ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

XENA’S CHRISTMAS TREE 1/1/2003

(Το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ζήνα)

Όταν είδαμε για πρώτη φορά αυτή τη περιπετειώδη σειρά φαντασίας στη τηλεόραση μπορώ να πω ότι άρεσε γιατί και πρωτότυπο ήταν που μία γυναίκα τα κατάφερνε να δέρνει τόσο πολύ, υποστήριζε και τους φτωχούς σαν θηλυκός Ρομπέν των Δασών και τέλος πάντων είχε και μία εμφάνιση πραγματικής γυναίκας, αποστασιοποιημένη από το λεπτεπίλεπτο και το ανορεξικό στυλ των μοντέλων.

Αυτή ήταν η Ζήνα και κάπως έτσι την συμπαθήσαμε τηλεοπτικώς. Μετά όμως τελείωσαν τα σενάρια και η μεσαιωνική ιστορία της Ζήνα μετακόμισε και στην αρχαία Ελλάδα, όπου είδαμε τον Ηρακλή να κάνει το σταυρό του πριν τη μάχη (Θεός φυλάξει), τον Ιάσονα να ανάβει κερί στο τάφο του πατέρα του που είχε και σταυρό στη ταφόπλακα και μετά πήγε και στην Αίγυπτο η Ζήνα και στην Κίνα και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε και ξέρετε γιατί. Επειδή ήταν επιτυχημένη σειρά και έπρεπε να εφευρίσκονται διαρκώς μύθοι από τα αποθέματα της μυθολογίας των λαών για να τροφοδοτούν το σήριαλ. Βέβαια κάπου οι παραγωγοί είναι δικαιολογημένοι, γιατί νομίζουν ότι όλοι έχουν την ίδια άγνοια και ότι μύθοι είναι παραμυθάκια για να γεμίζει ο τηλεοπτικός χρόνος.

Δικαιολογημένα τότε αντέδρασαν κάποιοι και είπαν ότι η σειρά είναι όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη διότι κατακρεουργεί τη μυθολογία των λαών στο όνομα του κέρδους αλλά και κυρίως διότι τα παιδιά αποκτούν λάθος γνώσεις για να εξυπηρετηθούν τέτοιοι εμπορικοί σκοποί.

Θυμήθηκα τη Ζήνα στις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες που έκανα μία βόλτα αυτές τι μέρες. Δεν θα το πιστέψετε το τι έχουν πάνω τους τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Ακούστε μία περιγραφή: Θα δείτε δέντρα που έχουν κλασσικές χριστουγεννιάτικες μπάλες, λίγα φρούτα όπως μήλα και φράουλες, κάποια λουλούδια που είναι αυτά τα πολύ ζωηρά κόκκινα λουλούδια που κυκλοφορούν τώρα τα Χριστούγεννα αλλά μετά κάπως παρασύρονται από μια εντύπωση μεγάλης ανθοδέσμης οπότε θα βάλλουν και κόκκινα τριαντάφυλλα και μετά και λευκά τριαντάφυλλα που θυμίζουν χιόνι, θα ρίξουν αυτό το γνωστό ψεύτικο χιόνι σε σπρέι, πολλών ειδών λαμπάκια, λαμπάκια rodeo, λαμπάκια τσίρκο, λαμπάκια casino οπωσδήποτε λόγω Πρωτοχρονιάς, αλλά… δυστυχώς πάλι κάτι λείπει. Αφού λοιπόν φορτώσουν μία φάτνη από κάτω σε ινδικό στυλ και πάνω στο δέντρο μεσαιωνικούς και αναγεννησιακούς αγγέλους μαζί, θα βρουν και κανένα έθνικ άγγελο που το στυλ του να ταιριάζει με το ανατολίτικο των μάγων αλλά και πάλι κάτι λείπει. Και τότε τι; Τότε έχουμε τις απόκριες, κάποιος αρλεκίνος, κάποιο αρκουδάκι που να θυμίζει κάτι από τα ζώα της φάτνης, και καμία μπάλα ακόμα που να θυμίζει εργαλεία ταχυδακτυλουργού και λίγο τσίρκο ίσως. Και πάλι όμως λίγες καρδούλες από του Αγίου Βαλεντίνου, κάποιες μαργαρίτες, κανένα καραβάκι, λίγα πουλάκια που κρυώνουν με τέτοιο καιρό, παχουλοί και αδύνατοι Αϊ – Βασίληδες, χιονάνθρωποι αλλά και κανένας κλόουν ταιριάζουν νομίζω. Μήπως το παρακάναμε κάπως; Αυτό είναι το σύγχρονο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Είναι μία προσπάθεια να ανταποκριθεί σε όλα τα γούστα; Είναι μόνο εμπορικό το φαινόμενο; Είναι επιδειξιμανία; Είναι μία απόπειρα να γεμίσει το συναισθηματικό κενό και να παραπλανηθεί η μοναξιά με ψεύτικες Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις; Θα ήθελα να πω ότι πράγματι τα ίδια τα Χριστούγεννα αλλά και ο διάκοσμος αυτών των ημερών έχουν ένα ατμοσφαιρικό στυλ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως οτιδήποτε δείχνει να δημιουργεί «ατμόσφαιρα» θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητικό στοιχείο για τα Χριστούγεννα.

Κάποιες στιγμές θυμάμαι δέντρα από τη δεκαετία του ’60 ακόμη, που για παράδειγμα κάποιος ταξιδιωτικός πράκτορας είχε στολίδια μόνο αεροπλανάκια της Ολυμπιακής. Ένα βιβλιοπωλείο στόλιζε το δέντρο κρεμώντας σε όλα τα κλαδιά την ίδια χριστουγεννιάτικη κάρτα. Μία αντιπροσωπία το γέμιζε με μινιατούρες αυτοκινήτων. Αυτά τα στολίσματα έχουν μία εμπορική πρόθεση και είναι κατανοητά. Το αλαλούμ όμως που περιέγραψα είναι ο καθρέφτης του σήμερα, είναι το χριστουγεννιάτικο στομάχι μας παραγεμισμένο με όλα τα είδη φαγητά,γλυκά και αλκοολούχα ποτά που δεν καταφέρνουν να ξεδιψάσουν τη διψασμένη για ανθρώπινη επαφή ψυχή μας, είναι τα νέα σενάρια της Ζήνα, ανακατεμένα και ομογενοποιημένα ώστε να γίνονται εύπεπτα.

Ποτέ δεν πίστευα ότι σε λίγα χρόνια θα στολίζαμε δέντρο «παρέα» με τη Ζήνα. Όλοι θεωρούμε τα Χριστούγεννα παιδική γιορτή. Όμως τελευταίως ένα γελοίος παλιμπαιδισμός προσπαθεί να «κλέψει» από τα Χριστούγεννα αυτό που η Ζήνα έχει ήδη «κλέψει και πουλήσει» στους γονείς των σημερινών παιδιών.

"Merry Christmas and Happy New Year" :):):)

Υ.Γ. Ειδικά για την πόλη των Ιωαννίνων δεν μπορώ να μη χλευάσω αυτά τα τύπου Vegas δεντράκια, αυτά τα Malibu διακοσμητικά για κοκτέιλ και παγωτά, στο Δικαστικό μέγαρο, κάτω από την Όαση, μπροστά στο Ταχυδρομείο και όπου αλλού δεν τα έχω προσέξει ακόμη και τα οποία μόνο Χριστούγεννα δεν θυμίζουν.

THEODOROS PRITZIS
ΙΑΤΡΙΚΗ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 2 σχόλια )

-Alvez-: Αγαπητέ Έλλην φοιτητά, θα ήθελα όπως σας πληροφορήσω, ότι είναι "Θεός Φυλάξοι" και ουχί "Θεός Φοιλάξει" διότι ως γνωστόν είναι εγκλίσεως Ευκτικής, η οποία έχει κατάληξη "-οι" για το 3ο πρόσωπο ενικού, ανεξαρτήτως γένους.

Και σε "μοντέρνα" ελληνικά:
Γιατί μπορεί παιδί μου να μη σπουδάζουμε εν Ελλάδι, γνωρίζουμε τουλάχιστον ελληνικά.

Υ.Γ.
Τώρα θα διαβάσω και το κείμενο σου. Απλά "έπιασα" εκείνο το σημείο όπως έκανα PgDn.
Τα λέγαμε (29/1/2003)
03121: ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ ΜΕ "ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥΣ",ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΒΡΕΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟ,ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ "ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ" (ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ) ΤΟ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΣΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ! Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΟ... ΤΙ ΝΑ ΠΩ...ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΟΥΣΤΑ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ; (2/1/2003)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099