ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Αθλητισμός
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Ολυμπιακοί 2004: Να γίνουμε λίγο ''αναχρονιστές''; 16/2/2001

Μάλλον το θέμα των Ολυμπιακών είναι αυτό που θα απασχολήσει περισσότερο συζητήσεις, προβληματισμούς, αντιπαραθέσεις για τα τουλάχιστον επόμενα 3-4 χρόνια. Δικαίως; Μάλλον ναι. Και ο λόγος δεν είναι γιατί απλά είναι μια παγκόσμια αθλητική συνάντηση (τέτοιες έχουν γίνει και στο παρελθόν στην Ελλάδα), ούτε βέβαια πείθει κανένα τώρα πια το "Ολυμπιακόν Ιδεώδες" ή την συναδέλφωση των λαών μέσα από τους αγώνες κλπ, κλπ. Ο λόγος για την "φασαρία" που γίνεται γύρω από τους Ολυμπιακούς είναι γιατί αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εξουσία να επιχειρήσει τεράστιες αλλαγές τόσο σε οικονομικό - πολιτικό επίπεδο όσο και στην ιδεολογία μέσα στην Ελλάδα.

Με ποιον κεντρικό άξονα επιχειρείται αυτό; Γύρω από ποια κατευθυντήρια ιδέα; Ποιες είναι αυτές οι μεγάλες αλλαγές;

1. Επιβεβαιώνεται και παίρνει νέες διαστάσεις μια στροφή της οικονομίας στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, σε οικονομία – αεριτζής όπου το βάρος πέφτει στα λεγόμενα μεγάλα έργα, στις τηλεπικοινωνίες σε συνεδριακούς – εκθεσιακούς χώρους κλπ. Μιλάμε για μια παραπέρα τριτοποίηση της οικονομίας που συνδυάζεται βέβαια ταυτόχρονα με το ξήλωμα παραγωγικών μονάδων, με την αποβιομηχάνιση και την αποαγροτοποίηση. Μια οικονομία – καζίνο, βάση για μεγάλα πολυεθνικά συγκροτήματα που θα αναλάβουν την "ανασυγκρότηση" των βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής που ισοπέδωσαν.

2. Στη βάση του συγκεκριμένου χαρακτήρα της οικονομίας επιχειρείται μια τεράστια χωροταξική – πολεοδομική ανάπλαση στο λεκανοπέδιο της Αττικής με συγκεκριμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους κατοίκους. Στην οικονομία – μεταπράτης των αεριτζήδων και των manager δεν "κολλάει" μια πόλη με γειτονίες, πλατείες, συλλογικότητα και αλληλεγγύη. Πρέπει να "καθαρίσει" από τα πρεζάκια, τους άστεγους (που θα τους πάνε;), τους "τρομοκράτες". Πρέπει να ποδοπατηθεί ότι έχει σχέση με την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της πόλης (και αυτό δεν είναι μόνο τα μάρμαρα και η Ακρόπολη). Ήδη η ανάπλαση του κέντρου της Κοκκινιάς, της Καισαριανής, των προσφυγικών στους Αμπελόκηπους δίνουν μια τέτοια γεύση. Μήπως το όλο τοπίο αντανακλά την κοινωνία των 2/3 όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κοινωνιολόγοι και Πανεπιστημιακοί; Αλλά κυρίως η εκτεταμένη τσιμεντοποίηση και η αποχαρακτήριση πρασίνου και δασικών εκτάσεων (Σπάτα, Μαραθώνας, Φάληρο) στο ήδη "βαρύ" λεκανοπέδιο (βλ. Αναθεώρηση του Συντάγματος) είναι μια γεύση του τί σημαίνει ο "εθνικός στόχος" του 2004.

3. Η Ολυμπιάδα του 2004 αφού έχει αναγορευτεί σαν τον νέο μεγάλο ορόσημο, τον νέο μεγάλο "εθνικό στόχο" δημιουργεί συστηματικά μια μεγάλης έκτασης ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία. Όσοι κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους είναι συντεχνίες που δεν αντιλαμβάνονται την ζημιά που κάνουν στη χώρα και την διεθνή εικόνα της άρα μέχρι το 2004 (για μετά βλέπουμε) δεν πρέπει να κουνιέται κανείς (ποιος είπε ότι η Νέα Μεγάλη Ιδέα δεν μπορεί να συνδυαστεί με την ιδεολογία της Ψωροκώσταινας και της μικρής Ελλαδίτσας). Οι ΗΠΑ πιέζουν για μεγαλύτερες και γρηγορότερες αλλαγές σε αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες και νόμους (τρομο-νόμος) για την "πάταξη της τρομοκρατίας", τι εννοούν όμως οι ΗΠΑ τρομοκρατία; Δεν νομίζω να έχουν στο μυαλό τους ένοπλους μασκοφόρους που πετάνε ρουκέτες. Μιλάμε για μια τεράστια τροποποίηση των ορίων της "ανοχής" της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

4. Το μεγάλο φαγοπότι; Δεν χρειάζονται και πολλά στοιχεία και δεδομένα για να αντιληφθεί κανείς ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει από αυτό το πάρτυ των Πολυεθνικών. Είναι γνωστό ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι Ολυμπιακοί αφήνουν για την χώρα που τους φιλοξενεί τεράστια χρέη και ελείμματα. Είναι γνωστό ότι οι Ολυμπιακοί δεν θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας (ζήτω ο εθελοντισμός!) και ανάπτυξη απλά θα φουσκώσουν τις τσέπες της Γιάννας και της παρέας της. Είναι γνωστό ότι οι Ολυμπιακοί δεν έχουν καμία σχέση με αθλητισμό – συναδέλφωση των λαών και άλλα παρόμοια τη στιγμή που ο ντοπαρισμένος – υπερφυσικός πρωταθλητής χρησιμοποιείται σαν σύμβολο της ανώτερης δικιάς μας ράτσας που "να, μπορεί!".

Αναχρονιστής και τρομοκράτης όποιος ζητάει να μην γίνουν οι Ολυμπιακοί στην Ελλάδα; Ίσως, τώρα που παίρνουν και νέο περιεχόμενο οι λέξεις...

Δημήτρης Μητρόπουλος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ/ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Αθλητισμός
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Αθλητισμός
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099