www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Χριστούγεννα '96)

ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ - ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ 1/12/1996

Στο τεύχος αυτό απευθυνθήκαμε σε αντιπροσώπους εποχιακών ειδών και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της συγκριτικής δοκιμής στα χριστουγεννιάτικα στολίδια που δοκιμάσαμε.

Ξεκινώντας από την ποιότητα κατασκευής θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα στολίδια στις ακόλουθες κατηγορίες: στα πανάκριβα, στα ακριβά, στα οικονομικά, στα φτηνά και στα φτηνιάρικα. Πιστεύουμε ότι ο διαχωρισμός είναι σαφής και δε χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις.

Στη συνέχεια, ασχοληθήκαμε με τις επιδόσεις της κάθε κατηγορίας. Τα πανάκριβα στολίδια έχουν αρκετά καλό λόγο κόστους/απόδοση, αφού τις περισσότερες φορές δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Χώρα προέλευσής τους είναι κατά παράδοση η Γερμανία, γνωστή για την ποιότητα κατασκευής των προϊόντων της, την αντοχή τους στο χρόνο και το κλασικό τους γούστο. Πιστοί πάντα στην άριστη ποιότητα κατασκευής και στην πολυτελή εμφάνιση, οι γερμανοί έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο μεταλλικό χρώμα, το οποίο αποδείχθηκε ανθεκτικότατο σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας.

Τα ακριβά στολίδια μάλλον δεν είναι μια επιτυχημένη επιλογή, αφού η ποιότητα κατασκευής τους είναι μέτρια και η αντοχή τους σχετικά μικρή. Κατά το στόλισμα πιθανόν οι απώλειες να φτάσουν μέχρι και του 35.87%, ποσοστό αρκετά μεγάλο για μια τόσο ακριβή κατηγορία. Τα στολίδια αυτού του τύπου προέρχονται κυρίως από χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, που ως γνωστό έχει παράδοση στο αμφίβολης ποιότητας γούστο. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι τα πιο συνηθισμένα χρώματα των βρετανικών στολιδιών είναι το μελιτζανί, το σάπιο μήλο, οι αποχρώσεις του βατόμουρου και το κίτρινο της μουστάρδας.

Στην κατηγορία των οικονομικών στολιδιών οι Ιάπωνες έκαναν για άλλη μια φορά το θαύμα τους. Κατόρθωσαν να παρουσιάσουν ποιότητα κατασκευής εφάμιλλη αυτής των γερμανικών, η οποία συνδυάζεται με καλόγουστες χρωματικές επιλογές. Επίσης έχουν το πρωτοποριακό σύστημα V-TACH, το οποίο απορροφά τους κραδασμούς κατά την πτώση και επιτρέπει τις μεγάλες επιταχύνσεις.

Προσπαθώντας να ακολουθήσουν τους γείτονές τους στις επιδόσεις των προϊόντων τους, οι Κορεάτες έχουν εισβάλλει δυναμικά στην αγορά, προσφέροντας τα πιο φτηνά στολίδια της αγοράς, τα οποία όμως δεν έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο και δεν μπορούν να θεωρηθούν και η καλύτερη επιλογή από κάποιον που έχει κάπως υψηλές απαιτήσεις από το αισθητικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό της χαμηλής ποιότητας κατασκευής τους είναι ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμής, στο πρώτο στόλισμα είχαμε απώλειες 35.87%, στο δεύτερο στόλισμα απώλειες 35.87% και κατά το τρίτο στόλισμα απώλειες 35.87%. Συμπεραίνουμε, επομένως, ότι δεν προσφέρονται για οικογενειακή χρήση, αλλά είναι μια καλή επιλογή για όσους ξεκινούν για πρώτη φορά τις χριστουγεννιάτικες περιπέτειές τους.

Ντεμπουτάρουν φέτος στη χριστουγεννιάτικη αγορά τα στολίδια προέλευσης ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, τα οποία ανήκουν στη φτηνιάρικη κατηγορία. Οι δυτικοευρωπαϊκές βιομηχανίες, εκμεταλλευόμενες τα φτηνά εργατικά χέρια και τις νέες οικονομικές συνθήκες, κατάκλεισαν τις αγορές αυτές και άρχισαν να προσαρτούν στους ομίλους τους τις ντόπιες εταιρείες. Το αισθητικό αποτέλεσμα των προϊόντων είναι μέτριο και η ποιότητα κατασκευής τους κάτι παραπάνω από άθλια. Τα στολίδια μετά την τέταρτη μέρα άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν ώριμα σύκα και να πέφτουν ένα-ένα μόνα τους από το δέντρο.

Στη συνέχεια του τεστ ασχοληθήκαμε με τα ηλεκτρικά μέρη. Στην κατηγορία αυτή και πάλι οι γερμανοί έχουν την πρωτοπορία στην ποιότητα κατασκευής και την αντοχή στο χρόνο. Προσφέρουν υψίστης ποιότητας χριστουγεννιάτικα φωτάκια για το δέντρο, τα οποία είναι απολύτως στεγανά και αντέχουν στη συνεχή χρήση για πολύ καιρό. Δεν μπορούμε να σας πούμε τον ακριβή χρόνο διάρκειας λειτουργίας τους αφού ακόμα είναι αναμένα.

Ακολουθούν τα ιταλικής ποιότητας φωτάκια, τα οποία έχουν ιδιαίτερα όμορφες χρωματικές επιλογές, μεγάλες ταχύτητες αναβοσβησίματος, τόσο που να μην είναι αισθητές στο μάτι. Όμως, όπως είναι γνωστό, οι ιταλοί έχουν τόση σχέση με τα ηλεκτρικά όση και ένας ασιάτης με τα μαχαιροπήρουνα. Τα φωτάκια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε κάθε είδους μετακινήσεις και μετά από μερικές ώρες συνεχούς λειτουργίας παρατηρήθηκαν συμπτώματα υπερθέρμανσης με αποτέλεσμα τα συχνά βραχυκυκλώματα.

Τα ιαπωνικής κατασκευής φωτάκια έχουν πολλά από τα πλεονεκτήματα των γερμανικών, όμως έχουν ένα βασικό μειονέκτημα: αν καεί ένα φωτάκι σβήνουν όλα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπίσετε ποιο έχει καεί. Μετά από αρκετές δοκιμές βρήκαμε ότι ο μέσος χρόνος του εντοπισμού του καμένου φωτακίου είναι 4 ώρες και 37 λεπτά. Η πιθανότητα να καεί ένα φωτάκι κατά τη διάρκεια συνεχούς λειτουργίας επί 5 ώρες είναι 35.87%. Βλέπουμε λοιπόν ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών θα χρειαστεί να κάνετε τουλάχιστον 2.7 αλλαγές.

Για όσους αναπολούν τις παλιές καλές ημέρες υπάρχουν τα ανατολικοευρωπαϊκής προέλευσης κεράκια (λαμπάκια δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη), τα οποία όμως έχουν αρκετά μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν πυρκαγιά (35.87%).

Τέλος θα αναφερθούμε στο βασικότερο μέρος της δοκιμής, το δέντρο. Υπάρχουν πολλά είδη χριστουγεννιάτικων δέντρων. Ο συνήθης τύπος δέντρου είναι το έλατο. Υπάρχουν όμως αρκετά είδη έλατου. Υπάρχουν τα έλατα ελληνικής προέλευσης (κυρίως Καρπενησίου), τα οποία είναι λίγο «τσιμπημένα» στην τιμή, είναι όμως ανθεκτικά, φουντωτά και δίνουν στο χώρο όπου βρίσκονται μια χαρακτηριστική οσμή ελληνικής υπαίθρου. Υπάρχουν τα δυτικοευρωπαϊκής προέλευσης έλατα, τα οποία είναι μεν εμφανίσιμα, δεν αντέχουν όμως τη θερμοκρασία δωματίου με αποτέλεσμα μετά από λίγες μέρες να μαδάνε και να κάνουν τις νοικοκυρές να βλαστημάνε σαν λιμενεργάτες. Υπάρχουν τα οικολογικά (πλαστικά) τα οποία όμως είναι ακριβότερα από τα φυσικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα το έχετε για αρκετά χρόνια, είναι τελικά μια καλή επένδυση. Για τους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης υπάρχουν τα καραβάκια, τα οποία όμως είναι δυσεύρετα και συνήθως πανάκριβα. Εκτός αυτού θα είστε και οι ιδιόρρυθμοι της υπόθεσης. Καταλήγοντας θα αναφέραμε και την πρακτική που ακολουθούν μερικοί σπαγκοραμμένοι, οι οποίοι πηγαίνουν στα μέρη όπου πωλούνται τα έλατα και ζητιανεύουν για ένα μεγάλο κλαρί, το οποίο και στολίζουν. Μια φορά το χρόνο θα τα χώσετε ρε τσίπηδες!

Τελειώνοντας το αφιέρωμά μας θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για το ευκολότερο και ομορφότερο στόλισμα του δέντρου σας. Καταρχήν αποφύγετε τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών πριν ή κατά τη διάρκεια του στολισμού. Αποφύγετε τις επικίνδυνες στάσεις πχ να στηρίζεστε στο ένα πόδι πατώντας στο τελευταίο σκαλάκι της σκάλας ή να προσπαθείτε να ισορροπήσετε πάνω στο σκαμνάκι της κουζίνας για να βάλετε το αγγελάκι στην κορυφή του δέντρου (αλήθεια, γιατί βάζουμε το αγγελάκι στην κορυφή του δέντρου;). Επίσης, όσοι έχετε οικογένεια, αποφύγετε να στολίσετε το δέντρο πριν βάλετε το βρέφος για ύπνο. Τα έντονα και γυαλιστερά χρώματα των στολιδιών είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν την αθώα, πλην όμως καταστροφική και ολέθρια, περιέργειά τους.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

Τάσος Τάσκαρης
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=258&ac_id=34