www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Editorials)

Ανασύνταξη 17/9/2001

Μετά από ένα διάστημα απραξίας και θερινής ραστώνης το νύγμα βρίσκεται και πάλι στις επάλξεις. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην παρέα του νύγματος προστέθηκαν περί τα 600 νέα μέλη, στις δε πρώτες δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε ακόμα 230 νέους φίλους και φίλες, ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών στα 2.900 άτομα! Το Νύγμα διευρύνεται και μέρα με τη μέρα η παρέα γίνεται μεγαλύτερη και πιο ζωντανή.

Αργά αλλά σταθερά, τα μέλη του νύγματος γίνονται και ενεργητικότερα, στέλνοντάς μας τα άρθρα τους και τις σκέψεις τους. Η κίνηση αυτή συμβάλει αποφασιστικά στο ενδιαφέρον της πύλης, καθώς όπως έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη η πύλη αυτή είναι διαδραστική και απλώς καθρέφτης των μελών της.

Από το τελευταίο editorial ως σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Στο τηλεοπτικό τοπίο κυριότερες εξελίξεις είναι η συμφωνία κυρίων των αρχισυντακτών των μεγαλύτερων ιδιωτικών καναλιών για συμμάζεμα του χάους των πολύωρων δελτίων ειδήσεων με κυρίαρχες τις λεγόμενες κοινωνικές ειδήσεις (κοινώς κουτσομπολιά). Η συμφωνία υποτίθεται έγινε και αναμένουμε με ενδιαφέρον την υλοποίησή της.

Τώρα βέβαια έκατσε και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Η.Π.Α. που έδωσε τροφή στα κανάλια και δεν επέτρεψε την πολυπόθητη συρρίκνωση της έκτασης των δελτίων ειδήσεων. Το τραγικό αυτό συμβάν, για το οποίο ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί το πλήθος των θανάτων που προκάλεσε, θεωρείται από πολλούς ότι αλλάζει τα δεδομένα, καθώς εξέθεσε με μοναδικό τρόπο τις Η.Π.Α. στη διεθνή κοινή γνώμη. Το βέβαιο είναι ότι προσέφερε εικόνες ασύλληπτες ακόμα και για χολιγουντιανούς σκηνοθέτες και σίγουρα θα αποτελεί τις τελευταίες μέρες σημαντικό θέμα συζήτησης.

Είναι στιγμές που κανείς απορεί μήπως το όλο θέμα είναι κάποιο διαφημιστικό-τηλεοπτικό τρικ κάποιας ασφαλιστικής εταιρείας και στην πραγματικότητα δε συνέβη ποτέ. Δυστυχώς βέβαια τα πράγματα δεν είναι έτσι, όπως μπορούν να μας θυμίσουν όσοι έζησαν από κοντά τα γεγονότα ή έχασαν κάποιον δικό τους. Ωστόσο το τελευταίο αυτό συμβάν έδωσε την ευκαιρία για να καταλάβουμε ποιος είναι τι. Είδαμε τους αμερικάνους να εμφανίζονται αμήχανοι και να προετοιμάζονται για εκδίκηση δίχως ακόμα να έχουν αποσαφηνίσει το ποιος είναι ο εχθρός. Είδαμε τους ευρωπαίους να χορεύουν στο σκοπό που παίζουν οι αμερικανοί φίλοι τους με βέβαια πρωτοστατούντες τους Βρετανούς που αυτο-παραμυθιάζονται με την ιδέα ότι είναι προέκταση των Η.Π.Α. στην Ευρώπη ο δε πρωθυπουργός τους είναι ο ανθυπο-πλανητάρχης, αμέσως κάτω από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α.

Στα τραγελαφικά των τελευταίων ημερών, η κατακραυγή καταξιωμένου αμερικανού σκιτσογράφου από την αμερικανική κοινή γνώμη αλλά και σειρά φημισμένους αμερικανούς αρθρογράφους, επειδή τόλμησε να σκιτσάρει τη Νέα Υόρκη με τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητο κατά την πτώση των δίδυμων πύργων, με έναν πρωτότυπο και ενδιαφέρον συμβολισμό: μεταξύ του πλήθους είχε προσαρμόσει φιγούρες από μισοκαμμένα παιδιά, από γνωστές εικόνες από τις ημέρες των βομβαρδισμών του Βιετνάμ με βόμβες Ναπάλμ. Ο συμβολισμός ήταν προφανής για όλους εμάς, αλλά όχι και για τους Αμερικανούς, οι οποίοι του επιφύλασσαν αυστηρότατη κριτική αποκολλώντας τον ως Τίμοθι ΜακΒέιν της δημοσιογραφίας και τρομοκράτη της γραφίδας, παρέχοντας ηθική στήριξη στους τρομοκράτες!!! Με λίγα λόγια ενοχοποίησαν την πρόθεσή του να συνδέσει αυτό που συνέβη με αυτά που έχουν προηγηθεί με έναν τόσο εύγλωττο τρόπο και να κάνει μια προσπάθεια αυτοκριτικής της Αμερικής. Η πρακτική αυτή - της ενοχοποίησης της άλλης άποψης - αποτελεί την πλέον γνωστή μέθοδο πειθαναγκασμού και έχει χρησιμοποιηθεί κατ' επανάληψη από φασιστικά καθεστώτα. Ο νοών νοείτο.

Εξ' άλλου, ξεκίνησε και η προβολή του μεγάλου αδερφού σε γνωστό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Δίχως να γνωρίζω επακριβώς τα στοιχεία των μετρήσεων τηλεθέασης, υποψιάζομαι ότι πλην της πρώτης μέρας προβολής που ακούστηκε ότι πήγε καλά, στις υπόλοιπες δε θα πρέπει να είχε ανάλογες επιδόσεις, καθώς το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στα αμερικανικά πάθη. Εκτός αυτού, από μια μικρή γεύση που προσωπικά πήρα από το show, μου φάνηκε απίστευτα βαρετό για να το παρακολουθήσει κανείς, καθώς το να βλέπεις ορισμένα ψώνια να κωλοβαράνε όλη μέρα ελάχιστο ενδιαφέρον παρουσιάζει.

Στα αξιοσημείωτα του διαστήματος που πέρασε καταγράφονται και οι αποτυχίες της εθνικής μας ομάδας της καλαθόσφαιρας, η οποία αποχώρησε κακήν κακώς από το ευρωμπάσκετ της Κωνσταντινούπολης. Στα θετικά ωστόσο η πρώτη φετινή εμφάνιση ελληνικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, κατά την οποία ο Παναθηναϊκός επέτυχε σπουδαία νίκη επί Γερμανικού εδάφους εναντίον της περυσινής δευτεραθλήτριας Σάλκε. Ελπίζουμε να τον μιμηθούν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου, που ρίχνονται στη μάχη τις προσεχείς ημέρες.

Κλείνοντας το σημερινό editorial, κλείνει και για εμένα ένας προσωπικός κύκλος, καθώς από την προσεχή Πέμπτη με καλεί το εθνικό καθήκον, και κατατάσσομαι στο Πολεμικό Ναυτικό. Την απόφαση για μια τέτοια κίνηση έλαβα κατόπιν δελεαστικής προσφοράς του Υπ.Εθ.Α., σύμφωνα με την οποία θα περάσω τον προσεχή μήνα στο φημισμένο θέρετρο του Πόρου, σε ειδικά διαμορφωμένα μπαγκαλόυς, με πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής και αναψυχής, τρία πληρέστατα γεύματα ημερησίως, περιηγήσεις στους γύρω λόφους, συμμετοχή σε δημοφιλή παιχνίδια δράσεως όπως το φημισμένο αντιγόπινγκ, παροχή ειδικού ρουχισμού και φυσικά όλα πληρωμένα από την ΠΝ-tours. Για μετά τον πρώτο μήνα ακόμα δεν ξέρω αλλά είμαι βέβαιος ότι κάτι καλό θα μου επιφυλάσσουν. Ίσως καμιά τσάρκα στις Μπαχάμες με ένα από τα υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια του Π.Ν., ίσως παραμονή σε μια από τις φημισμένες μαρίνες - ναυστάθμους ... ίδωμεν. Ελπίζω κάπου που να υπάρχει Internet.

Για το διάστημα της απουσίας μου - κατόπιν και προφορικής συμφωνίας που κόστισε κάτι παραπάνω αλλά χαλάλι - αφήνω στο πόδι μου τη φιλτάτη συνάδελφο Μαριλένα, η οποία θα συγγράφει στο εξής το κείμενο ημέρας κάθε Δευτέρα.

χαιρετώ άπαντες

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=471&ac_id=7