ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Χαβαλές '96
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Τάβλι: από τη θεωρία στην πράξη 1/6/1996

Τάβλι: Το αγαπημένο σπορ των Ελλήνων, το πάντα in φετίχ του καλοκαιριού, απαραίτητο αξεσουάρ σε κάθε πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, δημόσια υπηρεσία, καφενείο, καφετέρια, σπίτι.

Τάβλι μεγάλων διαστάσεων για νευρικό παιχνίδι, τάβλι τσέπης, σε διάφορα χρώματα και τερέν. 'Ολοι παίζουμε τάβλι... πόσοι όμως το παίζουμε σωστά; Φοράμε την κατάλληλη ενδυμασία; Καθόμαστε σε κατάλληλα καθίσματα; Ξέρουμε από τρόπους συμπεριφοράς; (savoir vivre). Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Το τάβλι φιλίες φτιάχνει και φίλους χωρίζει. Σε πικραίνει, σε πορώνει, σε κάνει να ξεχνιέσαι και να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα, ακόμα κι όταν το ίδιο γίνεται μέρος απ' αυτή.

Στην απόδοση ενός επαγγελματία ταβλαδόρου, μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος που ντύνεται. Τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα, για να επιτρέπουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων και εκκεντρικά για να αποσπάς την προσοχή του αντιπάλου (για κοπέλες ένα βαθύ ντεκολτέ αρκεί). Ενεργό ρόλο έχουν και οι θέσεις. Αναπαυτικά και ξαπλωτά καθίσματα συντελούν σε ένα ήρεμο και χαλαρών ρυθμών παιχνίδι, ενώ αντίθετα σκληρές καρέκλες με όρθια πλάτη προμηνύουν ένα επιθετικό και γρήγορο ματς. Στις πρωινές ή απογευματινές ώρες, απαραίτητη συνοδεία ένας καλός καφές, φραπέ για την παραλία, ζεστός για το χειμώνα. Τις βραδυνές ώρες ένα ανεβασμένο ποτό βοηθά για πιο κεφάτο παίξιμο.

Τα κλασικά τα ξέρουμε όλοι. Δεν μετράμε "με τις ώρες", δεν αλλάζουμε κινήσεις και δεν βρίζουμε τα θεία και το σόι του αντιπάλου (όλες οι υπόλοιπες βωμολοχίες επιτρέπονται). Τα ζάρια τα ταλαιπωρούμε αρκετά πριν τα ρίξουμε, δεν τα φτύνουμε και φροντίζουμε να καταλήγουν πάντα μέσα στο τερέν. To κλέψιμο στο τάβλι είναι πάντα θεμιτό, πράγμα που πολύ πιθανό είναι να σκέφτεται και ο αντίπαλος οπότε μία άγρια ματιά για μικρό παράπτωμα ή ένα γερό σκαμπίλι για τους πλεονέκτες είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Φρασούλες όπως: "Πελάτης!" (όταν πρόκειται να χτυπήσουμε πούλι αντιπάλου), "x κι ο βλάκας" (όπου βλάκας=άσσος και x οτιδήποτε άλλο) κ.ά. βοηθούν στον εύθυμο χαρακτήρα μιας παρτίδας τάβλι.

Σίγουρα θα άξιζε για το τάβλι ένα μεγαλύτερο αφιέρωμα, όμως όπως είχε πει και ο Λένιν καλύτερα να κάνεις την επανάσταση παρά να γράφεις γι' αυτή (;).

Δημήτρης Μητρόπουλος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ/ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Άλλα άρθρα του
Δημητρης Γιαννιτσαρος
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Χαβαλές '96
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Χαβαλές '96
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099