www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Τεχνολογία-Επιστήμες)

INTERNET: Η οπτική γωνία των 'εκ των έσω' 1/5/1995

Και κάποια μέρα ξυπνήσαμε και μάθαμε ότι ολόκληρος ο κόσμος απλώνεται μπροστά μας, κουνώντας μοναχά τα δάχτυλα των χεριών μας (είτε προς την τσέπη, είτε βασανίζοντας ένα πληκτρολόγιο). Μας παρουσιάζεται λοιπόν ένα μέσο το οποίο προσφέρει την δυνατότητα να επεκταθούμε επαγγελματικά σε άλλες περιοχές της υφηλίου. Δεν περιορίζεται μόνο εκεί όμως, είναι ένας ολόκληρος κόσμος, μία κοινωνία χωρίς αρχή και τέλος.

Όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται σε επαφή μαζί του, είτε από ανάγκη, είτε επειδή το έμαθε από περιοδικά “trend makers” που έχουν ανακαλύψει ότι το INTERNET “πουλάει”.

Αυτά που χρειάζεται κάποιος για να μπει στο InterNet, είναι ένας υπολογιστής, ανεξαρτήτως μοντέλου, ο οποίος καλό θα είναι να έχει μεγάλη υπολογιστική ισχύ, ένα MoDem (αρχικά των λέξεων Modulator-Demodulator), μία διαθέσιμη τηλεφωνική γραμμή, ανεκτικούς γονείς και συντρόφους, πολλές διαθέσιμες θερμίδες για χάσιμο και ένα μαξιλάρι στο οποίο μπορεί να ξεσπά μετά από ένα πολύωρο session στο Internet (οι υπολογιστές κοστίζουν ακριβά και είναι κρίμα η οθόνη να αποκτήσει μια τρύπα στην υπερύψηλη, μόλις την πήρατε).

Αφού καταβάλετε και ένα ευτραφές ποσό σε κάποια βάση πληροφοριών (αν δεν είστε τυχερός και το Πολυτεχνείο δεν σας δώσει δωρεάν πρόσβαση), η οποία με την σειρά της έχει καταβάλλει ένα ευτραφέστερο ποσό σε κάποιον οργανισμό, ο οποίος φέρνει το InterNet στην Ελλάδα, είστε έτοιμοι λοιπόν να κατακτήσετε το κυβερνοδιάστημα !?!

Η πρώτη επαφή με το InterNet (Inet, χάριν “on-line” συντομίας) είναι συνήθως μία διαδικασία που ξυπνάει μέσα σου σύνδρομα κατωτερότητας και το πρώτο πράγμα που σου φέρνει στο μυαλό είναι η θεωρία του χάους.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο περίπλοκα όσο φαίνονται (ενώ αυτά που δεν φαίνονται, στην πραγματικότητα είναι). Βλέποντας εκφράσεις όπως root@zeus.central.ntua.gr, http:/, gopher, irc, ftp, telnet, και πολλά άλλα, ήδη αισθάνεσαι χαμένος.

Κάθε χρήστης, για να μπορεί να αναγνωριστεί μέσα στο δίκτυο, αποκτάει ένα κωδικό όνομα, με το οποίο είναι γνωστός στο Inet ή αλλιώς την διεύθυνση του στο δίκτυο. Αυτή η διεύθυνση αποτελείται από ένα κωδικό όνομα, το σύμβολο @ (at) και μία σειρά από ονομασίες χωρισμένες με τελείες, που υποδηλώνουν την τοποθεσία και το σύστημα στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης. Έτσι, μία διεύθυνση θα φαίνεται κάπως έτσι: amusic@prometheus.hol.gr, όπου το amusic είναι το κωδικό όνομα του χρήστη (που συνήθως αποτελείται από τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του χρήστη), το prometheus είναι η ονομασία που έχει δοθεί στον υπολογιστή που “δέχεται” το Inet σε μία βάση, το hol είναι το όνομα του δικτύου (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το δίκτυο της Hellas On Line) και το gr είναι η χώρα στην οποία βρίσκεται το δίκτυο. Συνήθως αντί για τα αρχικά της χώρας μπαίνουν κάποια άλλα γράμματα, όπως: com, edu, mil, gov, τα οποία υποδηλώνουν οργανισμούς, πανεπιστήμια, στρατιωτικές βάσεις ή κυβερνητικές διευθύνσεις.

Μία διεύθυνση έχει πάρα πολλές χρησιμότητες. Η κυριότερη από αυτές είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (E-Mail). Γνωρίζοντας την διεύθυνση κάποιου ατόμου, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορείτε να του στείλετε ένα γράμμα και μαζί με αυτό κάποιο συνημμένο αρχείο. Η κύρια διαφορά με το κανονικό ταχυδρομείο είναι η ταχύτητα λήψης του γράμματος, όπου στην χειρότερη περίπτωση παίρνει 3-4 ώρες για να φτάσει στον τελικό προορισμό του, όσο μακριά και αν βρίσκεται.

Τα περισσότερα συστήματα που υποδέχονται το Inet λειτουργούν πάνω σε UNIX συστήματα. Έτσι με το που μπαίνει ένας χρήστης στο Internet η βάση του δίνει ένα directory με το κωδικό του όνομα, στο οποίο ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει τα αρχεία και τα μηνύματα τα οποία παίρνει από το Inet.

Στην Ελλάδα μόλις έχει αρχίσει να διαδίδεται το Inet, πράγμα που στην Αμερική αποτελεί δεδομένο για κάθε οικογένεια (μέχρι και στο Beverly Hils 90210 το θεωρούν δεδομένο). Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και η γυναικεία παρουσία μέσα στο δίκτυο (κυρίως λόγω επαγγέλματος ή γιατί έχουν κάποιον αδερφό που ασχολείται).

Σήμερα το Inet φιλοξενεί πάνω από 30.000.000 χρήστες ανά τον κόσμο και κάθε μέρα προστίθενται όλο και περισσότεροι. Στο μέλλον, με τη ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία, το Inet θα αποτελεί κάτι το δεδομένο και στην Ελλάδα και όπως φαίνεται θα αντικαταστήσει πάρα πολλές λειτουργίες, κυρίως ταχυδρομικές.

Προσοχή όμως. Το Inet είναι κάτι το απολύτως εθιστικό και μπορεί να προκαλέσει απώλεια ύπνου και τάση προς παραμονή στο σπίτι (και ιδίως πάνω από τον υπολογιστή), καθώς και φουσκωμένους λογαριασμούς στον ΟΤΕ, ειδικά αν είστε πανευτυχής κάτοχος ενός ψηφιακού τηλεφώνου.

Για περισσότερες πληροφορίες στο πώς να μπείτε στο Inet μπορείτε να απευθυνθείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και να προμηθευτείτε τα κατάλληλα βιβλία. Για αυτούς που είναι ήδη στο δίκτυο, μπορούν να μου γράψουν στην διεύθυνση amusic@prometheus.hol.gr (ή σκέτο amusic@hol.gr).

Σωτήρης Βαρότσης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ/ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (Web Developer)

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=358&ac_id=11