ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια για το άρθρο με τίτλο 28η Οκτωβρίου 2002 της 28/10/2002.
Δράστης: Σεραφείμ Κοτρώτσος (άλλα άρθρα του)
[εισαγωγή σχολίου] [επιστροφή στο άρθρο]

Σπίτι
Περιοδικό
  Editorials
  Sex
  Αθλητισμός
  Ακαδημαϊκά
  Αποκρυφισμός
  Αυτοκίνητο 2001
  Βία
  Γλώσσα
  Δραστηριότητες
  Εδώ Πολυτεχνείο (;)
  Εθνικά Θέματα
  Εικόνες
  Εκπαίδευση
  ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
  Ενημερωτικά
  Επιστημ. φαντασία
  Έρευνα στο ΕΜΠ
  Ιστορίες
  Καθημερινότητα
  Κοινωνία
  Μ.Μ.Ε.
  Μόδα
  Παιδεία
  Ποιήματα
  Πολιτική
  Προσωπικά
  Σκέψεις
  Σκίτσα
  Τέλος εντύπου
  Τέχνες
  Τεχνολογία-Επιστήμες
  Φοιτ. Εκλογές `96
  Φοιτ. Εκλογές '95
  Χαβαλές
  Χαβαλές '96
  Χριστούγεννα '96
  Ψυχαγωγία


ttask: Θα συμφωνήσω σε πολλά από αυτά που γράφεις για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία σήμερα, η οποία ακολουθή και μιμείται τα λεγόμενα "δυτικά πρότυπα".
Θα εκφράσω όμως την απορία μου πως είναι δυνατόν να αναρρωτιέσαι για τις πιθανές αντιδράσεις της Ελλάδας σε μια ανάλογη κατάσταση στις μέρες μας. Μπορεί το ερώτημα να είναι καθαρά υποθετικό και να μπορεί να θεωρηθεί παραπλανητικό, όμως πιστεύω ότι μερικές φορές ίσως είναι χρήσιμο και να ασχολούμαστε με κάποια υποθετικά θέματα. Πως είναι δυνατό να περιμένουμε αντίδραση από έναν κατ'ευφημισμό πολίτη, όπως ο νεοέλληνας, ο οποίος το μόνο που γνωρίζει είναι τα δικαιώματά του και το μόνο που συστηματικά αγνοεί είναι οι υποχρεώσεις του; Έναν κατ'ευφημισμό πολίτη, ο οποίος έμαθε να βολεύεται στο Δημόσιο (είτε σε ΔΕΚΟ, είτε σε Εφορία, είτε σε Νομαρχία είτε στον Ελληνικό Στρατό, και αυτό είναι το χειρότερο), εθίστηκε στην τακτική της ελάχιστης προσπάθειας και των μέγιστων αποδοχών, που ποτίστηκε με τη λογική της αδιαφορίας και της ιδιοτέλειας και που ξέχασε παντελώς ό,τι έχει να κάνει με το συνολικό, με το κοινωνικό, με το ανιδιοτελές;
Πώς είναι δυνατό να εκλέγουμε πολιτικούς οι οποίος να μην ακολουθούν αυτή τη λογική και αυτές τις αρχές; Αφού "βολεύουν" τους ψηφοφόρους τους, γιατί να μη βολέψουν και τους οικείους τους, τους συγγενείς τους και να μην καλλιεργήσουν έναν νεποτισμό που διαφθείρει το Πολίτευμα και αλλοιώνει τη Δημοκρατία;
Δυστυχώς όλα όσα γράφεις στον επίλογό σου μόνο ως ευχολόγια θα τα δεχόμουν, τα οποία μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Μακάρι να διαψευσθώ... (11/11/2002)
magrini: Αγαπητοί φίλοι,

Φυσικά και κανένας δεν ηρωοποίησε τον Μεταξά ο οποίος φυσικά και ήταν Δικτάκτορας (η Δικτακτορία της 4ης Αυγούστου για τους γνωρίζοντες) και εννοείται ότι δεν στάθηκαν όλοι (κυρίως οι υψηλόβαθμοι) στην θέση που θα έπτεπε να σταθούν. Αλλά η Ελληνική Ψυχή δεν υπάρχει σ΄ αυτούς τους ανθρώπους αλλά στον απλό λαό (που πιστεύω ότι ανήκουμε σ΄ αυτόν) και αυτός είναι που έκανε το θαύμα της Πίνδου, των Οχυρών, της Κρήτης και ένα σωρό άλλα κατορθώματα. Όσο για την υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού τις δύο πρώτες ημέρες του πολέμου όσοι έχουν κάνει φαντάροι θα ξέρουν ότι συνήθως στην πρώτη γραμμή υπάρχουν μόνο φυλάκια και κανα δυό τάγματα προκαλύψεως με πολύ μικρή δύναμη.

Μάκης (31/10/2002)
00628: Όλα καλά κι όλα άγια αυτά που γράφετε παιδιά, αλλά μ' αυτό το περί "πολιτικού αναστήματος" (!) του "πολιτικού ανδρός" (!!!) Μεταξά έκανα τέτοιο γέλιο, ρε pagani, που μήνες είχα να το κάνω. Μια φιλική συμβουλή: ΜΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΛΕΥΡΗ. Αυτοί- και όλοι όσοι βρίσκουν κάποιο δίκιο στους πάσης φύσεως Μεταξάδες- αντιστρέφουν τη ρήση του Σολωμού ότι "εθνικό είναι το αληθινό". Γι' αυτούς, αληθινό είναι μόνο το εθνικό και εθνικίστικο. Δεν λέω, καλός Έλληνας ο Μεταξάς, που του βυθίζανε το "Ελλη" και το βούλωνε να μην κακοκαρδίσει τα φασιστικά του ινδάλματα (φαίνεται στους Έλληνες δεν άξιζε ένας Χίτλερ ή ένας Μουσολίνι, αλλά- ακόμα χειρότερα- μια καρικατούρα τους). Επίσης όταν κηρύχθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, ο πεφωτισμένος μας δικτάτωρ δεν απελευθέρωσε βεβαίως τους πολιτικούς του κρατουμένους αλλά τους άφησε πέσκεσι στους Γερμανούς, να έχουν μια έτοιμη δεξαμενή μελλοθανάτων, όποτε ήθελαν να εκτελούν Έλληνες (με τη γνωστή αναλογία: 5 Ελλ. για 1 Γερμ.) ως αντίποινα διαφόρων αντιστασιακών πράξεων. Αυτός λοιπόν που "αντέταξε ποιότητα" (όπως λέει κι ο συγγραφέας του άρθρου) ήταν μονάχα ο ανώνυμος Ελληνικός λαός ο οποίος συχνά έδωσε περισσότερα από όσα προσδοκούσαν απ' αυτόν και ο οποίος, αν και συχνά προδόθηκε απ' τους ηγέτες του (κάτι ειπώθηκε για τη συνθηκολόγηση του Στρ. διοικητή Θεσσαλονίκης που δεν ρώτησε φυσικά τους στρατιώτες του), συνέχισε να παλεύει. Και για να μην κλείσουμε με έναν ρομαντικό υπερ- πατριωτικό τόνο, όλοι οι λάοι είχαν στους κόλπους τους πολλούς ανθρώπους που αγωνίστηκαν ηρωικά για ελευθερία και Δημοκρατία (δεν είναι αποκλειστικότητα των Ελλήνων ο ηρωισμός). Και η Ιταλία είχε τους παρτιζάνους της, μα και η Ελλάδα είχε τους Μαυραγορίτες και τους Ταγματασφαλίτες της. Και αφού άνοιξε κουβέντα και για παππούδες, πάω στοίχημα ότι οι παππούδες όλων των σημερινών διαπρύσιων κηρύκων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ήταν Μαυραγορίτες και Ταγματασφαλίτες (κι όχι φυσικά αντάρτες στο βουνό...) Και μια ύστατη επισήμανση: ο χρήστης pagini προφανώς εννοεί την "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών, καθώς απ' όσο ξέρω δεν υπάρχει ομότιτλο έργο εκδεδομένο απ' την Ακαδημία Αθηνών (που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν είναι κι ο πιο σοβαρός θεσμός στη χώρα μας... βλ. περσινή ανακοίνωση για τα greeklish) (31/10/2002)
spiraz: Ενα σχολιο για την ιστορικη αληθεια.Τα ιταλικα στατευματα βρισκονταν ηδη στην Αλβανια πριν παραδωθει το τελεσιγραφο.Ανεξαρτητα με την απαντηση του Μεταξα η εισβολη θα γινοταν.Δεν ειπωθηκε κανενα ΟΧΙ μονολεκτικο (ασχετα τι βγηκε για λογους προπαγανδας.Αλωστε ο Μεταξας ηταν γερμανοφιλος.Ηταν κατι τυπικο.Φυσικα ο ηρωικος λαος ειχε αλλη αποψη και εγραψε ιστορια αλλαζοντας την ροη του πολεμου.Και μια φημη(δεν ξερω αν ειναι αληθεια).Τις 2
πρωτεςερες του πολεμου καποιοι στρατιωτικοι κρατουσαν με το οπλο τουσ φανταρους που υποχωρουσαν.(μεχρι να ερθουν οι ενισχυσεις -επιστρατευση.Μετα αρχισε η αντεπιθεση και οι νικες ...Για να μην λενε καποιοι οτι η αληθεια ειναι μια. (31/10/2002)
pagani: Υπόμνημα για κωφαλάλους. Η Παναγιωταρέα δεν έχει φτάσει ούτε και στη χώρα που ζω. Ή για να το πω καλύτερα ως κακέκτυπο ορέγεται τη φήμη συναδέλφων της εδώ (λέγε με Amanpour) που επιτελούν με ιδιαίτερο ζήλο το ίδιο έργο. Και το ότι ακριβώς δεν ενδιαφέρεσαι για συγχωνεύσεις -σε όποιο πλάτος του πλανήτη κι αν συμβαίνουν- επικυρώνει το επιχείρημα μου περί καλής πελατείας κι αντιστρέφει το δικό σου για το ποιος -στην προκειμένη περίπτωση ποια - είναι κοντόφθαλμος.
Tschuess παίκτες. (30/10/2002)
Απόλλων: Δεν κατάλαβα προς τι τα λεγόμενα περί καπηλείας του ονόματος Απόλλων. Εντελώς άσχετο με το θέμα. Ούτε έχω πρόβλημα να υπογράψω με το πραγματικό μου όνομα, αν αυτό σας ευχαριστεί. Πάντως και βιβλία Ιστορίας έχω ανοίξει και "ξεφυλλίσει" (και όχι μόνο σχολικά) και την ιστορία του πολέμου γνωρίζω. Φυσικά και έχω πολλά να μάθω ακόμα επί ιστορικών θεμάτων. Ξέρω όμως τουλάχιστον την τέχνη του διαλόγου, όπως επίσης και το σεβασμό απένταντι σε κάποιον ο οποίος εκφράζει μια λιγότερο αρεστή ή συμβατική άποψη.

Σχετικά με όσα αναφέρεις συγκεκριμένα, φίλε pagani, ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να τα παρακολουθήσω. Αν είχα γνωρίσει τον παππού μου, πιθανόν να ήμουν σε θέση να σου πω πως πολέμησε στην Αλβανία και τι σκεφτόταν. Πάντως η αναφορά στη "μεγάλη" Ρωσία είναι ιδιαίτερα σιβυλλική. Από εκεί και πέρα τα όσα γράφεις μάλλον δεν αντέχουν σε κανένα σχολιασμό. Ούτε είναι δόκιμο να επιτίθεται κανείς με αυτό τον τρόπο σε κάποιον μόνο και μόνο επειδή εξέφρασε μια άποψη, οπότε και θα με συγχωρήσεις αν δεν μπω στον κόπο να σου απαντήσω στο ίδιο ύφος. Όμως για να δεις πόσο έξω πέφτεις σε κάποιους από τους ισχυρισμούς σου και πόσο κοντόφθαλμος είσαι, θα αρκεστώ να σου πώ ότι στη χώρα που ζω δεν έχουν φτάσει ακόμα η Παναγιωταρέα κι ο Πρετεντέρης και η συγχώνευση των όποιων τραπεζών ελάχιστα έχει απασχολήσει κανέναν, ακόμα και τους Έλληνες.

Καλή σας νύχτα... (30/10/2002)
Απόλλων: Δεν κατάλαβα προς τι τα λεγόμενα περί καπηλείας του ονόματος Απόλλων. Εντελώς άσχετο με το θέμα. Ούτε έχω πρόβλημα να υπογράψω με το πραγματικό μου όνομα, αν αυτό σας ευχαριστεί. Πάντως και βιβλία Ιστορίας έχω ανοίξει και "ξεφυλλίσει" (και όχι μόνο σχολικά) και την ιστορία του πολέμου γνωρίζω. Η αναντίρρητη ηρωική αντίσταση των Οχυρών δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι Γερμανοί μπήκαν στη Θεσσαλονίκη 2 μόλις μέρες μετά την εκδήλωση της επίθεσής τους, στις 8 Απριλίου. Και η υπεροπλία του Γερμανικού στρατού ως αιτία της της ταχύτατης κατάρρευσης του μετώπου αποτελεί υπεραπλούστευση του ζητήματος, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν για 5 μήνες σε έναν εξίσου υπεράριθμο και επαρκέστερα εξοπλισμένο στρατό, αυτόν της Ιταλίας, με βάσεις ανεφοδιασμού και κέντρα οργάνωσης πολύ πιο κοντά στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων και κατάφεραν να αποκρούσουν με εκληκτική επιτυχία δύο άψογα σχειδασμένες Ιταλικές αντεπιθέσεις στις αρχές του 1941. (30/10/2002)
magrini: Απαντώντας στον αγαπητό "Απόλλωνα" (αλήθεια γιατί η ανωνυμία;) του θυμίζω ότι στα Οχυρά των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων η Ελληνική Ψυχή έδειξε ότι υπάρχει και δεν υστερούσε σε τίποτα από τους μαχητές της Αλβανίας. Σε περίπτωση που δεν το ξέρεις φίλε μου τα Οχυρά δεν τα κατάλαβαν οι Γερμανοί παρόλη την υπεροπλία τους αλλά αναγκάστηκαν να παραδοθούν όταν συνθηκολόγησε ο Στρατιωτικός Δοιηκητής της Θεσσαλονίκης. Και είναι φυσικό να μπουν πιό εύκολα οι Γερμανοί στην Ελλάδα γιατί (αν άνοιγες κάποιο βιβλίο Ιστορίας) η υπεροπλία τους σε όλους τους τομείς (άρματα, αεροπλάνα, τακτικές μάχης κ.α.) ήταν ανώτερη όχι μόνο από της Ελλάδας αλλά και από της Γαλλίας, Αγγλίας και σχεδόν όλων των Ευρωπαϊκών κρατών. Αλλώστε είναι γνωστό ότι η Βιομηχανική υποδομή της Αμερικής και η απόστασή της από το θέατρο των επιχειρήσεων είναι που έδωσε την νίκη στους σύμμαχους.

Μάκης (30/10/2002)
pagani: Στον Απόλλωνα που πάνω απ'όλα καπηλεύεται όνομα που καθόλου δεν του ταιριάζει με τον χαρακτήρα που'χει, για να θυμίσουμε την αείμνηστη, έχουμε να σημειώσουμε πως η προφανής αντιπάθειά του για τους εκπαιδευτικούς τον απέτρεψε από το να ξεφυλλίσει την ιστορία του Ελληνικού Έθνους -εκδόσεις Ακαδημίας Αθηνών. Εκεί θα μπορούσε να μάθει για την Μάχη της Κρήτης καθώς και για την προδοσία των Σέρβων από τους φασίστες Κροάτες που επιτέθηκαν στους ομοεθνείς τους και άφησαν έτσι τα γερμανικά στρατεύματα να προελαύνουν από τα Σκόπια και να περικυκλώσουν τα ελληνικά, που φυσικά δεν μπορούσαν να ανοίξουν δύο μέτωπα σε μια νύχτα όταν οι κύριες δυνάμεις τους ήταν στην Ήπειρο. Επίσης 8α μάθαινε για το ένα και μοναδικό μαχητικό αεροπλάνο που κάθε μέρα οι Έλληνες έβαφαν με διαφορετικό χρώμα για να νομίζουν οι Ιταλοί πως είχαν να κάνουν με πολλά, για κάτι τσολιάδες που ρίχνονταν στα τανκ με κουβέρτες για να τα σταματήσουν και το πώς ξεκλήριζαν την επίλεκτη μεραρχία Giulia βοσκοί και αγρότες. Και μπορεί ο δικός του παππούς τότε να συλλογιζόταν μόνο τη μεγάλη Ρωσσία, οι δικός μου παράλληλα πολεμούσε στο Τεπελένι, και στην οπισθοχώρηση κατά την προέλαση τςν Γερμανών είχε ήδη κλείσει 3 μήνες στο μέτωπο.
Κι αν τον ενοχλούν πολιτικοί άνθρωποι του αναστήματος του Μεταξά, που παρά τις προσωπικές τους προτιμήσεις σκέφτονταν πρώτα το συμφέρον της χώρας που κυβερνούσαν, τι θα έπρεπε να πούμε για εντεταλμένους εντολοδόχους σκοτεινών κέντρων που ύπουλα μα τόσο γλυκά, τόσο γλυκά όσο γλυκά τρώνε οι αρουραίοι το πρόσωπα των κοιμώμενων όπως λέει κι ο Καββαδίας, παίρνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας ως προσωπικό τους στοίχημα, θέλουν να ευχαριστήσουν την Αμερικάνικη κυβέρνηση για την επέμβασή της στα Ίμια, περνάνε το θέμα του Ευρωστρατού με το κείμενο της Άγκυρας χωρίς να κάνει κανείς από τους ηλίθιους δημοσιογράφους κιχ, στήνουν συλλήψεις και προβοκάτσιες σε βάρος βασικών ανθρωπιστικών αρχών, όπως της εθνικής κυριότητας κάποιων ταλαίπωρων που ορθώνουν όχι πια κουβέρτες αλλά πέτρες στα τανκ, με την ίδια ευκολία που στήνουν χορούς για τους αποφοιτήσαντες γόνους τους από τα διάφορα κολλέγια. Ανερυθρίαστα και χωρίς ίχνος αιδούς. Μα ο λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν, ή καλύτερα που ίσα του κεντρίζουν το αίσθημα να τους πάρει με τις πέτρες, κι όχι με τίποτα χειρότερο. Και δυστυχώς κάτι τύποι σαν τον "Απόλλωνα" είναι που εδραιώνουν την αιώνια επικυριαρχία αυτού του καινοφανούς και εξαιρετικά επικινδύνου Εφιάλτη που ανέλαβε την εδραίωση του ρεύματος όχι απλώς του αφελληνισμού αλλά του απανθρωπισμού σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι τώρα απορούσα ποιο κοινό έβρισκαν υποκείμενα του τύπου της Παναγιωταρέα και του Πρετεντέρη και αμφισβητούσαν το γνήσιο των φωτογραφιών της Jenin και της Nablus, ή περιχαρή έκαναν αναλύσεις για την συγχώνευση των μεγαλύτεων ελληνικών τραπεζών. Τώρα ξέρω.
Και στον Σέρρυ να πω, πως αν μέχρι τώρα δεν έχει καταλάβει που οδηγούμεθα μαζικά ως ανθρωπότητα κι επιμένει ν'αναρωτάται ας πάει να δει το whatreallyhappened.com. θα λυθούν πολλές από τις απορίες του. Το θέμα είναι να βρείς τους ανθρώπους που θα τα ξεπουλήσουν όλα, και αυτά τα χρόνια όλοι έχουν την τιμή τους και είναι χαμηλότερη κι από τον δείκτη της Σοφοκλέους. (30/10/2002)
Απόλλων: Ενδιαφέρουσες οι απόψεις του Σεραφείμ, αν και προς στιγμήν νόμισα ότι επρόκειτο για εκπαιδευτικό. Ίσως επειδή πρόκειται για απόψεις που άκουγα κατά κόρον στο σχολείο. Πάντως με μια προσεκτικότερη ανάλυση των πολιτικών συνθηκών της εποχής, και ειδικότερα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθίσταται προφανές γιατί ο Γερμανόφιλος Μεταξάς δεν θα μπορούσε να είχε δώσει άλλη απάντηση στο Ιταλικό τελεσίγραφο, και κυρίως την απάντηση που πραγματικά ήθελε να δώσει. Και φυσικά η αντίσταση του ελληνικού στρατού στην Ιταλική επίθεση υπήρξε μεγαλειώδης, τουλάχιστον μέχρι τις 6 Απριλίου του 1941. Με την είσοδο της Γερμανίας στο παιχνίδι, η ελληνική "ψυχή" παραδόξως εξαφανίστηκε. Αλλά η διάθεση να εμφανίζουμε τα πράγματα ωραιοποιημένα και ηρωικά μάλλον δεν βοηθά σε τίποτα, ειδικά όταν επιχειρούνται αναλύσεις ιστορικών γεγονότων και συγκρίσεις με τη σημερινή πραγματικότητα... (29/10/2002)
magrini: Αγαπητέ Σεραφείμ,

Δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο μαζί σου. Πιστεύω πάντως ότι αν τύχει κάτι αντίστοιχο η Ελληνική ψυχή (που όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο ΥΠΑΡΧΕΙ) θα δώσει την ίδια απάντηση. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι σαν γνήσιοι "κουραμπιέδες" θα παρακαλούν για έλεος. Αλλά τέτοιοι υπήρχαν σε όλες τις μεγάλες στιγμές της Ελλάδας. Καθήκον μας είναι να δίνουμε τον εαυτό μας από όποιο πόστο και αν έχουμε ώστε να πάει μπροστά αυτή η χώρα και έτσι να πάμε μπροστά και εμείς. Ο J.F.Kennedy είχε πει κάποτε "Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η Χώρα σου για σένα. Ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την Χώρα σου". Στο κάτω-κάτω εμείς είμαστε η Ελλάδα.

Μάκης (29/10/2002)


Για να εισάγετε 'επώνυμο' σχόλιο σε υπάρχον άρθρο, θα πρέπει να είστε ήδη μέλος. Εάν όχι, επισκεφθείτε τη σελίδα εγγραφής.

Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
Περιοδικό
Σπίτι

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099