ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ακαδημαϊκά
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

ΕΜΠ νέα 11/96 1/11/1996

Κεντρική Βιβλιοθήκη Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου

Τη χλιδάτη βιβλιοθήκη που κατασκευάστηκε στις Γενικές Έδρες Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου δεν μπορεί να μην την είδατε. Είναι εκείνο το κτίριο με τα πολλά βιβλία και τα άδεια αναγνωστήρια. Τα αναγνωστήρια φέτος αναμένεται να γεμίσουν (εάν κρίνουμε και από το σχετικά καινούριο πρόγραμμα σπουδών).

Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή τις καθημερινές 8πμ-6μμ. Εκεί σας δίνεται η δυνατότητα να δανειστείτε βιβλία βασικά τεχνολογικού ενδιαφέροντος (για περισσότερο εξειδικευμένα βιβλία μπορείτε πάντα να επισκεφτείτε τις βιβλιοθήκες των τομέων). Τυπικά κάθε μέλος της Πολυτεχνειακής κοινότητας μπορεί να αποκτήσει κάρτα δανεισμού με δυνατότητα δανεισμού 3 βιβλίων τη βδομάδα.

Πληθώρα τεχνολογικών περιοδικών σας περιμένουν επίσης μόνο που αυτά δεν δανείζονται. Η βιβλιοθήκη έχει προβλέψει και γι'αυτό και είναι επανδρωμένη με φωτοτυπικά. Κάρτες χρήσεις των φωτοτυπικών μπορείτε να προμηθευτείτε από τη βιβλιοθήκη στη φιλική τιμή των 7.8 δραχμών τη μονάδα (η ισοτιμία είναι κάρτα 100 μονάδων - 780 δραχμές).

Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν διδακτορικές διατριβές φοιτητών του ΕΜΠ σε 5 αντίτυπα. Παρελθούσες διπλωματικές εργασίες μπορείτε να βρείτε μόνο (και ίσως) στις βιβλιοθήκες των τμημάτων. Να σημειώσουμε τέλος ότι η χειρωνακτική αναζήτηση αποτελεί παρελθόν για τη βιβλιοθήκη (έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται) χάρις στο πρόγραμμα αυτοματοποίησης ALEPH.

Κεντρική Βιβλιοθήκη: 7721576


«Μετσόβιος» οικολογικός ορίζων...!!

Στους καθαρούς ορίζοντες της αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας «βλέπουν» το οικολογικό μας μέλλον, οι άνθρωποι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι επιστήμονες του Ιδρύματος προετοιμάζονται πυρετωδώς για το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο «καθαρών» αυτοκινήτων που πρόκειται το Ε.Μ.Π. να οργανώσει (16-18 Μαΐου 1997) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με άλλα ελληνικά και ξένα ΑΕΙ και ερευνητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, θα γίνει και ένα «οικολογικό» ράλλυ ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, με συνδιοργανωτές την ΕΛΠΑ και το περιοδικό «4 τροχοί». Το σημαντικότερο τμήμα του ράλλυ θα είναι μια ανάβαση 6 χιλιομέτρων η οποία θα συμπεριλαμβάνεται στο Ημερολόγιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) και θα προσμετράται για το παγκόσμιο κύπελλο ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων της FIA.

Η θεματολογία του Συνεδρίου, που αναφέρεται σε όλες τις δραστηριότητες, ως προς τη βασική και εφηρμοσμένη έρευνα στα οχήματα «μηδενικής» ή «σχεδόν μηδενικής» ρύπανσης, καλύπτει τα εξής επιστημονικά αντικείμενα:

  • Ηλεκτρικά οχήματα.
  • Μηχανές εσωτερικής καύσεως οχημάτων με χαμηλή εκπομπή ρύπων.
  • Υβριδικά οχήματα.
  • Καύσιμα, ηλιακά κύτταρα.

Σχετικές εισηγήσεις θα αναπτύξουν ερευνητές ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, εκπρόσωποι διεθνών φορέων, περιβαλλοντικών εταιρειών, αυτοκινητοβιομηχανιών που έχουν κατασκευάσει πειραματικά μοντέλα ηλεκτρικού αυτοκινήτου κ.α.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου που θα γίνει στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, θα λειτουργήσει έκθεση πρωτοτύπου αυτοκινήτου «μηδενικής» ή «σχεδόν μηδενικής» ρύπανσης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Βίκυ Πανταζή (Γραφείο Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 7722006).


«Πάμε πλατεία...»

Σε λίγο καιρό οι φοιτητές του Ε.Μ.Π. θα λένε «...πάμε πλατεία» και θα εννοούνε έναν χώρο της Πολυτεχνειούπολης αξιοποιημένο με τρόπο που θα καλύπτει τις - πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα - ανάγκες τους.

Ήδη η πρόταση, που κατέθεσε ο Καθηγητής Δ. Μπίρης με μια ομάδα σπουδαστών, για την κατασκευή και τη διαμόρφωση χώρου υπαιθρίων εκδηλώσεων στο μεγάλο πλάτωμα που εκτείνεται πάνω από το κεντρικό πάρκινγκ, είναι έτοιμη.

Προβλέπει την κατασκευή σκηνής με κερκίδες 180-200 θέσεων που θα χρησιμοποιείται για θέατρο, ομιλίες, επιστημονικές συναντήσεις, μουσικές εκδηλώσεις κ.λ.π.

Η κατασκευή αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων και με άλλες λειτουργίες (παιδικός σταθμός, χώροι συλλόγων σπουδαστών και εργαζομένων κ.λ.π.).


Αρχαιολογικά...!

Στη γεωφυσική έρευνα της ανασκαφής για την ανεύρεση του βασιλικού τάφου των Πτολεμαίων, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, θα συμμετάσχει το Ε.Μ.Π.. Το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τους αρμόδιους τομείς του Τμήματος Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών να ορίσουν εκπροσώπους οι οποίοι θα ασχοληθούν με το εν λόγω αντικείμενο.


Ενίσχυση εργαστηριακών μαθημάτων

Ιδιαίτερα θετικές κρίσεις για τη σημασία των εργαστηριακών μαθημάτων, διατύπωσε προσφάτως η Σύγκλητος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να προχωρήσει στην -πέραν των 80.000.000 δραχμών- αύξηση της προσεχούς χρηματοδότησης των μαθημάτων αυτών.


Ομάδα Πόλο Ε.Μ.Π.

Στο ΕΜΠ τα τελευταία δύο χρόνια έχει δημιουργηθεί ομάδα υδατοσφαίρισης (πόλο), η οποία αποτελείται από φοιτητές οι οποίοι είτε έπαιζαν παλιότερα σε κάποιες ομάδες είτε παίζουν ακόμα.

Μετά την περσινή επιτυχημένη πορεία της ομάδας στο φοιτητικό πρωτάθλημα που έγινε στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο η ομάδα του Ε.Μ.Π. κατέλαβε την τέταρτη θέση μετά από έναν αμφίρροπο αγώνα που κρίθηκε στην παράταση, γίνεται μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ομάδα και από νέους παίκτες. Το καινούριο πρωτάθλημα θα γίνει την Άνοιξη. Για την καλύτερη προετοιμασία της ομάδας προβλέπεται να παραχωρηθούν κάποιες ώρες στο δημοτικό κολυμβητήριο στο Γουδί, όπου θα γίνονται προπονήσεις.

Όσοι ενδιαφέρονται ας επικοινωνήσουν με τον Χρήστο Γιαννέλο, 8615418.


Μάθημα Αρχαίων Ελληνικών στο ΕΜΠ

Με πρωτοβουλία του εργαστηρίου Βάσεων Δεδομένων των Ηλ/γων αναγγέλλεται η διοργάνωση μαθήματος Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας εντός του Νοεμβρίου (1ο δεκαπενθήμερο). Το μάθημα είναι εισαγωγικό και απευθύνεται σε αρχάριους. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Λευτέρη Λυκουρόπουλο: (α) e-mail: lefteris@dbnet.ntua.gr, (β) γραφείο 202, Β’ όροφος Κτίριο Α, Γενικές Έδρες (εσωτ.1436).

ΝΥΓΜΑ Περιοδικό - Ομάδα Σύνταξης
1994-1997
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Ακαδημαϊκά
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Ακαδημαϊκά
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099