ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Αθλητισμός
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Global novel 19/12/2003

Το παγκόσμιο μυθιστόρημα είναι γεγονός και γράφτηκε με ελληνική πρωτοβουλία από 14 συγγραφείς με διαφορετικά ενδιαφέροντα και λογοτεχνικό ύφος.

Θα εκφράσω τις επιφυλάξεις μου αν θα το διαβάσω, διότι όπως και εσείς ξέρετε
στο διαδίκτυο έχουν γίνει πάρα πολλές απόπειρες να γραφτεί ομαδικά κάποιο μυθιστόρημα αλλά χωρίς αποτέλεσμα πάντοτε.

Αντιγράφω τα λόγια του υπουργού πολιτισμού για το μυθιστόρημα: «Το global novel είναι μία δράση της πολιτιστικής ολυμπιάδας που δίνει έμφαση στην παιγνιώδη πλευρά της λογοτεχνίας: οι συγγραφείς συμμετέχουν στο διάλογο ο οποίος είναι γεμάτος απρόοπτα και δημιουργούν προσκόμματα στον επόμενο της σκυταλοδρομίας». Ακριβώς αυτές είναι οι αιτίες – όπως πολύ καλά γνωρίζετε – που όσες φορές έγινε απόπειρα να γραφτεί κάτι ομαδικό στο διαδίκτυο τελικά απέτυχε. Επειδή όμως δεν θέλω να «φορτώσω» την αποτυχία στην «νοοτροπία» του διαδικτύου, νομίζω ότι και τα δύο γνωστά στην Ελλάδα «μυθιστορήματα των τεσσάρων (4)» πάλι δεν είχαν καμία απήχηση ούτε στο κόσμο ούτε στα λογοτεχνικά δρώμενα και ας ήταν σημαντικοί οι συμμετέχοντες συγγραφείς και ας ήταν μόνο 4.

Το πράγμα δεν σταματάει εδώ. Μία άλλη φράση του υπουργού πολιτισμού αναφέρεται στην παγκόσμια πρώτη προσπάθεια να γραφτεί τέτοιου είδους μυθιστόρημα. Αυτές οι εκφράσεις είναι χαρακτηριστικές των ρεκόρ Γκίνες, οπότε οι γνωστοί ετήσιοι κατάλογοι με τα ρεκόρ, αφού μιλάμε για την αρχαία Ελλάδα, θα έπρεπε για πολλά χρόνια τώρα να περιέχουν κατ΄ εξοχήν θέματα που άπτονται της αρχαίας Ελλάδας και μετά να αρχίσουν δειλά- δειλά να συμπεριλαμβάνουν και τις σημερινές γελοιότητες, πράγμα που κακώς δεν έχει ζητήσει να γίνει τόσο καιρό ο υπουργός πολιτισμού.

Παρακάμπτοντας την αστεία πλευρά του θέματος θα ήθελα να τονίσω ότι διαπιστώνω κάποιες τακτικές της χώρας μας, όσο αφορά τους Ολυμπιακούς, έχουν καθαρά διακοσμητικό χαρακτήρα για να καλύψουν τη γύμνια ιδεών, έργων και οικονομικών «ασαφειών». (πώς σας φάνηκε η λέξη ασάφεια αντί της υπεξαίρεσης;)

Και επισημαίνω τα εξής:
1. Τι σημασία έχει να γίνει η σφαιροβολία στην αρχαία Ολυμπία;
2. Τι μπορεί να σημαίνει το κλαδί ελιάς σήμερα σαν σήμα των ολυμπιακών της χώρας μας;
3. Τι νόημα έχει η πρόταση του υπουργού εξωτερικών για Ολυμπιακή εκεχειρία;
4. Πώς ένα άθλημα που κατ εξοχήν αναπτύχθηκε σε χώρες που στέναξαν κάτω από τη μπότα του ψυχρού πολέμου βαφτίστηκε ξαφνικά εθνικό μας άθλημα; (Την άρση βαρών εννοώ. Τι σχέση έχει με τους Έλληνες και με τον τρόπο ζωής μας και με την ελευθερία και τη λατρεία του σώματος από την αρχαιότητα ακόμα, ένα άθλημα που κυρίως παραμορφώνει το σώμα; ...και μετά και το πνεύμα φυσικά)

Η Ελλάς πάντοτε (εδώ προσπάθησα να χρησιμοποιήσω το φρασεολόγιο των παλαιότερων πολιτικών)... Θέλω να πω ότι η «αρχαία Ελλάδα» είχε τα κότσια να υποστηρίξει αυτά που πρέσβευε και αυτά που έκανε. Οι Ολυμπιακοί εκείνης της εποχής συνοδεύτηκαν και από νίκες όπως ο Μαραθώνας και η Σαλαμίνα, έφτιαξε και μεγάλα έργα όπως ναοί, γήπεδα, θέατρα, στήριξε τις τέχνες, μίλησε πολύ για Οιδίποδες, Νεφέλες, Ιοκάστες, Μήδειες όχι για να κρύψει αλλά για να αναδείξει το ελληνικό πνεύμα.

Τώρα όλα γίνονται για να συγκαλύψουν γεγονότα και καταστάσεις. Οι Ολυμπιακοί μας θα είναι μια γιορτή διαφημιστών, μια ευκαιρία για να εισρεύσει χρήμα στους σπόνσορες ενώ η «ελληνική πλευρά» θα πλέξει για πρώτη φορά τους μεγαλύτερους κότινους (στεφάνια) για να μπορέσει να κρύψει στο φύλλωμά τους εργολάβους, τραπεζίτες, πολυεθνικές, σεκιουριτάδες... (ρεκόρ Γκίνες)

Μιλώντας για σεκιούριτι θα ήθελα να αναφερθώ και στο θέμα της τρομοκρατίας που τόσα χρήματα θα αποσπάσει από το κονδύλι των αγώνων. Οι αγώνες δεν εξασφαλίζονται με τελειότερα όπλα και καλύτερα μέσα παρακολούθησης των ανθρώπων. Η ηρεμία υπό το βλέμμα των σεκιούριτι είναι ένας μικρός «Ολυμπιακός ολοκληρωτισμός». (Δική μας πατέντα κι αυτό, με λίγη αμερικάνικη σάλτσα). Η Αθήνα θα γίνει το εργαστήριο για να δοκιμαστούν νέοι τρόποι καταστολής. Τώρα που η χώρα (συγκριτικά) διάγει τη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση μορφωτικά, περιμένοντας κάθε τόσο την καινούρια ελληνική βερσιόν κάποιου ξένου ριάλιτυ στους δέκτες, τώρα ακριβώς οι πολίτες θα υπομείνουν να «παρακολουθούνται» από κάμερες προκειμένου να «παρακολουθήσουν» τους αγώνες. Πάνω απ΄ όλα η ασφάλεια. Και πίσω από την ασφάλεια η καταστολή.

Υπάρχει άλλη λύση; Το κράτος θα μπορούσε να διαθέσει κονδύλια και ανθρωποώρες για να φτιαχτούν χιλιάδες σάιτ από ιδιώτες που να προωθήσουν το περιεχόμενο των Ολυμπιακών και τη σημασία που έχουν για μας τους Έλληνες. Οι έλληνες χρήστες του διαδικτύου θα μπορούσαν να «διδάξουν» την Ολυμπιακή εκεχειρία και όχι ένας υπουργός εξωτερικών. Θα μπορούσαν να μιλήσουν με όλο τον κόσμο σε τσατ, σε φόρουμ, σε μέιλ για τη θέση που έχουν οι Ολυμπιακοί στη χώρα μας. Ξέρετε πως φάνηκε στους ξένους αυτό (η εκεχειρία); Ας πούμε σαν «ελληνικό βίτσιο» κάτι σαν: «θέλω το σάντουϊτς με πιο πολύ μουστάρδα».

Σε λίγες μέρες μπαίνει το 2004. Νομίζω ότι η τηλεόραση θα έπρεπε να ενσωματώσει στα δελτία ειδήσεων και «Δελτίο Ολυμπιακών αγώνων». Εκεί θα βλέπουμε πως προχωράνε τα έργα, τι δαπανάται, πως θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις μετά τους αγώνες, τι ρόλο έχει η κάθε καινούρια πράξη, κάθε ιβέντ, κάθε γιορτούλα στους αγώνες... τέλος πάντων αντί να βλέπουμε όλα αυτά που βλέπουμε στις ειδήσεις να δούμε και κάτι που έχει πραγματικό ενδιαφέρον.

THEODOROS PRITZIS
ΙΑΤΡΙΚΗ
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Αθλητισμός
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Αθλητισμός
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099