ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια για το άρθρο με τίτλο ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ: Αφέλεια ή περίεργη αντίληψη ηθικής; της 13/6/2002.
Δράστης: Ειρήνη Καρανασοπούλου (άλλα άρθρα)
[εισαγωγή σχολίου] [επιστροφή στο άρθρο]

Σπίτι
Περιοδικό
  Editorials
  Sex
  Αθλητισμός
  Ακαδημαϊκά
  Αποκρυφισμός
  Αυτοκίνητο 2001
  Βία
  Γλώσσα
  Δραστηριότητες
  Εδώ Πολυτεχνείο (;)
  Εθνικά Θέματα
  Εικόνες
  Εκπαίδευση
  ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
  Ενημερωτικά
  Επιστημ. φαντασία
  Έρευνα στο ΕΜΠ
  Ιστορίες
  Καθημερινότητα
  Κοινωνία
  Μ.Μ.Ε.
  Μόδα
  Παιδεία
  Ποιήματα
  Πολιτική
  Προσωπικά
  Σκέψεις
  Σκίτσα
  Τέλος εντύπου
  Τέχνες
  Τεχνολογία-Επιστήμες
  Φοιτ. Εκλογές `96
  Φοιτ. Εκλογές '95
  Χαβαλές
  Χαβαλές '96
  Χριστούγεννα '96
  Ψυχαγωγία


skotro: Θεωρώ ότι το άρθρο της συγκεκριμένης δημοσιογράφου μας επαναφέρει το πρόβλημα της Τουρκίας στην πραγματική του διάσταση. Επίσης χαίρομαι για το διάλογο που άνοιξε με αφορμή αυτό, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία ξέφυγαν και κάποιες ύβρεις, που ασφαλώς δε βοηθούν την ανταλλαγή απόψεων. Ωστόσο επειδή η συζήτηση είναι μεγάλη και δεν τελειώνει εδώ δημιούργησα ένα νέο forum για το συγκεκριμένο ζήτημα και σας προτρέπω να καταθέσετε τις απόψεις σας κι εκεί. Επιπλέον, για εκτενέστερες τοποθετήσεις, στείλτε τα άρθρα σας στο material@nygma.gr (4/7/2002)
Thomas S: Γιώργο Τσιφτσή, GDelta ή όπως αλλιώς σε λένε: μπορείς να λες ό,τι θες - και το κάνεις άλλωστε. Επί της ουσίας, δέχομαι ό,τι λέει ο skrem. Προσθέτω μόνο ότι εσύ φαίνεται ότι την ιστορία την ξεκινάς από το '22, ίσως να ξεχνάς ή να μην ξέρεις τί θα πει παιδομάζωμα, αλλαξοπιστώ, γενοκτονία, γενίτσαρος,κοκ. Στο κάτω-κάτω, δεν μ αφορά, δεν μ ενδιαφέρει. Ένα πράμα θα σου πω μόνο, ανοικτόμυαλε. Αν το σχολιάκι περι φασιστών πάει (και) σ' εμένα, να ξέρεις αχαρακτήριστε ότι εγώ και κάποιοι άλλοι (ιδίως) έχουμε φτύσει αίμα για να μπορείς εσύ, ν αφήνεις σ αυτό τον χώρο την πορδή σου και να μη σου βάζει κανείς χέρι. Κατά τα λοιπά, φρόντιζε πριν σχολιάσεις κάτι να το διαβάζεις κιόλας. (3/7/2002)
skrem: Μάλλον τα έχεις μπερδέψει λίγο. Έχεις βέβαια απόλυτο δίκιο να λες ότι η Ελλάδα το 1922 ήταν επεκτατική και την έπαθε. Αλλά αυτό τι σχέση έχει με το σήμερα; Επειδή η Ελλάδα ήταν επεκτατική το 1922, είναι και σήμερα; Τουρκικά δεν είναι τα αεροπλάνα που αλωνίζουν κάθε μέρα στο Αιγαίο; Τούρκοι δεν ήταν οι κομάντος που ανέβηκαν στα Ίμια; Ή μήπως δεν είναι τούρκικα τα στρατεύματα που κατέχουν τη μισή Κύπρο; Ή δεν είναι τούρκοι και μάλιστα παρακρατικοί οι γκρίζοι λύκοι που σκότωσαν τον Ισαάκ και το Σολωμού;

Τη διάκριση ανάμεσα στην επεκτατική Τουρκία και τη φιλήσυχη (μέχρι δειλίας) Ελλάδα πρέπει να έχεις παρωπίδες για να μην τη βλέπεις. Η Τουρκία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ναζιστικής Γερμανίας: δικτατορικό καθεστώς, γενοκτονίες μειονοτήτων (Αρμένιοι-Ελληνες-Κούρδοι), αστυνομοκρατία (αν έγραφες τέτοια πράγματα στην Τουρκία τώρα θα σε ψάχνανε οι δικοί σου στα λευκά κελιά) και, βέβαια, υπερεξοπλισμός και απειλές χρήσης βίας για να πετυχαίνει τους στόχους στην εξωτερική πολιτική.

Το φασισμό τον προάγει όποιος δε μπορεί να ξεχωρίσει ένα τέτοιο φασιστικό στρατοκρατικό κράτος από τη σημερινή Ελλάδα. Συνεπώς τις σπόντες περί φασισμού σου τις επιστρέφω: και σου θυμίζω απλά ότι ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν που έστειλε την ελληνική μεραρχία στην Κύπρο - και ο φασίστας δικτάτορας Παπαδόπουλος αυτός που την απέσυρε στο όνομα της "ελληνοτουρκικής φιλίας"... Αλήθεια, εσύ με ποιον ταυτίζεσαι; (2/7/2002)
GDelta: Sorry guys που σας χαλάω τη γιορτή, αλλά το συγκεκριμένο άρθρο, όπως και τα σχόλια που ακολούθησαν μου προκάλεσαν ρίγη αναγούλας.
Είστε σοβαροί όταν λέτε πως οι "καλοί" Έλληνες πρέπει να δουν καθαρά τις πραγματικές προθέσεις των "κακών" Τούρκων; Μιλάτε για στρατοκρατούμενο καθεστώς και για επεκτατικές βλέψεις! Να σας θυμίσω φίλοι μου ποιος ευθύνεται για τον πούλο που φάγαμε στη Μικρασιατική καταστροφή: Δεν έφταιγαν οι "αιμοδιψείς" και "πολεμοχαρείς" Τούρκοι, αλλά οι μαλάκες Έλληνες που αποφάσισαν να εισβάλλουν στην Τουρκία, ναι, ναι, πείτε το μαζί μου, με ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ! Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτική ήττα και μια ολόκληρη Ελλάδα να κλαίγεται για "καταστροφή" και "χαμένες πατρίδες" όταν η ίδια προκάλεσε αυτό το κακό στον εαυτό της.
Ποιον θέλετε να πείσετε λέγοντας πως "εμείς" θέλουμε φιλία, ενώ "αυτοί" έχουν κακούς και επεκτετικούς σκοπούς;
Θα τελειώσω αυτό το μικρό ενοχλητικό σχόλιο λέγοντας πως στην ερώτηση "αν έχουν μυαλό οι φασίστες", μπορώ να απαντήσω μόνο πως, "όχι, όσα κεφάλια κι αν έχω ανοίξει, σκατά βρήκα μόνο".

Φιλικά... (1/7/2002)
Thomas S: Αγαπητέ φίλε skrem, σ' αυτά που λες δεν διαφωνώ και ούτε βέβαια σ αυτά που λέει η Ειρήνη (sic). Όμως θέτω τον εξής προβληματισμό: μήπως τελικά ο εκδημοκρατισμός, η φιλευθεροποίηση και τελικά ο εκπολιτισμός της Τουρκίας περνάει μέσα από την Ευρώπη; Αν η Τουρκία είχε την ευκαιρία της οικονομικής στήριξης και ανάκαμψης όπως την είχε η Ελλάδα τα 20 τελευταία χρόνια, ίσως το μέλλον να ήταν πιο ευοίωνο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει δείξει έναν προοδευτισμό ως μουσουλμανικό κράτος, με την εκκοσμίκευση και την απαλλαγή από πολλά μείον του Ισλάμ. Αν κάποιος έδειχνε στον Τόυρκικο λαό πως δεν είναι το άπαν ο επεκτατισμός όπως έδειξε στους Έλληνες ότι δεν είναι λύση η μισαλλοδοξία, πως η ποιότητα ζωής είναι υπεράνω της όποιας άλλης ατομικής επιδίωξης, πως η πολεμική διάθεση, η διάθεση για αυτοπροστασία μέσω των όπλων, για επικυριαρχία είναι ξεπερασμένες, αν κάποιος έδινε στον Τούρκικο λαό το δικαίωμα της σύγκρισης με τα σύγχρονα δυτικά κράτη (από πολλών ετών κεκτημένο των Ελλήνων), αν κάποιος εξασφάλιζε μια σχετική πολυφωνία, τότε δε νομίζω ότι το όποιο καθεστώς θα είχε τύχη εναντίωση σε όλα τα παραπάνω. Για μένα η Τουρκία βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το μεταίχμιο της ιστορικής συνειδητοποίησης. Αν τα καταφέρει θα είναι για όλους μας πολύ καλύτερα. Ας βοηθήσουμε όσο μπορούμε, φυλάσοοντας τα νώτα μας, βέβαια. Άλλωστε πλέον, δε νομίζω ότι θα έχουμε να φοβηθούμε και πολλά. (27/6/2002)
skrem: Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ ανήκει σε μια γενιά προοδευτικών (εντός ή εκτός εισαγωγικών, γιατί υπάρχουν και πληρωμένοι και καλοπροαίρετοι) δημοσιογράφων που αναδείχτηκαν ταχύτατα τα τελευταία χρόνια σε διάφορα έντυπα, προβάλλοντας σε θετικό κλίμα την ελληνοτουρκική προσέγγιση του Γιωργάκη. Όμως το όριο της αυταπάτης είναι η επαφή με την πραγματικότητα: έφτασε, όπως λέει η ίδια, μια επίσκεψη 6 ημερών στην Τουρκία για να καταλάβει ότι τα πολιτικά προβλήματα που οφείλονται σε μακροχρόνια επεκτατικά σχέδια του ενός δε λύνονται με χαμόγελα και ζεϊμπεκιές. Ότι δεν υπάρχουν "καταδικαστέοι εθνικιστές και στις δύο πλευρές του Αιγαίου", αλλά από τη μια μεριά ένα φασιστικό, στρατοκρατικό και επεκτατικό κράτος και από την άλλη ένα δημοκρατικό και φιλειρηνικό κράτος που υφίσταται εδώ και 30 χρόνια την επιθετικότητα του πρώτου. Και ότι αυτό το φιλειρηνικό κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να αυταπατάται ως προς τις προθέσεις του γείτονα.

Τώρα βέβαια, το ερώτημα είναι, θα συνεχίσει να γράφει τις αυτονόητες αλήθειες που έστω και αργά ανακάλυψε ή θα τη βάλουν να γράφει τη στήλη μαγειρικής για να μη χαλάσει τη μανέστρα του Γιωργάκή; (17/6/2002)


Για να εισάγετε 'επώνυμο' σχόλιο σε υπάρχον άρθρο, θα πρέπει να είστε ήδη μέλος. Εάν όχι, επισκεφθείτε τη σελίδα εγγραφής.

Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
Περιοδικό
Σπίτι

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099