www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Εθνικά Θέματα)

Εθνικά άδικα 1/11/1996

Εθνικά “άδικα” και όχι εθνικά “δίκαια”. Όχι γιατί είμαι εθνικόφρονας ούτε γιατί δεν είμαι γνήσιος “πατριώτης” όπως κάποιοι πολεμοχαρείς σωβινιστές θα σπεύσουν να πουν. Απλώς γιατί όσο δίκιο και αν έχουμε πρέπει πάντοτε να προσπαθούμε να δούμε και την άλλη όψη, πράγμα που όταν πρόκειται για εθνικά θέματα δεν γίνεται σχεδόν ποτέ. Ας κάνω λοιπόν τον συνήγορο του διαβόλου και ας παρουσιάσω μόνο την άλλη όψη.

Κανένα παράγωγο της λέξης “Μακεδονία” δεν δεχόμαστε ως μέρος της ονομασίας της FYROM. Γιατί; Η διπλανή μικρή και ανίσχυρη χώρα είναι σαφώς πολυεθνική. Το μόνο ίσως κοινό σημείο των κατοίκων της είναι ο γεωγραφικός της χώρος ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί γεωγραφικό κομμάτι της Μακεδονίας. Γιατί λοιπόν όχι σε οποιοδήποτε παράγωγο;

Εφημερίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης της FYROM δείχνουν χάρτες με τη Θεσσαλονίκη “δική τους”. Δικαίως πολλοί από εμάς εξοργίζονται. Και όμως ποιος διαμαρτυρήθηκε για τις ελληνικές εφημερίδες ποιότητας αντίστοιχης με αυτές της FYROM που δείχνουν τα Σκόπια “δικά μας” (π.χ. “Στόχος”);

Συλλαλητήρια όπου συνθήματα άκρως εθνικιστικά ακούγονται δεν καταδικάζονται παρά από ελάχιστους οι οποίοι γίνονται και δακτυλοδεικτούμενοι. Απεναντίας δεν γίνεται καμία προσπάθεια απομόνωσης αυτών που αλλοιώνουν το όποιο σωστό νόημα των συλλαλητηρίων.

Δεν είμαστε εμείς εθνικιστές… Και όμως, πατριωτάκι μας σκοτώνει με δίκαννη καραμπίνα πεινασμένο βορειοηπειρωτάκι επειδή λέει του έκλεβε καρότα από τον κήπο! Το περιστατικό δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο. Αστυνομικοί δέρνουν με ιδιαίτερο ζήλο τους Αλβανούς, η άποψη ότι η εγκληματικότητα στην Ελλάδα αυξήθηκε λόγω των Αλβανών είναι πλέον κοινή παραδοχή. Διώξτε όλους τους Αλβανούς! Και όμως ήμασταν κάποτε εμείς οι “Αλβανοί” όταν αναζητούσαμε καλύτερη ζωή στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.

Όλοι οι Τούρκοι είναι ίδιοι, κοινώς βάρβαροι και εχθροί μας… Και όμως υπάρχουν Τούρκοι που φυλακίζονται ή και δολοφονούνται από το τουρκικό καθεστώς ακριβώς γιατί δεν είναι ίδιοι.

Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο είναι απαράδεκτη. Τα στρατεύματα κατοχής πρέπει να φύγουν. Γιατί όμως να φύγουν μαζί με αυτά και όλοι οι τουρκοκύπριοι (όπως πολύ από εμάς επιθυμούν); Πριν τον Αττίλα στο νησί υπήρχαν 70% ελληνοκύπριοι και 30% τουρκοκύπριοι οι οποίοι ζούσαν μαζί αρμονικά.

Ο λόγος για τον οποίο τα λέω όλα αυτά είναι γιατί διαφωνώ με το κλίμα πόλωσης που κατά καιρούς δημιουργείται με τα εθνικά θέματα. Η πόλωση αποκλείει την ώριμη και ψύχραιμη σκέψη, δένει τα χέρια των κομμάτων κατά τη διάρκεια κρίσιμων διαπραγματεύσεων επειδή σκέφτονται το πολιτικό κόστος, μας φέρνει πιο κοντά στον πόλεμο που αν γίνει τότε δεν θα υπάρχουν νικητές παρά μόνο ηττημένοι. Τα εθνικά θέματα απαιτούν πυγμή και μαξιμαλισμό κατά τις διαπραγματεύσεις, αλλά ευρύτητα σκέψης και εξέταση κάθε οπτικής γωνίας κατά τις συσκέψεις.


ΥΓ. Πας μη Έλλην βάρβαρος.


Ο αντιλέγων,

για την αντιγραφή

Κώστας Ψούνης

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=223&ac_id=33