ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Ψυχαγωγία
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

«Ξέρω τι ζητάω...» 15/7/2003

«Το γαύγισμα» δεν μπόρεσε να καλύψει δημοσιογραφικά το γάμο του ποδοσφαίρου με την εμπορευματοποιημένη μουσική. Τους λόγους τους γνωρίζετε.

Πήγε όμως στη συναυλία των Hi - 5. Έβλεπα αυτά τα 5 ζωηρά κορίτσια και θυμήθηκα ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η Δέσποινα. Μετά ήρθε η παραλία, τα λαϊκοπόπ, τα ηλεκτρολαϊκά, το ανατολίτικο ρεμίξ, το σύγχρονο έκο στη φωνή και όλα αυτά τα στοιχεία που περιέχει το χιλιοτηγανισμένο λάδι μέσα στο οποίο μαγειρεύεται η ελληνική μουσική σήμερα.

Μετά το «συνεταιρισμό» με το Ντέμη ο λαός πήρε το μήνυμα: « Στο κόσμο πουλάει, ότι γαβγίζει κι ότι κλωτσάει».

Με την ευκαιρία να πω και δυο λόγια για το γαύγισμα. Ξέρετε γιατί ονομάστηκαν σκυλάδικα τα μαγαζιά, σκυλιά οι καλλιτέχνες και σκυλέ η μουσική τους; Πριν χρόνια κάπου στη δεκαετία του 70 ένα νυχτερινό μαγαζί δεν μπορούσε να επιβιώσει εύκολα γιατί η διασκέδαση ήταν ακριβή για τον πολύ κόσμο. Μπορούσε όμως να βασιστεί σε λίγους και καλούς πελάτες με οικονομική επιφάνεια. Αυτοί οι κοσμικοί της εποχής όταν είχαν ντέρτια πήγαιναν εκεί να ξεχάσουν τον καημό τους.

Ένας τέτοιος πελάτης άφηνε πολλά χρήματα στο μαγαζί. Αυτό όμως που τον κινητοποιούσε να ξοδεύει περισσότερα, ήταν το άκουσμα του αγαπημένου του τραγουδιού.

Ας πούμε ο Ανδρέας Παπανδρέου εκείνη την εποχή γούσταρε το: «Ιστορία μου, αμαρτία μου» με τη Ρίτα Σακελαρίου. Πως μπορεί όμως μία τραγουδίστρια να ανακαλύψει το αγαπημένο τραγούδι του πελάτη που θα τον κάνει να σπάσει περισσότερα πιάτα, να πετάξει περισσότερα γαρύφαλλα και να σκορπίσει επιτέλους το πολυπόθητο χρήμα;

Αρχίζει τότε σε συνεννόηση με την ορχήστρα να λεει όλα αυτά τα καινούρια κομμάτια – αλλά και κανένα παλιό ανάμεσα – τόσο γρήγορα, μα τόσο γρήγορα, που σχεδόν δεν μπορεί να αναπνεύσει. Αυτό το αναπνευστικό πρόβλημα οδηγεί σ’ αυτές τις παύσεις στο λαχάνιασμα και στο λυγμό που θυμίζουν γαύγισμα σκύλου. Έτσι οι καλλιτέχνες μετατρέπονται σε σκυλιά που γαβγίζουν για να
κερδίσουν τον επιούσιο. Μετά το γαύγισμα πάλι κυλάνε με ταχύτητα τα τραγούδια και μόλις φθάνουν στο τραγούδι που αρέσει στο πελάτη γιατί φαίνεται να σπάει περισσότερα πιάτα και να πετάει περισσότερα γαρύφαλλα τότε ο ρυθμός μειώνεται και προσπαθούν να το τραγουδήσουν στο σωστό του χρόνο ώστε να του δώσουν την ευκαιρία να ...ξοδέψει.

Έτσι προέκυψαν τα γαυγίσματα και τα μαγαζιά λέγονται σκυλάδικα, οι καλλιτέχνες σκυλιά το είδος της μουσικής σκυλέ και οι πελάτες καθώς και οι απανταχού θιασώτες της συγκεκριμένης μουσική: σκυλάδες.

Οι σκυλάδες σημειολογικά ακολουθούνται από κάποια στοιχεία που σε κάνουν να τους διακρίνεις και εκτός σκυλάδικου. Χρυσή – χοντρή αλυσίδα στο λαιμό η στο χέρι. Ανοιχτό πουκάμισο για να φαίνεται το δασύτριχο στήθος. Αυτοκίνητο πολλών κυβικών με σπόιλερ, αεροτομές, προφυλακτήρες θυρών, επιπλέον φώτα, δερμάτινα καθίσματα, ζάντες αλουμινίου, χονδρά λάστιχα με χαμηλό προφίλ και τεράστια εξάτμιση για να κάνει θόρυβο. Απαραίτητο το στέρεο πολλών βατ, με κασέτες η CD γνωστού μουσικού περιεχομένου και ει δυνατόν ηχογραφημένες λάιβ μέσα στο «μαγαζί».

Σύντροφοι: Να μη επιτρέψουμε να γλιστρήσουν τα 5 κορίτσια στο «λίπος» της παραλίας. Αγοράστε τώρα το CD και σπάστε τα ταμεία. Κάντε τις χάι φάιβ αληθινό ποπ και όχι η λαϊκοπόπ. Σώστε τα τραγούδια μας που τα έχουν πνίξει στίχοι με χοληστερίνη και μουσική με τριγλυκερίδια.

Σύντροφοι. Σώστε την ποπ μουσική σήμερα. Μπείτε στο www.hi-5.gr και κάντε τα περισσότερα κλικ μέχρι να σας πονέσουν τα δάκτυλα. Ποτέ ξανά γαυγίσματα στη ζωή μας.

Απόσπασμα από την εφημερίδα τοίχου: « Ένα γαύγισμα από τη κερκίδα»)

...για την αντιγραφή:

THEODOROS PRITZIS
ΙΑΤΡΙΚΗ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 6 σχόλια )

xyma60: κανεις ενα ιστορικο λαθος σχετικα με το πως πηραν την ονομασια τους τα σκυλαδικα.
πριν πολλα χρονια(εποχη καζαντζιδη-μπιθικωτση,κλπ)τα λαικα μαγαζια ηταν στις τζιτζιφιες,και μαλιστα υπαιθρια τους καλοκαιρινους μηνες.μεχρι τοτε προσεφεραν μονο ποτο,το οποιο ομως ηταν σε διατιμηση και δεν μπορουσαν να βαλουν την τιμη οσο ηθελαν.ετσι σκεφτηκαν να βαλουν και φαγητο,υποχρεωτικα,ετσι ωστε να μπορουν να χρεωνουν παραπανω.εβαλαν λοιπον μοσχαρι βραστο,το οποιο δεν τρωγωταν ακομα και αν το μασαγες 100 ωρες.ετσι οι πελατες με το που τους σερβιραν το πασαραν στα αδεσποτα σκυλια,που μαζευοντουσαν απο την μυρωδια.ετσι στα λαικα μαγαζια της εποχης μαζευοντουσαν παρα πολλα σκυλια και ετσι ονομαστηκαν σκυλαδικα.μαλιστα οσο πιο πολλα σκυλια μαζευοντουσαν σημαινε οτι το μαγαζι εχει πολυ κοσμο και παει καλα.
αυτα (30/7/2003)
anaflexis: Ανέκαθεν το "γαύγισμα" και το "κλώτσημα" συνεταιρίζονταν επιτυχώς! Μοσχολιού-Δομάζος π.χ. και πάει λέγοντας...
Γιατί όμως αυτή η απαξίωση προς τα επιθυμητά, απο την πλειοψηφία του λαουτζίκου, ακούσματα και θεάματα; (το "λαουτζίκος" ως χαϊδευτικό)
Τι άλλο προσφέρεται αφειδώς και το αρνείται ο λαός;;;
Οι υπεύθυνοι των εταιρειών έχουν αποφασίσει "πριν απο μας, για μας" τι μας αρέσει και τι προτιμούμε, έτσι μας σερβίρουν απο αυτά τα εφήμερα... που θα ανεβάσουν τις εισπράξεις τους!
Με το ίδιο σκεπτικό "κατασκεύασαν" αυτά τα πλασματάκια. Τις πέντε κοπέλες που ονόμασαν όπως τις ονόμασαν, που έχουν γίνει κιόλας ινδάλματα της νεολαίας (Γυμνάσιο και Λύκειο) οι μεγαλύτεροι μάλλον δεν... πολυμασάνε!
Στοχεύουν στην "κατασκευή" μελλοντικών πελατών μάλλον...
Το ζήτημα όμως δεν είναι μονάχα οι πέντε κοπέλες της τραγουδιστικής ομάδας, ούτε αν αυτές θα γκρεμίσουν τις σκυλούδες απο τα βάθρα τους. Το ανησυχητικό (για μένα) είναι αυτή ακριβώς η ΠΡΟΚΑΤ κατάσταση: Αναρωτιέμαι ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ στο μέλλον... Κυβερνήσεις? Γνώμες? Πόλεμοι? ..αν και είδαμε ένα ΠΡΟΚΑΤ πόλεμο πρόσφατα...
Σχολιάζω έτσι για παραπέρα προβληματισμό, που, υποθέτω, ο συγγραφέας δεν είχε το χώρο να αναπτύξει.. :-) (25/7/2003)
StarTrek3333: Τα κοριτσάκια ξέρουν τι ζητάνε.
Εμείς ζητάμε τα κοριτσάκια.
Οπότε... τουμπεκί ψιλοκομμένο!

Δέκα δέκα θ' αγοράζω τα σιντιά τους
μήπως έτσι και με βάλουν στην καρδιά τους!
Δέκα δέκα κι άλλα δέκα κι όχι πέντε
έτσι κάνουνε οι μάγκες κι οι... λεβένται!!!
(19/7/2003)
[εισαγωγή σχολίου] [περισσότερα σχόλια...]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Ψυχαγωγία
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Ψυχαγωγία
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099