ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΣΧΟΛΙΑ

Σχόλια για το άρθρο με τίτλο Διαρθρωτικές αλλαγές της 27/5/2005.
Δράστης: Σεραφείμ Κοτρώτσος (άλλα άρθρα του)
[εισαγωγή σχολίου] [επιστροφή στο άρθρο]

Σπίτι
Περιοδικό
  Editorials
  Sex
  Αθλητισμός
  Ακαδημαϊκά
  Αποκρυφισμός
  Αυτοκίνητο 2001
  Βία
  Γλώσσα
  Δραστηριότητες
  Εδώ Πολυτεχνείο (;)
  Εθνικά Θέματα
  Εικόνες
  Εκπαίδευση
  ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
  Ενημερωτικά
  Επιστημ. φαντασία
  Έρευνα στο ΕΜΠ
  Ιστορίες
  Καθημερινότητα
  Κοινωνία
  Μ.Μ.Ε.
  Μόδα
  Παιδεία
  Ποιήματα
  Πολιτική
  Προσωπικά
  Σκέψεις
  Σκίτσα
  Τέλος εντύπου
  Τέχνες
  Τεχνολογία-Επιστήμες
  Φοιτ. Εκλογές `96
  Φοιτ. Εκλογές '95
  Χαβαλές
  Χαβαλές '96
  Χριστούγεννα '96
  Ψυχαγωγία


Μαριλένα: Πεθαίνω να απαντήσω αηδίες στον TT, στον Τζι-Μπι, στον κ. Κοτρώτσο, όπως είδα και τον αποκαλούν σε κάτι άλλα σχόλια και στην all-times-classic αγάπη και συμπάθειά μου, τον Κωστάκη. Πόσα παίρνω στον ΟΤΕ δεν μπορώ να σου αποκαλύψω, σύντροφε Κ, διπλασίασε το ποσό που αναφέρεις, βάλε χρονοεπίδομα, επίδομα οθόνης, επίδομα θέρμανσης και στέγασης, αφαίρεσε ένα 87% λόγω κρατήσεων ΤΣΜΕΔΕ και εφορίας και έχεις τη συνολική εικόνα. Ένα θα πω και θα κλείσω, διότι δεν προκειται για σχόλιο, αλλά για παραλήρημα, πρώτη φορά στη ζωή μου κλαίω που δεν έχω καβατζάρει τα 45. Αγωνιστικά φιλιά σε ούλοι! (16/6/2005)
ttask: Όπως στρώσαμε, ας κοιμηθούμε! Όπως γίνονταν αυθαίρετα οι προσλήψεις, όπως γίνονταν παιχνίδια στο ΧΑΑ για να τα πιάσουν οι ημέτεροι, όπως θεοποιήσαμε τους συνδικαλιστές του Δημοσίου και τους μάθαμε να μη δουλεύουν, να παλεύουν για την ξάπλα, τα κεκτημένα και την ανυπαρξία αξιολόγησης, όπως φέραμε στη Βουλή τα λαμόγια και τα βλήματα, τώρα ας κάτσουμε να τα λουστούμε όλοι μας... Τουλάχιστον ας μας γίνει το πάθημα μάθημα! (2/6/2005)
gbenec: Ειδικά για το (α) δεν χωράνε σχόλια... Για το (β) είναι τόσο υποκριτική η όλη κατάσταση και τόσο μεγάλες οι ευθύνες και των δύο κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ό,τι και να πεις δίκιο θα έχεις! Κερδοφόρος οργανισμός σου λέει μετά... Εισηγμένη εταιρεία... Στρατηγικής σημασίας οι τηλεπικοινωνίες... "Κι εγώ ο μαλάκας σφάζω το παιδί μου..." (1/6/2005)
skotro: Λάβε υπόψη σου ότι το τμήμα του κόστους του μέτρου που υποτίθεται ότι θα καλύψει ο όμιλος ΟΤΕ, θα καλυφθεί μέσα από το ταμείου ασφάλισης προσωπικού του ΟΤΕ, το οποίο είναι εγγυημένο από το δημόσιο. Ουσιαστηκά δηλαδή κι αυτά εμέις θα τα πληρώσουμε. (29/5/2005)
Kostakis: Παρότι κομματικά δεν ακολουθώ κάποια από τις γνωστές και δεδηλωμένες γραμμές που (δι)αφεντεύουν τη χώρα μας μέσα στη Βουλή, θα τοποθετηθώ επί του θέματος με κάποια απλά ερωτήματα κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα, συμπληρωματικά με τις αντίστοιχες αιτιάσεις του υπογράφοντος :
ΑΝ υποθέσουμε ότι τα μεγέθη είναι πραγματικά (δηλ. κόστος εθελουσίας 1,6 δις ευρώ, εκ των οποίων 300 εκατ. καλύπτει το δημόσιο και τα υπόλοιπα ο Όμιλος Ο.Τ.Ε., 6.000 περίπου εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται μεταξύ 45-52 ετών και ότι εν γένει τους απομένουν 7 χρόνια για συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τα όσα άκουσα σε 4 διαφορετικά τηλεοπτικά κανάλια), εγώ με τις φτωχές αριθμητικές μου γνώσεις έκανα τον εξής υπολογισμό :
(1,6 δις - 300 εκατ.)= 1,3 δις.
1,3 δις / 6.000 εργαζόμενοι = περίπου 215.000 ανά εργαζόμενο (η χρέωση ΜΟΝΟ για τον όμιλο Ο.Τ.Ε.)
215.000 ευρώ / 7 έτη εναπομείναντα για συνταξιοδότηση = 30.700 ευρώ περίπου το χρόνο, δηλαδή 2.500 ευρώ το μήνα θα στοιχίσει στον Όμιλο Ο.Τ.Ε. ο καθένας από τους "εθελοντές" του προγράμματος.
Αλήθεια, πόσα παίρνουν τελικά στον Ο.Τ.Ε.; εγώ ξέρω ότι (αν θεωρήσουμε ότι ο Ο.Τ.Ε. ήταν επιχείρηση του ευρύτερου Δημόσιου τομέα) οι αποδοχές δε φτάνουν σε αυτά τα επίπεδα ούτε με 100 έτη υπηρεσίας!! Αν πάλι είναι ιδιωτική επιχείρηση, γιατί πρέπει μέρος του κόστους να το χρεωθεί το κράτος και συγκεκριμένα ο φορολογούμενος πολίτης;
Επίσης, αν ο στόχος του προγράμματος είναι η βέλτιστη οικονομική πορεία μίας ιδιωτικής εταιρείας (καθώς, σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, οι κρατικοί οργανισμοί δεν έχουν στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών), τότε σε ποιο μέρος του ισολογισμού του Ομίλου Ο.Τ.Ε. θα εγγραφεί το εν λόγω κονδύλι, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στην τιμή της μετοχής; Οι θεσμικοί επενδυτές του Ο.Τ.Ε. γνωρίζουν ότι θα πληρωθεί εφάπαξ αυτό το ποσό στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν και συναινούν;
Μήπως (λέω μήπως) το πρόβλημα δεν είναι τελικά αυτή - καθαυτή η οικονομική "κάθαρση" του Οργανισμού, αλλά στην ουσία αναζητούμε την κερκόπορτα για την άρση της μονιμότητας και απλά "λαδώνουμε" κάποιους συνδικαλιστές για να υπογράψουν; μήπως λαμβάνεται μία απόφαση με σκοπό την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, ΜΟΝΟ όμως για τις επόμενες γενιές, που δε χρειάζεται να έχουν λόγο στα θέλω της παρούσης και μέλλουσας "εργοδοσίας"; μήπως οι καλοί μας "ξένοι" (χρηματιστηριακή ορολογία) αποφάσισαν ότι προκειμένου να εφαρμοσθεί πιστά το σχέδιο για πλήρη καταστρατήγηση του ελληνικού εργασιακού χάρτη (που δεν είναι και ο βέλτιστος, εντάξει, αλλά καλύτερα να προσπαθούσαμε να διορθώσουμε τα λάθη του, παρά να τον αλλάξουμε με ένα μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς παγκοσμίως και οδηγεί την υφήλιο στο δρόμο για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο), χρειάζεται να πληρώσουν "κάτι παραπάνω";
Και, εν τέλει, αφού θέλουν τον Ο.Τ.Ε. ιδιωτικό, γιατί αποκρύπτουν (και οι νυν και οι πρώην) τα περί ομολογιακού δανείου, μετατρέψιμου σε μετοχές του Οργανισμού, το οποίο έχει εκδοθεί στην αλλοδαπή και θα αλλάξει οριστικά το μετοχολόγιο του Οργανισμού υπέρ τόυ ιδιωτικού παράγοντα; κακό είναι να μας το πουν; (κάτι σε 11% του Μ.Κ. μου λένε οι πηγές μου ότι αφορά, δεν ξέρω αν είναι σωστές).
ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ! Αν δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημά μας μόνοι μας, ας μη δίνουμε τουλάχιστον το δικαίωμα σε τρίτους να αποφασίζουν για εμάς. Καλή η παραγωγικότητα, καλή η αξιοκρατία (αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξει ποτέ μοντέλο αυτού του τύπου, χωρίς παραθυράκια, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου;), καλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης και η αύξηση του Α.Ε.Π., αλλά αν δε λύσεις πρώτα το πρόβλημα της ένδειας, καλύτερα να μην προσπαθείς να φας με χρυσά μαχαιροπήρουνα... γιατί ΚΑΙ κοστίζουν ΚΑΙ αυξάνουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου.
Ξέφυγα λίγο από το θέμα, αλλά δεν πειράζει. Σε όποιον δεν αρέσκεται, ας μη με διαβάζει.... :)

Μετά τιμής
Κωστάκης (28/5/2005)


Για να εισάγετε 'επώνυμο' σχόλιο σε υπάρχον άρθρο, θα πρέπει να είστε ήδη μέλος. Εάν όχι, επισκεφθείτε τη σελίδα εγγραφής.

Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
Περιοδικό
Σπίτι

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099