ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Editorials
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Τα 40 πρώτα δύσκολα χρόνια και άλλα 22/4/2001

Ήταν μια αναμφίβολα τεράστια αδικία. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, βουλευτές και λοιποί παρατρεχάμενοι να ιδρώνουν για το μεροκάματο μέχρι την προχωρημένη ηλικία των 70 και 80 ετών ενώ ο κάθε τυχάρπαστος εργαζόμενος στα 60, άντε 62 να ψαρεύει στη Λούτσα και να διαγωνίζεται σε τουρνουά ταβλιού. Ας μη μιλήσουμε δε για τις γυναίκες, οι οποίες τύγχαναν σκανδαλωδώς προνομιακής μεταχείρισης, να οι άδειες τοκετού, να τα λιγότερα χρόνια για συνταξιοδότηση, να τα μειωμένα ωράρια.. Όλα αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε, κακομαθημένοι καλοπερασάκηδες! Το καθεστώς αλλάζει άρδην με το νέο ασφαλιστικό και τα σπασμένα πληρώνουν για άλλη μια φορά οι χαμηλόμισθοι, όσοι υπήρξαν άνεργοι κάποιο διάστημα της τελευταίας δεκαπενταετίας του ενεργού βίου τους και βέβαια οι γυναίκες. Οι αντιδράσεις αναμενόμενες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μας καλούν σε πανελλαδική απεργία στις 26 Απριλίου και έπεται συνέχεια! Μέχρι τότε καταθέστε τη γνώμη σας στη σχετική ψηφοφορία του ΝΥΓΜΑτος!

Δυστυχώς για τους εργαζόμενους τα άσχημα νέα έρχονται από πολλές κατευθύνσεις. Marks&Spencer, Danone αλλά και ηχηρά ονόματα στον μέχρι πρότινος ανθηρό χώρο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής μειώνουν δραστικά το δυναμικό τους. Η Ericsson απολύει άλλους 10.000 εργαζόμενους ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των απολυμένων σε 22.000, νούμερο που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού δυναμικού της, ενώ οι επίσης ευρωπαϊκές Nokia και Siemens προβαίνουν σε μείωση των επενδύσεών τους. Όλα φυσικά ξεκίνησαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού με το κύμα απολύσεων σε Motorola και Nortel Νetworks. Αααααχ, τα πράγματα δείχνουν πολύ σοβαρά, μια καλή κομπίνα μόνο μας σώζει ή ένας καλός γάμος τους ανύπαντρους-που δεν απέχουν και πολύ αυτά τα δυο.

Τα νέα από τον υπόλοιπο κόσμο είναι τόσο ανατριχιαστικά που μας κάνουν να ντρεπόμαστε για το ρόλο του παρατηρητή που έχουμε. Με αφορμή το θάνατο 250 παιδιών κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, η Ευρώπη και ο δυτικός κόσμος ανακαλύπτουν με υποκριτική έκπληξη τους δούλους της τρίτης χιλιετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο προσκήνιο όποτε η επικαιρότητα το απαιτεί, για να ξεχαστούν σε βραχύτατο διάστημα στη συνέχεια, σε 250 εκατομμύρια ανέρχονται οι ανήλικοι σκλάβοι, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από Αφρική και Ασία. Με την ανοχή αν όχι την προτροπή των ανεπτυγμένων κρατών τα παιδιά πουλιούνται, για να στελεχώσουν τις φυτείες, τα εργοστάσια, τους οίκους ανοχής. Στη γείτονα Τουρκία εξέπνευσε ο δέκατος πέμπτος απεργός πείνας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από πλευράς ΕΕ. Στην απεργία πείνας υπολογίζεται ότι συμμετέχουν πλέον των 400 ατόμων, κρατούμενοι και συγγενείς τους, που διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων στα λευκά κελιά. Αν η κυβερνητική αδιαλλαξία συνεχιστεί, τα θύματα της κρατικής βίας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από το Κεμπέκ όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών. Πολεμική ατμόσφαιρα με τους εντός να τρώνε τον άμπακο υπό το φως των κεριών και τους απέξω εν μέσω οδοφραγμάτων και πλαστικών σφαιρών να πλακώνονται με τους high-tech καναδόμπατσους, απειλώντας με νέο Σιάτλ. Τελικά φαίνεται ότι, ευτυχώς, ορισμένοι Αμερικάνοι δεν είναι τόσο αμερικανάκια όσο νομίζαμε!

Όσο για μας, δουλεύουμε νυχθημερόν για σας και την καλοπέρασή σας! Οι προετοιμασίες για το πάρτυ - γεγονός της χρονιάς είναι πυρετώδεις, έχει ήδη κλειστεί η μεγαλύτερη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, ενώ οι προσκλήσεις γράφονται με τα καλλιγραφικά μας γραμματάκια, για τον κάθε ένα από σας προσωπικά. Τα κρασιά και ο καμπανίτης-που θα ρέει άφθονος- θα φτάσουν με ναυλωμένη πτήση της Ολυμπιακής από Μασσαλία, ενώ γίνονται ατελείωτες συσκέψεις με δυο κατόχους Χρυσού Σκούφου για τον καθορισμό του μενού. Όσο για τη μουσική επιμέλεια, σεβαστήκαμε τα ανώμαλα γούστα του Αρχικατεστραμμένου και έχουμε κλείσει Καιτούλες, μπαλέτα και δε συμμαζεύεται. Δε λυπηθήκαμε ούτε χρήματα, ούτε κόπο προκειμένου να είστε εκεί όλοι, (να μας βοηθήσετε να κάνουμε και απόσβεση, διότι πολύ ανοιχτήκαμε!).

Μην ξεχάσουμε -και να μην ξεχάσετε ούτε εσείς, γιατί είναι πολύ παρεξηγιάρηδες- να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά και ό,τι επιθυμούν στους δικούς μας Γιώργηδες- Βότση και Μπενέκο (αλφαβητική σειρά, έτσι?) - αλλά και σε όλες τις Γωγούλες και Γιωργάκηδες που μας διαβάζουν!

Μαριλένα Κοιλανιώτη
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Άλλα άρθρα της

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 2 σχόλια )

xirouhator: Βρε Μαριλένα, δημιουργείς κακό προηγούμενο! Με τι κουράγιο να γράψω εγώ τώρα 10 γραμμές editorial; :o) (23/4/2001)
Dionisisk: Εχω την τυχη και την τιμη να σχολιασω πρωτος ενα αρθρο που αν μη τι αλλο θα πρεπει να μπει στην σκεψη ( αν δεν εχει μπει ακομα !! ) Ναι κυριοι και κυριες , συνταξη στα 90 ( γιατι οχι, μεχρι τοτε πολλα γινονται ) θανατοι παιδιων , πολιτικων κρατουμενων , εξεγερσεις αμερικανων κτλ κτλ.. Ας κανουμε κατι λοιπον . Γιατι αφηνουμε την κατασταση να διαιωνιζεται ? Το θεμα επι ταπιτος λοιπον , ας πεσουν επιτελους στο τραπεζι προτασεις ! (23/4/2001)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Editorials
Προηγούμενο Επόμενο
Αναφορές

Ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό

Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Editorials
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099