου


Το site μπαίνει σε μια καινούρια φάση πλέον, είμαστε υπό ανακατασκευή, λόγω της αγοράς του Management από στρατηγικό επενδυτή, οι αλλαγές θα είναι πασιφανείς σε λίγες μέρες. Το διδακτορικό της Μαρ γράφεται με ταχείς ρυθμούς και χτες κάποιος πήγε κι έδωσε πρόοδο στο όνομα του Ντιμίτρι.

Μαριλένα Κοιλανιώτη
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=15&ac_id=8