www.nygma.gr - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ (Σκέψεις)

Ρευστότητα & ανάπτυξη εντός ευρωζώνης 17/5/2012

Αναδημοσίευση από το Αττικό Βήμα

Μέσα στην παρατεταμένη οικονομική κρίση που διανύουμε, συζητούμε την ανάγκη για ένα νέο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο λειτουργίας. Η πίεση ωστόσο που υφίσταται ο μέσος Έλληνας σήμερα εμποδίζει την ήρεμη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές που χρειαζόμαστε, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Προκύπτει έτσι η ανάγκη για μια «γέφυρα»! Χρειαζόμαστε έναν τρόπο εξόδου από τη δύνη στην οποία έχουμε περιέλθει, προκειμένου να αρχίζουμε να αναπτυσσόμαστε, προκειμένου να μπορέσουμε με νηφαλιότητα να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που εδώ και δεκαετίες οι περισσότεροι αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε.

Η σημερινή έλλειψη ρευστότητας σχετίζεται κατά πολύ με τη μακρά αλυσίδα επισφαλών απαιτήσεων, με κυριότερο κρίκο της τις οφειλές του κράτους προς επιχειρήσεις / ιδιώτες, υπό μορφή ομολόγων ή και άλλων μορφών χρεών. Το λεγόμενο PSI οδηγεί αρκετά τα περισσότερα από τα χρέη αυτά άμεσα ή έμμεσα σε μακροχρόνιο «εγκλωβισμό» των κατόχων (π.χ. ασφαλιστικών ταμείων), καθώς μεταθέτει την αποπληρωμής τους σε βάθος δεκαετιών, άρα το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, αντί να αντιμετωπίζεται. Επιπλέον μειώνει (κουρεύει) το κεφάλαιο.

Παρουσιάζω εδώ συνοπτικά στοιχεία προσωπικής μου πρότασης για τη «γέφυρα» μετάβασης, η οποία εστιάζει στην αύξηση της ρευστότητας εντός ευρώ χωρίς ανάγκη για νέο δανεισμό και τονώνει την τοπική παραγωγή και οικονομία.

Προτείνω τη σταδιακή, προαιρετική μετατροπή νόμιμων απαιτήσεων επιχειρήσεων και ιδιωτών από το ελληνικό δημόσιο σε ισόποσες μεταβιβάσιμες ηλεκτρονικές βεβαιώσεις προκαταβολής φόρου. Όποιος δεν θέλει να περιμένει πολλά χρόνια για να εισπράξει, αποκτά τη δυνατότητα οι απαιτήσεις να πιστώνονται σταδιακά σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του, μέσω του οποίου θα έχει στη συνέχεια τη δυνατότητα χρήσης τους ως τμήμα των συναλλαγών του με οποιονδήποτε, μέσω του τραπεζικού συστήματος. Αντί να μένει εγκλωβισμένος, πιθανότατα συμπαρασύροντας δικούς του προμηθευτές / υπαλλήλους / συνεργάτες, θα έχει τη δυνατότητα άμεσα να «κινηθεί» χωρίς να χάνει τμήμα από την καθαρή απαίτησή του.

Το κράτος θεσμοθετεί τη δυνατότητα κάθε λογαριασμός κατάθεσης τράπεζας στην Ελλάδα να έχει υποχρεωτικά δυο τμήματα: αυτό της αξίας ρευστού με το πλαίσιο που ισχύει κι ένα δεύτερο αξίας ηλεκτρονικών βεβαιώσεων προκαταβολών.

Κάθε συναλλαγή μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (έμβασμα, μέσω χρεωστικής κάρτας, επιταγή) αυτόματα θα εκτελείται με συμμετοχή έως 50% από αξία ηλεκτρονικών βεβαιώσεων προκαταβολών φόρων, ενώ η υπολειπόμενη αξία θα πρέπει να καλύπτεται από αξία καταθέσεων, ως γίνεται σήμερα. Το ίδιο θα ισχύει και για τις πληρωμές οφειλών προς το δημόσιο μέσω τραπέζης.

Από τις νέες συναλλαγές που θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται – υποχρεωτικά μέσω τραπέζης άρα νόμιμα – το δημόσιο θα επωφεληθεί νέας φορολογητέας ύλης (ΦΠΑ κλπ.) ενώ παράλληλα θα «απεγκλωβιστούν» σειρά από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Με την θεσμοθέτηση αυτού του πλαισίου το κράτος ξεκινάει την έγχυση αξίας στην αγορά σε όγκους και ρυθμούς που θα κρίνονται επαρκείς για την τόνωση της αγοράς χωρίς να προκαλούν άλλες στρεβλώσεις (π.χ. πληθωρισμό), ξεκινώντας να ανταλλάσσει τμήματα των χρεών του προς ενδιαφερόμενους με ισόποσες ηλεκτρονικές βεβαιώσεις προκαταβολών.

Οι ξένοι πιστωτές της χώρας, αν θέλουν να επωφεληθούν κι αυτοί, δεν έχουν παρά να συμμετάσχουν ανταλλάσσοντας τμήμα από απαιτήσεις τους με ηλεκτρονικές βεβαιώσεις και στη συνέχεια δαπανώντας τις αξίες που θα λάβουν στην αγορά μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη.

Με την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος ξημερώνει μια νέα μέρα για τη χώρα, διαμορφώνοντας κλίμα στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε το αύριο υπό συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες από τις σημερινές.

Αναλυτικά στοιχεία για την πρόταση είναι διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Φυσικά για να έχει επιτυχία η γέφυρα που προτείνεται παραπάνω, είναι αναγκαίο να μην χαθεί ούτε μέρα από τη μάχη στο μέτωπο των θεσμικών αλλαγών. Η νέα πολιτική κίνηση «δημιουργία, ξανά!», με την οποία είχα την χαρά να είμαι υποψήφιος στο υπόλοιπο Αττικής την 06/05/12, έχει από καιρό διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις:

- Σε πολιτικό επίπεδο:
o μείωση επιχορηγήσεων στα κόμματα και διαφάνεια στη χρήση τους,
o κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, διατάξεων περί παραγραφών και (μη) ευθύνης υπουργών,
o θέσπιση ασυμβίβαστου βουλευτή / υπουργού,
o 12ετή μέγιστη θητεία σε αιρετά αξιώματα,
o δημοψηφίσματα για εθνικά και τοπικά ζητήματα,
o σταθερή ημερομηνία εκλογών ανά 4 έτη,
o κατάργηση συντάξεων από αιρετά αξιώματα,
o μείωση βουλευτών σε 200
o αλλαγή του εκλογικού συστήματος για πιστότερη αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος
- Στη σχέση κράτους - πολίτη και οικονομίας
o απλοποίηση νομοθεσίας – κατάργηση κώδικα βιβλίων στοιχείων
o κατάργηση διαδικασιών που ενισχύουν τη γραφειοκρατία βάζοντας το κράτος στη μέση από καθημερινές δραστηριότητες,
o ενίσχυση του κράτους ως μηχανισμό ελέγχου, αυστηρή εφαρμογή απλοποιημένης νομοθεσίας και σοβαρές κυρώσεις σε όσους την παραβιάζουν, σταθερό για τουλάχιστον 10 έτη φορολογικό πλαίσιο με χαμηλό - ανταγωνιστικό της γεωγραφικής περιοχής συντελεστή φόρου, πλήρη διαφάνεια σε όσα το κράτος δαπανά κλπ.)
Αναλυτικά οι προτάσεις / θέσεις είναι διαθέσιμες στο www.dimiourgiaxana.gr

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)

Το άρθρο αυτό βρίσκεται δημοσιευμένο στην Πύλη www.nygma.gr
στη διεύθυνση http://www.nygma.gr/mag/articles/Article.asp?ar_id=783&ac_id=1