ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια για το άρθρο με τίτλο Ό,τι μας απέμεινε... της 7/5/2001.
Δράστης: Τάσος Τάσκαρης (άλλα άρθρα του)
[εισαγωγή σχολίου] [επιστροφή στο άρθρο]

Σπίτι
Περιοδικό
  Editorials
  Sex
  Αθλητισμός
  Ακαδημαϊκά
  Αποκρυφισμός
  Αυτοκίνητο 2001
  Βία
  Γλώσσα
  Δραστηριότητες
  Εδώ Πολυτεχνείο (;)
  Εθνικά Θέματα
  Εικόνες
  Εκπαίδευση
  ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
  Ενημερωτικά
  Επιστημ. φαντασία
  Έρευνα στο ΕΜΠ
  Ιστορίες
  Καθημερινότητα
  Κοινωνία
  Μ.Μ.Ε.
  Μόδα
  Παιδεία
  Ποιήματα
  Πολιτική
  Προσωπικά
  Σκέψεις
  Σκίτσα
  Τέλος εντύπου
  Τέχνες
  Τεχνολογία-Επιστήμες
  Φοιτ. Εκλογές `96
  Φοιτ. Εκλογές '95
  Χαβαλές
  Χαβαλές '96
  Χριστούγεννα '96
  Ψυχαγωγία


xirouhator: Από τις αναλύσεις που έχω διαβάσει σχετικά με το έργο που θα πραγματοποιηθεί στο Μαραθώνα, αν και είχα πολύ μεγάλες επιφυλάξεις αρχικά, έχω σχεδόν πειστεί ότι όχι μόνο το έργο θα πραγματοποιηθεί με σεβασμό στο περιβάλλον (και στην περιοχή της μάχης που βρίσκεται σχετικά μακριά από τον χώρο κατασκεύης), αλλά θα αναδειχθεί και το ιστορικό μνημείο.
Συμφωνώ στον προβληματισμό αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου για τη στάση που πρέπει να κρατήσουμε. Μήπως θα έπρεπε να υποστηρίξουμε το έργο και να ζητήσουμε ταυτόχρονα την ανάδειξη του χώρου, ώστε να ενημερωθούν με σωστό τρόπο οι επισκέπτες της Ολυμπιάδας, αλλά και να αποτελέσει ο χώρος και πόλο έλξης για ξένους και Έλληνες; (7/5/2001)
skotro: Τάσο κατανοώ τους προβληματισμούς σου σχετικά με το σεβασμό προς τον ιστορικό χώρο και τη διαφύλαξη των μνημών. Ωστόσο νομίζω άθελά σου ίσως ολισθαίνεις σε σημαντικές υπερβολές, η οποίες κατά την ταπεινή μου γνώμη, οδηγούν σε εξασθένιση των δίκαιων επιχειρημάτων σου.

Καταρχήν η κατασκευή ενός αθλητικού χώρου ασφαλώς δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ιστορικό μνημείο θα βεβηλωθεί. Μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί, αρκεί από τοπογραφικής και αρχιτεκτονικής σκοπιάς, το έργο αλλά και οι αναπλάσεις των τριγύρω χώρων να γίνουν όπως πρέπει.

Από κει και πέρα εισέρχεσαι σε μια απίστευτη ανάλυση που ξεκινάει με γόνους πλουσίων οικογενειών που θα κωπηλατούν, λες και έχουμε πολλούς πρωταθλητές σε οποιοδήποτε άθλημα που είναι τέτοιοι, παραβλέποντας την αξία ενός αθλητικού κέντρου για το συνολικό καλό. Άσε που παρουσιάζεις μια εικόνα με πισίνες ακριβά αμάξια, clubs και κινηματογράφους, που αφενός είναι ως ένα βαθμό αναπόφευκτες εξελίξεις και αφετέρου δεν βλέπω γιατί δε μας χαλάνε κοντά σε τόσους άλλους ιστορικούς χώρους όπως για παράδειγμα στην Πειραιώς και στην περιοχή του Ψυρρή και θα μας χαλάσουν αν βρεθούν κάπου στα πέριξ του Μαραθώνα.

Και επιτέλους μη μας τα παρουσιάζεις τόσο απαξιωτικά όλα αυτά, αφού ευρέως γνωστό είναι ότι και τα club σου αρέσουν, και Μύκονο συχνά - πυκνά πηγαίνεις και μια SLK καθόλου δε θα σε χάλαγε. Μη μας τα γυρνάς ξαφνικά ότι και καλά σιχαίνεσαι την κοινωνία της κατανάλωσης.

Και επιτέλους είναι πολύ καλύτερα για ένα ιστορικό μνημείο να αναδειχθεί με ένα μουσείο και ένα αθλητικό κέντρο που θα επισκεφθούν εκατομμύρια άνθρωποι, παρά μια παρατημένη μαρμαρόπλακα και μια σειρά από έλη. Ας εστιάσουμε λοιπόν στην σωστό σχεδιασμό και τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη και όχι στη στείρα άρνηση και την απαξίωση.
(7/5/2001)


Για να εισάγετε 'επώνυμο' σχόλιο σε υπάρχον άρθρο, θα πρέπει να είστε ήδη μέλος. Εάν όχι, επισκεφθείτε τη σελίδα εγγραφής.

Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
Περιοδικό
Σπίτι

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099