www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Editorials)

Ανοίγει η κουβέντα; 29/5/2003

Στην Ευρώπη των 25, οι προκλήσεις είναι σίγουρα μεγάλες. Επιχειρώντας μια θεσμικής σύσφιξης των σχέσεων, με στόχο η Ευρώπη σταδιακά να αποτελέσει πολιτική, οικονομική, πολιτισμική και γιατί όχι αμυντική δύναμη, άρχισε η επεξεργασία του πρώτου συντάγματος της Ευρώπης.

Ένα προσχέδιο, το οποίο βρήκε απογοητευτικό ο Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς φαίνεται ότι δεν δίδει λύσεις σε προβλήματα, δεν ανοίγει δρόμους προς τα μπροστά. Όμως παρόλα αυτά, το βήμα που γίνεται είναι σημαντικό, καθώς ίσως η κουβέντα ανοίξει και τελικά η Ευρώπη κάνει, έστω και μετά από πολλές συζητήσει και ζυμώσεις, μια κίνηση προόδου ώστε να αποκτήσει ταυτότητα και στρατηγική, η οποία να αποτελεί τη συνισταμένη των προθέσεων των μελών της, για ένα καλύτερο αύριο. Ανυπομονούμε να του δούμε, παρά τα προβλήματα που σε πρώτη φάση αντιμετωπίζονται.

Στην γειτονική Ιταλία, πανηγύρια έχουν στηθεί στο Μιλάνο, καθώς η ομώνυμη ομάδα κατέκτησε χθες το βαρύτιμο τρόπαιο των Πρωταθλητών Ευρώπης. Στα πέναλτι βέβαια, αλλά ο ξαναπήγε στο Μιλάνο, αναβιώνοντας στιγμές από τις εποχές του Φαν-Μπάστεν και της παρέας του, που τότε οδήγησε τους Μιλανέζους σε πολλές επιτυχίες. Αυτή τη φορά ένας Ουκρανός ήταν ο μπροστάρη, ένας παίχτης που άξιζε να γευτεί το νέκταρ του τίτλου ίσως περισσότερο από κάθε άλλον που βρέθηκε χθες βράδυ στο Old Trafford. Κρίμα βέβαια που η ατυχία σε συνδυασμό με την ιταλική ποδοσφαιρική νοοτροπία, αν και βελτιωμένη σε σχέση με παλαιότερες εποχές, δεν επέτρεψε να υπάρχουν τέρματα στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Παρόλα αυτά ο θρίαμβος καθόλου δε μειώνεται.

Στα ελληνικά ποδοσφαιρικά πράγματα, η είδηση της ημέρας είναι η οριστική μετανάστευση του Στέλιου Γιαννακόπουλου, ενός εκ των ποδοσφαιριστών που γεύτηκαν επτά συνεχόμενους τίτλους πρωταθλητή με τον Ολυμπιακό. Ο ποδοσφαιριστής πιθανώς στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Premier League, αν και η ομάδα της Μπολτον δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι και από τις κορυφαίες της χώρας της. Παράλληλα ένας άλλος ποδοσφαιριστής, ο οποίος διαθέτη το ακατόρθωτο ρεκόρ να έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα (3 με ΑΕΚ και 7 με Ολυμπιακό), ο Αλέκος Αλεξανδρής αποχωρεί από την ενεργό δράση. Κρίμα που δε θα απολαμβάνουμε πλέον έναν τέτοιο αθλητή, ο οποίος με τον θεαματικό τρόπο που αγωνιζόταν και τα αμέτρητα όμορφα τέρματα που πετύχαινε όλα αυτά τα χρόνια κοσμούσε τα ελληνικά γήπεδα. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν επιλέξει να ασχοληθεί.

Το κείμενο αρχικά πήγαινε για κείμενο ημέρας, αλλά τελικά φάνηκε υπερβολικά να έχουμε δυο κείμενα ημέρας την ίδια μέρα. Αυτά τα μέλη του νύγματος είναι ή του ύψους ή του βάθους φαίνεται :-) Περαστικά μας.

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=652&ac_id=7