ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Επιστημ. φαντασία
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Ο λαγός, η χελώνα και το σαλιγκάρι 19/4/2002

Πριν πούμε το παραμύθι να μιλήσουμε με πραγματικά γεγονότα. Τι συντελεστές έδωσαν οι μπουκ μέικερ σ’ αυτούς που θα τρέξουν στο πιο παλιό γκραν πρι της ιστορίας; Λαγός: 1,10, είναι το φαβορί. Χελώνα: 2,50, είναι αργή αλλά συνετή και αποτελεσματική στους μακροπρόθεσμους στόχους. Σαλιγκάρι: 10, δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει. Κάντε τώρα εδώ τις προβλέψεις, ποντάρετε στον έναν από τους τρεις και πάμε αμέσως να δούμε τον αγώνα.

Μια φορά κι έναν καιρό ο λαγός η χελώνα και το σαλιγκάρι, τρία αξιοπρεπή και φυτοφάγα ζώα (αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν ντοπαρισμένα ) αποφάσισαν να τρέξουν επίσημα σε αγώνα δρόμου. Συναντήθηκαν ένα πρωί στην αφετηρία, δόθηκε η εκκίνηση και ο λαγός έφυγε πρώτος με φοβερή ταχύτητα. Η χελώνα ξεκίνησε σιγά -σιγά ενώ το σαλιγκάρι παρέμεινε στη θέση του.

Μόλις απομακρύνθηκε λίγο η χελώνα και μαζί της και οι τελευταίες κάμερες το σαλιγκάρι σήκωσε το κινητό του και άρχισε να μιλάει με τον προπονητή του. «Πώς θα γίνει να πάρω τον αγώνα;», του είπε το σαλιγκάρι. «Πρέπει να δούμε τι θα κάνει ο λαγός», είπε εκείνος.

Ο λαγός ήταν πλέον αρκετά μπροστά από τους άλλους και μείωσε το ρυθμό του. Τι θέλω και τρέχω για ένα και δέκα απόδοση, σκέφτηκε ο λαγός. Έβγαλε κι αυτός το κινητό του για να μιλήσει με το γραφείο (το μπουκ) που στοιχημάτισε. «Έλα», του είπε συνωμοτικά, «εγώ είμαι». «Τι έχουμε;», ρώτησε ο μπουκ μέικερ. «Πώς τα πάει το σαλιγκάρι;», ρώτησε ο λαγός. «Δεν έχει καμία πιθανότητα», είπε ο μπουκ. «Σου είπα να στοιχηματίσεις τη χελώνα. Είσαι επιπόλαιος και κυνηγάς το εύκολο κέρδος». Ο λαγός δεν απάντησε. «Και ο παππούς σου τότε, πριν πολλά χρόνια στοιχημάτισε τη χελώνα και μετά έπεσε και κοιμήθηκε στη μέση της διαδρομής.»

Α δεν είμαστε καλά σκέφτηκε ο λαγός. «Είχε και τότε στοιχήματα; να δούμε τι άλλο θ’ ακούσουμε σήμερα», αναρωτήθηκε φωναχτά. «Αγόρι μου η Ακρόπολη ήταν στοίχημα ανάμεσα στο Φειδία και τον τότε υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ», είπε ο μπουκ μέικερ. Εκείνο το στοίχημα το κέρδισε ο Φειδίας γιατί τελείωσε νωρίτερα το έργο από ότι περίμεναν οι πολιτικοί της εποχής». «Εγώ τι να κάνω τώρα;», ρώτησε ο λαγός.

«Ξεκουράσου λίγο, εμείς παρακολουθούμε τη χελώνα και αν δούμε ότι σε φτάνει θα πάρω να σε ενημερώσω». Ο λαγός έπεσε σε βαθιά συλλογή και όλα έδειχναν ότι θα τον έπαιρνε ο ύπνος.

Η χελώνα δεν είχε κινητό μαζί της ούτε έδειχνε να ενδιαφέρεται για προγνωστικά. Έτρεχε με τον αργό και μεθοδικό τρόπο της ελπίζοντας ότι κάπου θα συναντήσει το λαγό να κοιμάται. Είχε διακρίνει μία υποψία νύστας στα μάτια του.

Το σαλιγκάρι δεν σταμάτησε να μιλάει στο κινητό. Εκείνη τη στιγμή πήρε ένα καινούριο τηλεφώνημα και τον ενημέρωσαν ότι ο λαγός κοιμήθηκε όπως αναμενόταν. Το σαλιγκάρι ξαναμίλησε με το γραφείο στοιχημάτων. «Τι γίνεται παιδιά; Νομίζω ότι θα νικήσουμε σήμερα», είπε στον μπουκ και την παρέα του που κοίταζαν τον αγώνα στη τηλεόραση. Σ’ αυτό το γραφείο κανείς δεν πόνταρε στη χελώνα, όσοι έπαιζαν με σιγουριά πόνταραν στο 1,10 του λαγού, ενώ οι άλλοι απελπισμένοι κυνηγούσαν το 10 του σαλιγκαριού.

Η χελώνα συνέχισε να περπατάει και πλησίαζε να καλύψει τα 3/4 (τρία τέταρτα) της απόστασης. Ο λαγός κοιμόταν και περίπου σ’ αυτό το σημείο η χελώνα πέρασε μπροστά του νιώθοντας μια ανακούφιση. Σκεφθείτε τώρα πόσο γρήγορα ο λαγός είχε καλύψει τα 3/4 (τρία τέταρτα) του δρόμου. Το σαλιγκάρι δεν το κούνησε από την αφετηρία. Χτύπησε το κινητό του και απάντησε στη γλώσσα των στοιχημάτων. «Εδώ το δέκα το καλό, ποιος είναι παρακαλώ;» Η φωνή από την άλλη πλευρά του είπε ότι δεν υπήρχε ελπίδα, η χελώνα προπορευόταν, ο λαγός είχε κοιμηθεί και το παραμύθι θα επαναλαμβανόταν προς μεγάλη χαρά όσων πόνταραν στη χελώνα. Ευχάριστα νέα σκέφτηκε το σαλιγκάρι και έκλεισε το τηλέφωνο.

Ως εδώ τα πράγματα είχαν εξελιχθεί όπως περίμενε το σαλιγκάρι. Ο μεγάλος αντίπαλος κατά τη γνώμη του ήταν ο λαγός που μπορούσε να καθαρίσει τον αγώνα μέσα σε λίγα λεπτά, αφού κοιμήθηκε είχε αρκετό χρόνο για να σκεφθεί κάτι. Η χελώνα συνέχιζε το δρόμο της. Το σαλιγκάρι πρόσεξε τότε ένα ασθενοφόρο δίπλα στην αφετηρία. Ρώτησε στο κινητό αν υπήρχε ασθενοφόρο στον τερματισμό. Όχι δεν υπήρχε του είπαν. Τότε σκέφτηκε να ακυρώσει τον αγώνα. Αιτιολογία; Δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Μετά σκέφτηκε κάτι καλύτερο. Ανέβηκε στο προφυλακτήρα του ασθενοφόρου.

Η χελώνα πλησίαζε στο τέρμα. Ο λαγός έβλεπε στον ύπνο του την Ακρόπολη να χτίζεται, το ασθενοφόρο πέρασε με ταχύτητα ουρλιάζοντας μπροστά του και τον ξύπνησε. Κατευθυνόταν προς το τέρμα σε μια προσπάθεια να είναι εκεί πριν τερματίσουν οι αθλητές και ακυρωθεί ο αγώνας. Ο λαγός ξύπνησε απότομα με ένα αίσθημα να μη την πατήσει ξανά και επιτέλους να κερδίσει ο πιο γρήγορος.

Ακολούθησε το ασθενοφόρο τρέχοντας με όλη του τη δύναμη. Η χελώνα ακούγοντας τη σειρήνα και σίγουρη πλέον ότι τον ξύπνησε επιτάχυνε το βήμα της. Το τέρμα ήταν μόλις ελάχιστα μέτρα. Το ασθενοφόρο προσπέρασε τη χελώνα. Εκείνη έριξε ένα απελπισμένο βλέμμα προς τα πίσω να δει το λαγό. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή το σαλιγκάρι γλίστρησε στη γραμμή τερματισμού και οι φωνές των θεατών έκαναν τη χελώνα να κοιτάξει προς τα κει. Ενώ ο λαγός πλησίαζε με φοβερή ταχύτητα, εκείνη είδε τα σαλιγκάρι να τερματίζει και θα πάθαινε ανακοπή αν δεν έβαζε τα δυνατά της να βγει τουλάχιστον δεύτερη. Το σαλιγκάρι ήταν ξεκάθαρα πρώτο και η χελώνα με το λαγό περίμεναν το φίνις για να βρεθεί εκείνη δεύτερη και ο λαγός τρίτος.

Αποτελέσματα. Αν ποντάρατε 100 ευρώ στο λαγό, χάσατε, όχι μόνο τα 10 που θα ήταν το κέρδος αλλά και τα 100. Αν ποντάρατε το ίδιο ποσό στη χελώνα, πάλι χάσατε τα 150 ευρώ που θα κερδίζατε και τα 100 σας. Και τώρα το αουτσάιντερ: αν ποντάρατε 100 ευρώ στο σαλιγκάρι θα πάρετε 1000 ευρώ.

Ιωάννινα 1-2-2002

Επίλογος:

Πήρε χρήματα ο Φειδίας για το στοίχημα που κέρδισε; αναρωτήθηκε ο λαγός. Ο τότε υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ που έχασε το στοίχημα, τού επέτρεψε να χτίσει το Ερεχθείο πιο μικρό και με λιγότερες Καρυάτιδες από την αρχική συμφωνία.

Τι κάνει ο Αίσωπος αυτές τις μέρες; Ο Αίσωπος είναι ένας ηλικιωμένος κύριος που κοιμάται συχνά μπροστά στη τηλεόραση και ξυπνάει τα μεσάνυχτα, για να δει την αγαπημένη του εκπομπή, του Μάκη με τα πολλά μικρά τριαντάφυλλα.

THEODOROS PRITZIS
ΙΑΤΡΙΚΗ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 2 σχόλια )

gioflo: Egw pantws kerdisa 1000€. HE HE HE HE ... (29/11/2002)
magdak: xaxxaxaxaxaxaxa! polu kalo kai auto to keimenaki sou Theodore! (26/7/2002)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Επιστημ. φαντασία
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Επιστημ. φαντασία
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099