ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια για το άρθρο με τίτλο Tι θα γίνει μετά το «όχι» της 6/4/2004.
Δράστης: Γ. Δελαστίκ (άλλα άρθρα)
[εισαγωγή σχολίου] [επιστροφή στο άρθρο]

Σπίτι
Περιοδικό
  Editorials
  Sex
  Αθλητισμός
  Ακαδημαϊκά
  Αποκρυφισμός
  Αυτοκίνητο 2001
  Βία
  Γλώσσα
  Δραστηριότητες
  Εδώ Πολυτεχνείο (;)
  Εθνικά Θέματα
  Εικόνες
  Εκπαίδευση
  ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
  Ενημερωτικά
  Επιστημ. φαντασία
  Έρευνα στο ΕΜΠ
  Ιστορίες
  Καθημερινότητα
  Κοινωνία
  Μ.Μ.Ε.
  Μόδα
  Παιδεία
  Ποιήματα
  Πολιτική
  Προσωπικά
  Σκέψεις
  Σκίτσα
  Τέλος εντύπου
  Τέχνες
  Τεχνολογία-Επιστήμες
  Φοιτ. Εκλογές `96
  Φοιτ. Εκλογές '95
  Χαβαλές
  Χαβαλές '96
  Χριστούγεννα '96
  Ψυχαγωγία


skrem: Φίλε nadro, εκφράζεις δύο σεβαστούς, αλλά νομίζω εσφαλμένους προβληματισμούς: δηλ. ότι σε περίπτωση που οι Κύπριοι ψηφίσουν "Όχι", (α) θα υπάρξουν αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους από άλλες χώρες εκτός Τουρκίας και (β)ότι η ΕΕ θα θεωρήσει ότι η επιφάνεια του κυπριακού κράτους φτάνει ως τη γραμμή του Αττίλα.

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο: Με τη Συνθήκη της προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ (που υπογράφτηκε πέρσι τον Απρίλιο στην Αθήνα) αναγνωρίζεται ρητά η Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο κράτος στο νησί και τα κατεχόμενα ως έδαφός της, στο οποίο "δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο". Επομένως, και δεδομένου ότι η Συνθήκη Προσχώρησης έχει υπογραφεί από όλα τα (25 πλέον) κράτη μέλη, για όλα αυτά τα κράτη, και για την ΕΕ ως οργανισμό, η μόνη κυβέρνηση όλης της Κύπρου είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα κατεχόμενα είναι νομικά έδαφός της.

Ως προς την πιθανότητα αναγνώρισης του ψευδοκράτους: για τους λόγους που είπα παραπάνω, δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος από κράτη μέλη της ΕΕ, ούτε από την ΕΕ ως οργανισμό. Και φυσικά ούτε από κράτη που θέλουν να μπουν στην ΕΕ (Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ.), γιατί αυτά θα εξαρτώνται από την ψήφο της Κύπρου που θα είναι μέλος. Ποιος άλλος υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος; Οι ΗΠΑ έχουν προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο, και ο Μπους ξέρει ότι οι ελληνοαμερικανοί θα τον μαυρίσουν, αν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, η Ρωσία και η Κίνα μας υποστηρίζουν σαφώς. Τι απομένει; Από τις ισλαμικές χώρες, αρκετές (Αίγυπτος, Συρία, Αλγερία) έχουν πολύ καλύτερες σχέσεις με εμάς, παρά με την Τουρκία. Πράγματι υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος μερικές ισλαμικές χώρες που έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, όπως το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν. Δε μου φαίνεται πολύ μεγάλη ζημιά αυτό.

Να θυμίσω και κάτι ακόμα: στον ΟΗΕ, όπου ΗΠΑ - Βρετανία προσπάθησαν να περάσουν ψήφισμα που υιοθετούσε το Σχέδιο Ανάν (Παρασκευή 16.4), αντέδρασαν Ρωσία, Κίνα και Αλγερία και δεν πέρασε. Αυτό δείχνει ότι έχουμε ερείσματα διεθνώς. Να μην τα υποτιμούμε... (19/4/2004)
skotro: Απαντώντας στον προηγούμενο σχολιαστή nadro, παραθέτω μια απάντηση στους κινδυνολόγους:
http://www.thoukydides.gr/epik/anan/laistrigones.html (17/4/2004)
nadro: Αν και τείνω κι εγώ προς το "όχι" διαπιστώνω ότι το άρθρο έχει τα στοιχεία αυτά για τα οποία ο συγγραφέας του κατηγορεί τους υποστηρικτές του "ναι". Δηλαδή αβάσιμους ισχυρισμούς οι οποίοι δεν αντέχουν σε υποτυπώδη κριτική εξέταση.
Ενδεικτικά:
"Tο ψευδοκράτος του Nτενκτάς, το οποίο στο σχέδιο Aνάν αντιμετωπίζεται ως ισότιμο συστατικό κρατίδιο, θα περιπέσει εκ νέου στο καθεστώς του «παρία» της διεθνούς κοινότητας, μη αναγνωριζόμενο από καμιά χώρα στον κόσμο, πλην της Tουρκίας." Εξίσου πιθανό είναι να αναγνωριστεί σταδιακά και από πολλά άλλα κράτη

"Aπό την 1η Mαΐου το Kυπριακό καθίσταται πρόβλημα της E.E. καθώς συνίσταται πλέον στην αδυναμία εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ένα μεγάλο τμήμα της επικράτειας μιας χώρας-μέλους λόγω ξένης κατοχής του εδάφους αυτού."
Μάλλον θα θεωρηθεί δεδομένο ότι η επικράτεια του Κυπριακού κράτους φτάνει ως τη γραμμή του Αττίλα.

Καλό είναι να γίνει αντιληπτό ότι και το "όχι" όπως και το "ναι" παρουσιάζει πολύ μεγάλα μειονεκτήματα και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο Κυπριακό κράτος. Οι φωνές που βλέπουν το φως το αληθινό και τη μοναδική αλήθεια στη μία από τις δύο επιλογές και τον σατανά στην άλλη θα πρέπει να το βουλώσουν. (16/4/2004)
magrini: Xωρίς να είμαι υπεραισιόδοξος πιστεύω πως ένα βροντερό "ΟΧΙ" θα δείξει ότι οι Κύπριοι ζητούν μία δίκαιη λύση και όχι ότι προτείνει ο υπάλληλος του Bush ο κος Cofi Anan, για να κλείσει "όπως-όπως" και αυτή η εκκρεμότητα. (14/4/2004)
skrem: Symfwnw apolyta. Asxeta apto to ti lene twra, meta thn 1h Maiou, me thn Kypro mesa sthn EE kai thn Tourkia na perimenei sthn porta ths, 8a anagkastoun oloi na prosarmostoun: dhladh na proteinoun ena kalytero sxedio. (7/4/2004)


Για να εισάγετε 'επώνυμο' σχόλιο σε υπάρχον άρθρο, θα πρέπει να είστε ήδη μέλος. Εάν όχι, επισκεφθείτε τη σελίδα εγγραφής.

Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
Περιοδικό
Σπίτι

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099