www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Editorials)

Ανοιξε το Τριώδιο 12/2/2001

Μπήκαν οι Απόκριες, μπήκαν και οι μασκαράδες στη ζωή μας για 4 εβδομάδες. Εσείς τι θα ντυθείτε, αλήθεια, φέτος; Δεν το έχετε σκεφτεί ακόμα; Κακώς, κακώς! Αποτελεί μια πολύ υγιή διαδικασία η μεταμφίεση τις ημέρες της Αποκριάς, Είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε κάτι βαθύτερο από τον ψυχικό μας κόσμο, να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, να κάνουμε κάτι κρυμμένοι πίσω από ένα προσωπείο. Δεν είναι τυχαία η μεταμφίεση που διαλέγουμε τις ημέρες αυτές, λένε ότι εκφράζει πολλά για τον εσωτερικό μας κόσμο. Λέτε;

Η επίσημη Εκκλησία δεν δέχεται την Αποκριά, καθώς τη θεωρεί ως μια μορφή παγανισμού. Δεν ξέρουμε βέβαια, αν θα αλλάξει κάτι στους κόλπους της Εκκλησίας και για να μας προσελκύσει με πιο σύγχρονους τρόπους διοργανώσει κανένα αποκριάτικο πάρτυ ο Χριστόδουλος στην πλατεία της Μητρόπολης με live τους ροκάδες μοναχούς. Τώρα αν θα τραγουδήσουν το Stairway to heaven ή το Sympathy for the devil δεν το γνωρίζουμε. Μάλλον χλωμό το βλέπουμε.

Η επίσημη Πολιτεία, από την άλλη, όχι απλώς αποδέχεται την Αποκριά, αλλά κάνει και ό,τι μπορεί για να κρατήσει το θεσμό ζωντανό. Εκτός από τις λεγομενές καρναβαλικές εκδηλώσεις και τα πάρτυ που διοργανώνουν οι κατά τόπους δήμοι, καταβάλλονται φιλότιμες πορσπάθειες να επεκτεθεί η περίοδος της Αποκριάς, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι και δίχως να γίνονται δακτυλοδεικτούμενοι όλοι αυτοί οι καραγκιόζηδες που ασχολούνται με τη διαχείριση του δημοσίου συμφέροντος. Παρά το γεγονός ότι μια από τις πλέον συνήθεις εκφράσεις που ακούγονται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής είναι ότι “έπεσαν πλέον οι μάσκες”, αυτές μάλλον παραμένουν στη θέση τους και θα εξακολουθήσουν να παραμένουν για πολύ καιρό ακόμα, αφού και διαπλοκές θα υπάρχουν και κομπίνες θα γίνονται και νομοσχέδια νύχτα και απο το παράθυρο θα περνούν και το Σύνταγμα θα γίνει πιο “ευέλικτο”, για την ικανοποίηση των ημετέρων, και τη βουλευτική ασυλία θα μετατρέπουν σε βουλευτική ασυδοσία (αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν ότι στηρίζεται σε νόμο που θεσπίστηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών;) και τις βουλευτικές αποζημιώσεις θα υπερψηφίζουν παμψηφεί.

Εμάς το μόνο που μας μένει είναι να ξεφύγουμε από όλη αυτή τη μιζέρια και να κοιτάξουμε για το λίγο αυτό διάστημα του καρναβαλιού να περάσουμε καλά, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με περισσότερη όρεξη σε όσα παρατηρούμε να συμβαίνουν γύρω μας. Ας μην ξεχνάμε ότι για πολλά από αυτά που συμβαίνουν είμαστε κι εμείς συμμέτοχοι, εκκούσια ή ακούσια.

Καλή εβδομάδα!

Τάσος Τάσκαρης
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=32&ac_id=7