ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Κυπριακό (λύσεις;) 20/11/2002

Η πρώτη εντύπωση για το σχέδιο που προτείνεται είναι ότι μάλλον ανοίγει εκεί μία «Κερκόπορτα» για τους Οθωμανούς που θα δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας και στο νησί και στην εξωτερική μας πολιτική και στο στρατό μας, που πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Δυστυχώς η Τουρκία έχει ξαναδώσει «παραστάσεις» με ακρότητες όπου ο ανεξέλεγκτος όχλος υποκινημένος από κρυφές και άγνωστες δυνάμεις Ισλαμικής προελεύσεως καταφέρνει τελικά να επιβάλει πολιτικές και κλίμα φόβου, όπου η επίσημη πολιτική δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει, είτε το δημόσιο αίσθημα της Τουρκίας, είτε τις κρυφές επιδιώξεις της που θα θεωρηθούν απαράδεκτες αν τεθούν στο διπλωματικό τραπέζι.

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά παγκοσμίως, είναι προφανές ότι οι προτεινόμενες λύσεις δείχνουν πολιτικές κινήσεις, ενώ ουσιαστικά έχουν καθαρά οικονομικό χαρακτήρα.

Αν προχωρήσουμε λοιπόν σ’ αυτή την ελβετικού τύπου διακυβέρνηση του νησιού, νομίζω ότι η ιδέα μιας «οικονομικής» ένωσης των δύο μερών θα δημιουργήσει προβλήματα ανάλογα με την συνένωση των δύο Γερμανιών πράγμα που πρέπει να αποφευχθεί.

Μία εναλλακτική πρόταση – που θα βασιστεί στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού το ζητούμενο είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΟΚ και μετά και της Τουρκίας- είναι να ενταχθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά που αποτελεί και το «υγιές» οικονομικά κράτος, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να «εντάξει» και το τουρκοκυπριακό τμήμα το οποίο χρήζει βοηθείας για να καταφέρει να ενταχθεί.

Κακά τα ψέματα, η βόρεια Κύπρος που τελεί υπό το ιδιάζον αυτό καθεστώς, όπως αντιστοίχως και τα βαλκανικά και τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, όσα κεφάλαια και να πέσουν στην οικονομία τους θα τα ρουφήξουν σαν στεγνό χώμα το νερό και πάλι δεν θα έχει λυθεί τίποτε (βλέπε το παράδειγμα του ΟΤΕ στη Ρουμανία). Απαιτείται ένα χρονικό μεσοδιάστημα, ένα σχέδιο Μάρσαλ για να ορθοποδήσουν οικονομικά.

Ο τρόπος που η ΕΟΚ διέθεσε χρήματα εδώ στην Ελλάδα (και μάλιστα υλοποιούνται αυτές τις μέρες) με σκοπό να γίνουν επενδύσεις αποκλειστικά στα Βαλκάνια, είναι μία μέθοδος για να διατεθούν αντίστοιχα κεφάλαια στη νόμιμη σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου με σκοπό να επενδυθούν στο βορρά. Πίσω από αυτού του είδους τη διαχείριση, καθώς και μία κατανομή επιδοτήσεων με σχέση 70% νότος – 30% βορράς, που θα δοθούν για τον ίδιο σκοπό πάντα: την ανάπτυξη του βορρά, θα υπάρξουν και οι εγγυήσεις για τη ειρήνη στη περιοχή.

Αυτή θα είναι και η αρχή για να ξεκινήσει η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΟΚ αργότερα.
Η αρχική εντύπωση ότι η Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να επέμβει με το πρόσχημα ότι θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέσα σ’ αυτό το ομόσπονδο κράτος δεν υφίσταται, διότι θα μπορούσε οιαδήποτε στιγμή να επιτεθεί – ακόμη και τώρα – «ανακαλύπτοντας» κάποιο πρόσχημα.

THEODOROS PRITZIS
ΙΑΤΡΙΚΗ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 4 σχόλια )

TPPRJ: Na kano mia provlepsi? Paratiro oti to Kypriako "efere" ti dhmokratia stin Ellada kai fainetai oti to kypriako tha "ferei" ti dhmokratia kai sti Toyrkia. Kai afoy ginei kai h fili geiton Toyrkia dhmokratikh xora meta ti tin perimenei ? Ma ena toyrkiko Pasok fysika, ti allo noamisate kai malista provlepo na vrisketai pio konta sto "mesaio" xoro tis Toyrkias an krino po tis ekselikseis.
:) :) :) :) Teo Pritzis (11/12/2002)
φιλό01: Κατά την άποψή μου το άρθρο παραθέτει μια αρκετά καλή λύση. Για μένα αλλού είναι το κώλυμα και όχι τόσο στα σενάρια πιθανής λύσης του κυπριακού προβλήματος: από τη μια γίνονται προσπάθειες προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας κι από την άλλη συνεχώς αγοράζουμε καινούργια όπλα και εξοπλιζόμαστε, "για να νιώθουμε ασφαλείς". Τελικά τι να πιστέψω; ότι θα ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονες ή ότι υπάρχει το ενδεχόμενο σύρραξης; (2/12/2002)
Μαριλένα: Μάλλον δε σχετίζεται άμεσα με το κείμενο, αλλά κάπου ήθελα να το πω. Μόνο που βλέπω τους (κουνιάδοι, μπατζανάκηδες, τι σκ*& είναι) Κληρίδη-Ντενκτάς να ανταλλάσσουν χειραψίες μου 'ρχεται να κάνω εμετό(sic). (21/11/2002)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099