www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Ψυχαγωγία)

Εκδρομή στη Μάνη 1/11/1996

Σίγουρα η λέξη ‘εκδρομή’ φέρνει στο μυαλό μας υπέροχες καλοκαιρινές μέρες και φοβερές διακοπές που, δυστυχως, πέρασαν. Φθινόπωρο και η διάθεσή μας έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς ο καιρός μας μελαγχολεί και γενικά αναπολούμε το καλοκαιράκι. Ωστόσο, δεν απελπιζόμαστε και με ανεβασμένο ηθικό ετοιμαζόμαστε για χειμερινές εξορμήσεις που θα δώσουν ενδιαφέρον και ζωντάνια στα Σαββατοκύριακα που μας περιμένουν. Αφού ο καιρός είναι ακόμα ήπιος, ας πάμε κάπου παραθαλάσσια και συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, στη Μάνη.

Ξεκινάμε Παρασκευή πρωί πρωί έχοντας μπροστά μας ταξίδι 240 περίπου χλμ., τα περισσότερα σε καλό εθνικό δρόμο και δεν κάνουμε πολλές στάσεις για να φτάσουμε μια ώρα αρχίτερα... διαίτερη προσοχή χρειάζεται η διαδρομή από την Τρίπολη στη Σπάρτη, καθώς έχει πολλές επικίνδυνες στριφές (σας μιλάμε από ιδία πείρα). Μετά από τρεισήμισι περίπου ώρες φτάνουμε αισίως στο Γύθειο, μία κωμόπολη ιδιαίτερα γραφική, χτισμένη στην πλαγιά ενός βουνού, με ένα υπέροχο λιμάνι. Εδώ προτείνουμε μία διανυκτέρευση την Παρασκευή (για περισσότερο δεν λέει!). Ξενοδοχεία υπάρχουν στον παραλιακό δρόμο (Πάνθεον, Ακταίον, Κρανάη) με λογικές τιμές. Για σπιτικές αλλά και θαλασσινές γεύσεις προτείνουμε το Saga και το Rivolli, ενώ για καφέ το Τουριστικό Περίπτερο. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισκεφτούμε το γραφικό νησάκι Κρανάη, όπου βρίσκεται και ο πύργος Τζ. Τζαννετάκη που λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο Μάνης, καθώς και το αρχαίο θέατρο του Γυθείου. Η νυχτερινή διασκέδαση περιορίζεται στα λίγα μικρά μπαρ κατά μήκος της παραλίας.

Το Σάββατο αναχωρούμε και αρχίζουμε την περιήγηση στη μέσα Μάνη, όπου έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τους περίφημους πύργους. Αργότερα καταλήγουμε στα πασίγνωστα σπήλαια του Δυρού (Αλεπότρυπα, Καταφύγιο, Γλυφάδα), όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκα αλλά και με τα πόδια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.

Το μέρος όπου ‘επιβάλλεται’ να μείνουμε Σάββατο βράδυ (ειδικά αν είμαστε πάνω από ένας και κάτω από τρείς) είναι η Μονεμβασιά. Πρόκειται για μία μεσαιωνική, βυζαντινή και βενετσιάνικη καστροπολιτεία, σκαρφαλωμένη σε ένα βράχο. Εκεί θα δούμε περίπου σαράντα βυζαντινές εκκλησίες, ένα τζαμί, αρχοντικά, αψίδες και οικόσημα και φυσικά τα λείψανα των τειχών που καταλήγουν σχεδόν μέσα στη θάλασσα. Η διαμονή μας μπορεί να γίνει μέσα στο κάστρο σε παραδοσιακές πανσιόν (Βυζαντινό, Μαλβάγια, Κελιά) ή στη Νέα Μονεμβασιά (Γλυφάδα, Κάστρο, Φιλοξένια, Ακρογιάλι, Μινώα). Όσον αφορά το φαγητό, τον καφέ και τη βραδινή μας διασκέδαση, αρκεί μια βόλτα μέσα στο κάστρο, όπου θα βρούμε τα πάντα σ’ένα εξαιρετικά ειδυλλιακό περιβάλλον.Φεύγοντας από την πόλη Κυριακή πρωί δεν παραλείπουμε να αγοράσουμε τα περίφημα αμυγδαλωτά της.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς το Μυστρά, μία επίσης βυζαντινή καστροπολιτεία 5χλμ. βορειοδυτικά της Σπάρτης, όπου μπορούμε να δούμεπαλάτια και αρχοντικά, καθώς και εκκλησίες με τις περίφημες τοιχογραφίες τους. Αξίζει ακόμα να επισκεφθούμε το Βυζαντινό Μουσείο του Μυστρά, στη Μητρόπολη.

Εκδρομή τέλος και έτοιμοι για επιστροφή. Τσιμπάμε κάτι πρόχειρα και οδηγούμε προσεκτικά - δεν πίνουμε. Και αν και η εκδρομή μας τελείωσε, κάτι θα σκεφτούμε για τον επόμενο μήνα. Καλό μας ταξίδι!

Χρήσιμα τηλέφωνα

Γύθειο:

0733-22384, 22207

(Γραφείο Τουρισμού)

Δυρός:

0733-52220

(Κοινότητα)

Μονεμβασιά:

0732-61752, 61432

(Γραφείο Τουρισμού)

Μυστράς:

0731-93377

(Αρχαιολογικός χώρος)

Γιάννα Χασούρα

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=382&ac_id=14