www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Editorials)

Κατεβάστε τις κεραίες! 29/3/2001

Ε ρε γλέντια στην Ελλάδα του 2001! Εγκαίνια του νέου διεθνούς αεροδρομίου και στο φόντο κάποιοι σφάζονται για την παροχή ρεύματος στις κεραίες ραδιοφωνικών σταθμών. Σκηνές απείρου κάλους σε τηλεοπτικά παράθυρα αλλά και στον Υμηττό με την επιχείρηση παύσης εκπομπής πολλών μεταξύ των οποίων και αρκετά δημοφιλών ραδιοφωνικών σταθμών.

Πώς τα κατάφερε έτσι η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα. Είναι να απορεί κανείς μήπως το κάνουν επίτηδες και πηγαίνουν γυρεύοντας την μια γκάφα μετά την άλλη. Αλλά βέβαια όταν κανείς επί χρόνια κοιμάται σε μακαριότητα ποιο άλλο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα;

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: από το 88-89 και μετά όπου ετσιθελικά απελευθερώθηκε η ραδιοφωνία κυρίως με τις επαναστατικές κινήσεις του Αθήνα 9.84 και του τότε δημάρχου Αθηνών Εβερτ, επικράτησε ένα ακόμα πατροπαράδοτο αναρχοαυτόνομο χάος και στα ερτζιανά. Όπως δηλαδή σε κάθε άλλο τομέα της κρατικά ελεγχόμενης-ανεξέλεγκτης ελληνικής ζωής. Ο καθένας έστηνε από μια κεραία και άρχιζε να εκπέμπει. Το κράτος χαλαρό και ωραίο. Καμιά ανησυχία. Κάποια στιγμή η παρεμβολή της παρεμβολής είχε υπερβεί κάθε όριο και αποφάσισαν οι ιθύνοντες να ψηφίσουν νόμο που να ορίζει τις συχνότητες ως δημόσιο αγαθό το οποίο το κράτος το παραχωρεί προς χρήση μέσω της ανεξάρτητης αρχής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης υπό διαφανείς διαδικασίες.

Ας γελάσω μεγαλοφώνως. Μιλάμε για το συμβούλιο του οποίου οι αποφάσεις σχεδόν ποτέ ως τώρα δεν εκτελέστηκαν, σειρά από μέλη του κατά καιρούς παραιτήθηκαν ακριβώς γι' αυτό το λόγο και βέβαια το χάος και η αναρχία στους σταθμούς ποτέ δεν ανεκόπη. Με λίγα λόγια οι κυβερνώντες άφησαν να οργιάζει η παρανομία των παράνομων και ανεξέλεγκτων εκπομπών δίχως την παραμικρή ανησυχία. Έριξαν έναν νόμο εκεί πέρα για να μην έχουν τύψεις και τον άφησαν να σκονίζεται στα ντουλάπια του αρμοδίου υπουργείου.

Η κατάσταση αυτή να υπενθυμίσω ότι στρεφόταν και στρέφεται πρωτίστως ενάντια στον πολίτη που δέχεται ακτινοβολίες μεγαλύτερες από αντίστοιχες σε άλλες μεγαλουπόλεις του εξωτερικού και επιπλέον του στερείται του δικαιώματος να ακούει στοιχειωδώς ομαλά μια σειρά από προγράμματα δίχως παρεμβολές και αυξομειώσεις κάθε 2-3 οικοδομικά τετράγωνα. Επιπρόσθετα βασικός πληγείς είναι και η Εθνική Ραδιοφωνία, την οποία όλοι πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ αλλά ελάχιστα κανείς μπορεί να ακούει λόγω αφενός παρεμβολών αλλά και αφετέρου προγραμμάτων.

Ζούσαμε λοιπόν για χρόνια στην ανοχή της παρανομίας, και το κράτος δεν ανησυχούσε για τους δίχως άδεια σταθμούς που διογκώνονταν και πολλοί εξ αυτών έφθαναν να έχουν προσωπικό άνω των 100 ατόμων, να κάνουν τζίρους αρκετών κάποιων δις και βέβαια να παρεμβαίνουν ισχυρά στην πολιτική ζωή. Και μέσα εκεί στην ησυχία και την ευδαιμονία ξαφνικά τους έπιασε βάλουν όλους τους νόμους σε εφαρμογή ένεκα του νέου αεροδρομίου λέει…

Καλά επιτέλους πόσο άκομψα μπορείτε να κάνετε την κάθε σας ενέργεια; Πέμπτη ξεκινάει το αεροδρόμιο και Τρίτη βράδυ παύετε καμιά σαρανταριά σταθμούς; τόσο καιρό τι κάνετε; πώς είναι δυνατόν να μετατρέπετε εσείς οι κυβερνώντες - με ακέραια την ευθύνη - την εφαρμογή του νόμου σε φθηνό κόλπο και την ασυδοσία σε κεκτημένο; μην τολμάτε να διαμαρτύρεστε για την κριτική που δικαίως ή αδίκως δέχεστε. Ας προσέχατε. Όπως στρώσατε έτσι θα κοιμηθείτε.

Αν θέλετε να εφαρμόσετε τους νόμους, χτίστε το ανάλογο κλίμα και παρουσιάστε σταδιακά και συστηματικά αυτές τις προθέσεις σας. Η εφαρμογή των νόμων αποσπασματικά, όποτε θυμηθούμε και υπό την πίεση πραγματική ή όχι τετελεσμένων όπως το αεροδρόμιο, είναι διαδικασίες που δε σας τιμούν ως κυβέρνηση και μας προσβάλουν βάναυσα ως πολίτες.

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=316&ac_id=7