ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ακαδημαϊκά
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Όταν η Σύγκλητος αποφασίζει... 1/12/1996

Η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π. εν όψει του εορτασμού της 23ης επετείου της 17ης Νοεμβρίου και αντιλαμβανόμενη τα γεγονότα που συνέβησαν πέρισυ συνεδρίασε καθημερινά από την Τρίτη 12/11 μέχρι και την Κυριακή 17/11. Οι αποφάσεις της Συγκλήτου, οι οποίες και ακολουθούν, μετατρέπονται από μέρα σε μέρα κατά τρόπο που η παρακολούθησή τους να γίνεται ευχάριστη και διασκεδαστική.

Απόφαση Συγκλήτου 12/11

Η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π. σε συνεδριασή της στις 12/11/1996 και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την καλύτερη δυνατή προάσπιση των χώρων του Ε.Μ.Π. στο συγκρότημα Πατησίων από ενδεχόμενες φθορές ή ζημιές ή άλλα ποινικά παραπτώματα κατά την διάρκεια του τριήμερου εορτασμού της 17ης Νοέβρη αποφάσισε να λάβει τα παρακάτω μέτρα :

1. Συγκεντρώνει στο συγκρότημα Πατησίων ενισχυμένη δύναμη προσωπικού φύλαξης του Iδρύματος από Παρασκευή 15 εώς και Δευτέρα 18/11. με σαφείς εντολές να επιβλέπουν εσωτερικά και εξωτερικά επί 24ώρου βάσεως όλους τους χώρους του Ιδρύματος και να ειδοποιούν αμέσως τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος και τις Πρυτανικές Αρχές για τυχόν πρόκληση φθορών ή απόπειρες παραβίασης κλειστών χώρων.

2. Κλειδώνει και ασφαλίζει τα εσωτερικά γραφεία, τις αίθουσες και τα εργαστήρια του συγκροτήματος Πατησίων και τις εξωτερικές προσβάσεις όλων των κτιρίων πλην των αιθουσών στις οποίες και μόνο προγραμματίζονται να γίνουν οι απαραίτητες για τον εορτασμό εκδηλώσεις από Παρασκευή 15/11 εώς και Δευτέρα 18/11, ώρα 7.30 πρωινή.

3. Βρίσκεται σε συνεχή συνεδρία όλο το εορταστικό τριήμερο στα γραφεία του Προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, και παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

4. Δίνει εντολή στους υπεύθυνους διευθυντές εργαστηρίων, διευθυντές Τομέων και λοιπούς υπεύθυνους χώρων στο συγκρότημα Πατησίων να απομακρύνουν από τους χώρους τους επικίνδυνα ή πολύτιμα υλικά και όργανα καθ' ολο το διάστημα του τριημέρου. Ειδικό συνεργείο του Ιδρύματος (αρμόδιος ο Αντιπρύτανης κ.Ι.Πολύζος) θα φροντίσει για τη μεταφορά τους στο υπόγειο του κτιρίου Διοίκησης Ζωγράφου.

Απόφαση Συγκλήτου 13/11

Η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π. ευρισκόμενη σε συνεχή συνεδρία, συμπληρώνει με ομοφωνία την απόφαση της της 12.11.1996 με τίς παραγράφους 5 και 6, ως ακολούθως :

5. Όλο το Προσωπικό της Πολυτεχνειακής Κοινότητας θα εργασθεί κανονικά κατά την 15.11.1996 ημέρα Παρασκευή, με εξαίρεση το Προσωπικό που θα προταθεί από τους Φορείς των εργαζομένων για εθελοντική συμμετοχή στις Ομάδες Περιφρούρησης, κατά την διάρκεια του τριήμερου εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, καθώς και τους εργαζομένους στα Κτιριακό Συγκρότημα της Πατησίων το οποίο όμως θα έχει την υποχρέωση να παρευρίσκεται στο χώρο των κτιρίων της Πατησίων.

6. Σε περίπτωση διαπίστωσης πράξεων φθορών ή οποιαδήποτε άλλης μορφής βίας, δηλαδή αυτόφωρης παραβίασης ασύλου, ειδοποιεί εγγράφως και αμέσως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία και θα διαφυλάξουν την κινητή και ακίνητη περουσία του Ιδρύματος. Για την διευκόλυνση και την ταχύτητα των απαραίτητων ενεργειών ζητεί από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης την μόνιμη παρουσία αρμόδιου Εισαγγελέα από Παρασκευή 15/11/1996 εώς και Δευτέρα 18/11/1996, στους χώρους του συγκροτήματος Πατησίων, ο οποίος θα διαπιστώνει τα καταγγελλόμενα και θα διατάζει αμέσως μετά, την επέμβαση των εντεταλμένων για τη διαφύλαξη της τάξης οργάνων.

Απόφαση Συγκλήτου 13/11

(Απογευματινή)

Η Σύγκλητος του Ε.Μ.Π. ανακοινώνει τα ακόλουθα:

  • Σήμερα για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία του Ιδρύματος εξερράγη βόμβα στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος Πατησίων του Ε.Μ.Π. Η έκρηξη έγινε σε ώρα άσκησης των εκπαιδευτικών διαδικασιών του και προφανώς όχι τυχαία τις παραμονές της επετείου της ιερής εξέργεσης της 17ης Νοέμβρη 1973.
  • Το γεγονός της επίθεσης κατά του Ιδρύματος που αντανακλά στο σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας, προσβάλλει βάναυσα την ανάμνηση του αγώνα αυτών που σε εκείνες τις ανελεύθερες εποχές διακήρυξαν και υπερασπίσθηκαν τα συνθήματα για "ψωμί, παιδεία, ελευθερία".
  • Είναι αδιανόητο ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο χώρος που είναι αφιερωμένος στη διάδοση της γνώσης και την αναζήτηση της αλήθειας να προσβάλλεται με τέτοιου είδους ενέργειες
  • Η Ιστορία 160 χρόνων προσφοράς στην εκπαίδευση και την κοινωνία δεν ανέχεται ενέργειες απρόσωπης βίας, όπως αυτή που σήμερα εκδηλώθηκε στο συγκρότημα Πατησίων, καταλύοντας ουσιαστικά το Ακαδημαϊκό Άσυλο.
  • Η Σύγκλητος αποδοκιμάζει και καταδικάζει κατά τρόπο απόλυτο την εκδήλωση αυτής της εγκληματικής ενέργειας όπως και κάθε μορφή βίας. Διαδηλώνει την προσήλωσή της στη διατήρηση των αρχών της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, στην προάσπιση του Ασύλου και του Δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.
  • Δηλώνει κατά κατηγορηματικό τρόπο ότι θα συνεχίσει να διακηρύττει την εμμονή της στις αρχές που χάραξαν την ιστορία και σήμερα στηρίζουν τη λειτουργία αυτού του Ιδρύματος για την εκπλήρωση της κοινωνικής του αποστολής.
  • Σε ένδειξη διαμαρτυρίας το Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναστέλλει αύριο όλες τις λειτουργίες του και καλεί τα μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και εργαζόμενους όλων των Πανεπιστημίων σε μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στο συγκρότημα της οδού Πατησίων, στις 12 μ.μ.

Απόφαση Συγκλήτου 14/11

  • Η Σύγκλητος κατά τη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Πρυτανείας, αφού εκτίμησε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τα σημερινά δεδομένα, αποφασίζει όπως καθ' όλο το τριήμερο 15-17/11/96 το Πολυτεχνείο παραμείνει ανοικτό. Τα κτίρια για λόγους ασφαλείας θα είναι κλειστά, εκτός βεβαίως των χώρων που θα συνεδριάζει η Σύγκλητος και η ΕΦΕΕ καθώς και εκείνων που έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για το τριήμερο, υπό την προυπόθεση ότι θα υπάρξει επαρκής περιφρούρηση.
  • Η Σύγκλητος εξακολουθεί να ευρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση στο συγκρότημα Πατησίων και θα επανεκτιμά κάθε νέο δεδομένο.
  • Είναι προφανές ότι, οποιαδήποτε εκδήλωση φαινομένων βίας στο χώρο ή παρεμπόδιση εκτέλεσης αποφάσεων, θα υποχρεώσει τη Σύγκλητο να επανεκτιμήσει τις μέχρι τώρα αποφάσεις της.

Απόφαση Συγκλήτου 16/11

Η Σύγκλητος ευρισκόμενη σε συνεχή συνεδρία, κατά την 16.11.1996, όσον αφορά το θέμα κλεισίματος των θυρών του Συγκροτήματος Πατησίων αποφασίζει όπως :

1. Το βράδυ του Σαββάτου μετά από κάποια ώρα που η προσέλευση του κοινού που σταματά, θα κλείσουν οι πόρτες. Για την ακριβή ώρα, εξουσιοδοτεί την Πρυτανεία να το καθορίσει επί τόπου αφού εκτιμήσει την υπάρχουσα κατάσταση.

2. Για το μεσημέρι της Κυριακής, επαναβεβαιώνει την απόφασή της να κλείσουν οι πόρτες γύρω στη 13.00 το μεσημέρι. Η ακριβής ώρα επίσης θα καθορισθεί μετά από εκτίμηση της κατάστασης.

Βασίλειος Σαράντης
Ηλ/γος Μηχανικός
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Ακαδημαϊκά
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Ακαδημαϊκά
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099