www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Σκέψεις)

Τελικά τι (δεν ) είναι τρομοκρατία; 27/9/2002

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του Νύγματος

Μετά από την "ιστορική" 30ή Ιουνίου του 2002, όταν και συνελήφθη το πρώτο από μία σειρά μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, όλοι οι Έλληνες βρεθήκαμε μπροστά στη δύσκολη θέση να ξεδιαλύνουμε οριστικά μέσα μας το περιεχόμενο του όρου "τρομοκρατία", ο οποίος, μόλις εδώ και ένα χρόνο(!!!!!), από τα γεγονότα στις Η.Π.Α. αποκτούσε μία υπόσταση για τους περισσότερους από εμάς (ειδικά για όσους αρνούνται ότι η έννοια της τρομοκρατίας ήταν, είναι και θα είναι πάντα συνάρτηση του τι ορίζουμε σαν ελευθερία λόγου και πράξεων).

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη απόπειρα είναι πολύ δύσκολο να στεφθεί με επιτυχία, αφενός γιατί το αίσθημα της δικαιοσύνης είναι για τον καθένα διαφορετικό και πολλάκις αόριστο, αφετέρου γιατί ο ρυθμιστικός (!!) ρόλος των Μ.Μ.Ε στη συνείδηση μεγάλου μέρους των λαών τείνει να διαμορφώσει ιδεολογίες και συνειδήσεις εκ βάθρων, ουσιαστικά ορίζοντας από την αρχή έννοιες και θεωρίες.

Στο πλαίσιο αυτό, και συνυπολογίζοντας τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του Ελληνικού λαού τόσο για τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όσο και για την όλη θεώρηση και αντιμετώπιση της εγχώριας "τρομοκρατίας" που συγκεκριμενοποιήθηκε εσχάτως στα πρόσωπα των μελών της 17Ν και των παράπλευρων αυτής οργανώσεων, θα ήθελα να παραθέσω δύο, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, ντοκουμέντα σχετικά με τον προσωπικό μου ορισμό της τρομοκρατίας:

Ντοκουμέντο 1 (αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ημερησία" της 24ης Σεπτεμβρίου 2002 με τίτλο "Κοντολίζα Ράις : είμαστε ισχυροί και θα δράσουμε προληπτικά")

- Εάν η Ουάσιγκτον αποφανθεί ότι ο Ο.Η.Ε. απέτυχε να αναλάβει δράση, δεν αποκλείεται να "θάψει" την ιδέα της πολυμέρειας, όπως ακριβώς έπραξε όταν απέρριψε τη συνθήκη του Κιότο.
- ... επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μπους έχει μία περισσότερο φιλόδοξη και επιθετική ατζέντα για να προωθήσει "το θρίαμβο της ελευθερίας".
- ... το αμυντικό δόγμα που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνει ότι οι Η.Π.Α. απολαμβάνουν απαράμιλλη στρατιωτική δύναμη, την οποία είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν προληπτικά και μονομερώς. Συγχρόνως οι Η.Π.Α. πιστεύουν ότι ασπάζονται κοινές αξίες με άλλες αυτοαποκαλούμενες υπερδυνάμεις - Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία...
- Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί που κατηγορούν τις Η.Π.Α. ότι επιδιώκουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρο τον κόσμο στο "βωμό" της προώθησης των οικονομικών συμφερόντων τους. "Μία εξισορρόπηση δυνάμεων που ευνοεί την ελευθερία" δηλώνει η Ράις.
- Οι Η.Π.Α. θα διατηρήσουν εσαεί την παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή που κατέκτησαν με το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
- Οι Η.Π.Α. θα δρουν εναντίον αναδυόμενων απειλών πριν λάβουν σάρκα και οστά.
- Οι Η.Π.Α. θα συνεργαστούν με τους συμμάχους για τη διάλυση των τρομοκρατικών δικτύων και την τιμωρία των χωρών που υποθάλπουν τρομοκράτες, θα δρουν ωστόσο μονομερώς όταν "το απαιτούν τα συμφέροντα και οι μεμονωμένες υποχρεώσεις"

Ντοκουμέντο 2 (είδηση από τη διαδικτυακή πύλη www.vizzavi.gr της 24ης Σεπτεμβρίου 2002)

Άρση αποκλεισμού Αραφάτ ζητεί ο ΟΗΕ.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η παλαιστινιακή ηγεσία για την απόφαση του ΟΗΕ με την οποία ζητείται ο άμεσος τερματισμός της πολιορκίας του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, εκτιμώντας ωστόσο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έπρεπε να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ, δήλωσε ο σύμβουλος του παλαιστίνιου ηγέτη Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. 'Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως είναι σημαντικό να επιμείνουμε να εφαρμόσει το Ισραήλ την απόφαση αυτή και να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις του' από το αρχηγείο του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αξίωσε επίσης από την Παλαιστινιακή Αρχή να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους των προσφάτων τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την απόφαση μονόπλευρη, ζητώντας την ονομαστική καταδίκη της Τζιχάντ και της Χαμάς. Υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η πολιορκία του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα θα συνεχισθεί, παρά την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αξιώνοντας "τον άμεσο τερματισμό" της επιχείρησης.

Τα ανωτέρω παρατίθενται χωρίς δικό μου σχόλιο. Θα απαντήσω σε οποιοδήποτε σχολιασμό επ' αυτού του κειμένου, αρκεί να είναι τεκμηριωμένος και άρτιος.

Η μοναδική απορία την οποία θα εκφράσω είναι η εξής : Μήπως στην ειδική πτέρυγα των "παγκόσμιων φυλακών" που δημιουργείται στη συνείδηση των λαών μέσω της "κίτρινης" δράσης των Μ.Μ.Ε. θα βρούμε κάποτε σα λαός, σα χώρα, σαν έθνος, σαν ιστορία και πολιτισμός, σαν Ελλάδα κι εμείς τη δική μας θέση ανάμεσα σε όλες τις άλλες χώρες, ομάδες, λαούς, συνειδήσεις που "υποθάλπουν" την τρομοκρατία; γιατί τελικά ακόμα δεν ξέρουμε αν (δεν)είμαστε τρομοκράτες : περιμένουμε την Παγκόσμια Αντιτρομοκρατική να μας το υποδείξει.

Υ.Γ. Τουλάχιστον ο Τσουτσουβής έφυγε νωρίς... (κι ας μην ενστερνίζομαι απόλυτα τα πιστεύω του)

Με εκτίμηση

Κωστάκης Ιωάννου
ΔΗΜΟΣΙΟ (Δημόσιος Υπάλληλος)

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=590&ac_id=1