www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Ακαδημαϊκά)

Water: Source of Energy Or Threat For Disaster? 14/6/2002

Το BEST (Board of European Students of Technology) είναι ένας πανευρωπαϊκός φοιτητικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικός και μη πολιτικός, ο οποίος συνίσταται από 57 πανεπιστήμια-μέλη, τεχνολογικής κατεύθυνσης, σε 21 ευρωπαικές χώρες. Στόχοι του BEST είναι η πρoώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, η συνεργασία και η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων μεταξύ των ευρωπαίων φοιτητών , καθώς και η ενημέρωσή τους σε θέματα τεχνολογικής αιχμής. Οι παραπάνω στόχοι επιτυγχάνονται με τη διοργάνωση δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκά σεμινάρια, ημερίδες, πολιτιστικές ανταλλαγές, αθλητικές δραστηριότητες, κτλ) από τις τοπικές ομάδες του BEST. Στις παραπάνω δραστηριότητες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές των πανεπιστημίων-μελών του BEST.

Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης και επικοινωνίας των ευρωπαίων φοιτητών, η τοπική ομάδα του BEST Aθήνας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τη συμπαράσταση και υποστήριξη του ΕΜΠ, έχει διοργανώσει πλήθος δραστηριοτήτων. Την εβδομάδα 5-21 Ιουλίου, διοργανώνει σεμινάριο με θέμα «Water: Source of Energy Or Threat For Disaster?», υπό την ακαδημαϊκή εποπτεία του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν Ευρωπαίοι, ξένοι και Έλληνες, προ-πτυχιακοί και μετά-πτυχιακοί φοιτητές μηχανικοί των Πανεπιστημίων-μελών. Επισημη γλώσσα του σεμιναρίου είναι η Αγγλική.

Το νερό μαζί με το έδαφος και τον αέρα αποτελούν τις τρεις πλέον σημαντικές πηγές από όπου αντλούνται αγαθά για τη διατήρηση και βελτίωση της ζωής αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα. Οι παγκόσμιοι Υδατικοί Πόροι δεν είναι επαρκείς, συνεπώς η διαχείριση των Υδατικών Πόρων είναι βασική προϋπόθεση για κάθε τεχνολογική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Το νερό έχει δύο πλευρές: Κατ’ αρχήν είναι μια πολύτιμη πηγή ζωής, παραγωγής ενέργειας κλπ και από την άλλη πλευρά προκαλεί καταστροφές, όπως ξηρασίες και πλημμύρες, που είναι ακραίες φυσικές καταστάσεις με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων στα πλαίσια της συνάντησης αυτής θα δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των πλημμυρών και των ξηρασιών, όπως επίσης θα παρουσιαστούν και οι αναπτυξιακές δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό (παραγωγή ενέργειας, άρδευση, ύδρευση κλπ.) Πέρα όμως από το εκπαιδευτικό μέρος, το συγκεκριμένο δεκαπενθήμερο θα περιλαμβάνει κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε μουσεία, περιήγηση στη Βουλή των Ελλήνων, εκδρομή στο Μαραθώνα, γνωριμία με τις ελληνικές θάλασσες και άλλα. Γενικά, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε οι Ευρωπαίοι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική κουλτούρα και το ελληνικό πνεύμα, κάτι άλλωστε που γίνεται σε όλες τις δραστηριότητες του BEST Athens.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο μέσω διαδικτύου συμπληρώνοντας την αίτηση που θα βρείτε στη διεύθυνση:

http://www.ntua.gr/best/sc2002/bestapp.htm

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BEST Athens και τις δραστηριότητες του επικοινωνήστε:

BEST Athens –Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 15780, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, Αθήνα
Τηλέφωνο: 010 772 2331
Fax: 010 772 1188
e-mail: athens@best.eu.org
URL: http://www.BEST.eu.org/athens

Ρούλη Πλέλλη-Τσαλτάκη

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=561&ac_id=13