ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια για το άρθρο με τίτλο Το κοριτσάκι με τα σπίρτα της 8/12/2004.
Δράστης: THEODOROS PRITZIS (άλλα άρθρα του)
[εισαγωγή σχολίου] [επιστροφή στο άρθρο]

Σπίτι
Περιοδικό
  Editorials
  Sex
  Αθλητισμός
  Ακαδημαϊκά
  Αποκρυφισμός
  Αυτοκίνητο 2001
  Βία
  Γλώσσα
  Δραστηριότητες
  Εδώ Πολυτεχνείο (;)
  Εθνικά Θέματα
  Εικόνες
  Εκπαίδευση
  ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
  Ενημερωτικά
  Επιστημ. φαντασία
  Έρευνα στο ΕΜΠ
  Ιστορίες
  Καθημερινότητα
  Κοινωνία
  Μ.Μ.Ε.
  Μόδα
  Παιδεία
  Ποιήματα
  Πολιτική
  Προσωπικά
  Σκέψεις
  Σκίτσα
  Τέλος εντύπου
  Τέχνες
  Τεχνολογία-Επιστήμες
  Φοιτ. Εκλογές `96
  Φοιτ. Εκλογές '95
  Χαβαλές
  Χαβαλές '96
  Χριστούγεννα '96
  Ψυχαγωγία


anaflexis: Πιστεύει κανείς ότι άλλαξαν πολλά από τότε;
Οι μάγοι τι άλλο ήταν παρά προάγγελοι της εμπορευματοποίησης των γιορτών;
Παλιά, τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν με κατάνυξη στις εκκλησιές και τα δώρα ανταλλάσσονταν την Πρωτοχρονιά. Σιγά σιγά και με το μαλακό, επεκτάθηκε η λατρεία των δώρων προς τέρψιν των εμπόρων. Καλά, δε λέω, να ζήσουν κι αυτοί φυσικά.. αλλά όλες αυτές οι γιορτές που προστίθενται κάθε τρεις και λίγο (π.χ. τον αη Βαλεντίνο ποιος τον ήξερε πριν 25 χρόνια) κοντεύουν να παλαβώσουν τον κοσμάκη!
Πήραν τη σκυτάλη και οι τραπεζίτες με τη σειρά τους και... στίβουν κι αυτοί.. να ξεζουμίσουν τα έρμα τα πορτοφόλια.. ότι έμεινε δλδ.. κι αν δεν έμεινε πεντάρα τσακιστή.. ε.. δίνουν αβέρτα εορτοδάνεια για να έχουν να λαβαίνουν..! Μακροπρόθεσμα σχέδια βλέπεις..!!:(
Κι ο μαγκούφης ο λαός.. να δουλεύει για πληρώνει τα κερατιάτικα.. και νά'ταν εύκολο να βρει κανείς δουλειά τη σήμερον ημέρα...
Α, στα κομμάτια! Γι αυτό τα Χριστούγεννα λυπάμαι (για όσους πιστεύουν το παραμυθάκι της δήθεν αγάπης) και οργίζομαι (για όσους εξαπατούν τους πιστεύοντες)
Α! τα δώρα που ανταλλάσσονταν παλιά, ήταν εντελώς συμβολικά και πάμφτηνα και τα λέγαν «μποναμάδες». Σήμερα, οι πάντες περιμένουν -ή προσφέρουν- το ακριβώτερο δώρο. Γιατί άραγε; Μάλλον επειδή έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ΑΓΑΠΗ.. και χρεάζεται να το αποδείξουν μέσα απο την ευκολότερη οδό..
Αλλά, τι φταίνε κι αυτοί; Κάποιοι άλλοι μπομπαρδίζουν στο όνομα της Ειρήνης και του πολιτισμού... Πάλι καλά!
ΟΥΦΦΦΦΦΦΦ!!!!!!!!!!!!!! σε σκέψεις με έβαλε το άρθρο σου:) (25/12/2004)
TPPRJ: Τα Χριστούγεννα δεν εορτάζονταν πάντα με τη σημερινή αίγλη. Σημαντικό ρόλο για τη μεταμόρφωσή τους σε γιορτή της αγάπης και της χαράς έπαιξε και ο Κ.Ντίκενς με την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του .
Τα υπόλοιπα στη διέυθυνση :
http://news.pathfinder.gr/periscopio/141335.html


(25/12/2004)
skotro: Παίδες ευχαριστούμε για τα σχόλια. Το σφάλμα ήδη αποκαταστάθηκε. (9/12/2004)
TPPRJ: Θέλω να ευχαριστήσω την "ανάφλεξη" καθώς και τους άλλους φίλους που μέσω μυνημάτων με ενημέρωσαν για το πραγματολογικό λάθος.
Η αλήθεια είναι ότι το έγραψα τότε απο μνήμης χωρίς να ρίξω μια ματιά στη βιβλιοθήκη.
Άντερσεν λοιπόν και όχι Ντίκες και ζητώ συγνώμη απο τους φίλους που θα το διαβάσουν καθώς και απο τους ... ίδιους τους συγγραφείς :)
Θ. Πρίντζης (9/12/2004)
anaflexis: Μου άρεσε η παραποίηση της γνωστής ιστορίας! Μια καλή έμμεση καρπαζιά στο «σύστημα» το παραμυθάκι σου. Για το Ντίκενς ενίσταμαι μονάχα... Το αυθεντικό κοριτσάκι ήταν του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Ισως όμως θα μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι είναι ηθελημένη η αναφορά στο Ντίκενς, μια και το όνομά του παραπέμπει ευθέως στην κακομοιριά... Ποιός θα πίστευε σήμερα ότι ο χαρούμενος παραμυθάς Αντερσεν έγραψε παρόμοιο παραμύθι; Ασε που τα παραμύθια του είναι πιο γνωστά από το όνομά του...
Στα πλαίσια λοιπόν της παγκοσμιοποίησης και της ημιμάθειας που μας δέρνει, ισοπέδωση για όλους και όλα: Ζάρα και ζαρωματιά... Ντίκενς και Αντερσεν... και πίσω απο το μύθο και τους παραμυθάδες... κρύβονται επιμελώς τα ζαρωμένα χεράκια από χιλιάδες κοριτσάκια που -κάπου στην Ανατολή- βελονίζουν με τέχνη και πενιχρότατες αμοιβές τα φανταχτερά ρούχα που σπεύδουμε να ψωνίσουμε μη και βρεθούμε εκτός μόδας και συρμού... (9/12/2004)


Για να εισάγετε 'επώνυμο' σχόλιο σε υπάρχον άρθρο, θα πρέπει να είστε ήδη μέλος. Εάν όχι, επισκεφθείτε τη σελίδα εγγραφής.

Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
Περιοδικό
Σπίτι

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099