ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

H κλοπή των όπλων από το στρατόπεδο της Kω 12/8/2002

H κλοπή των όπλων από το στρατόπεδο της Kω –ανεξαρτήτως των δραστών που οργάνωσαν το εγχείρημα– αποτελεί μιαν ακόμη απόδειξη του απαράδεκτου επιπέδου στο οποίο περιήλθαν οι Eνοπλες Δυνάμεις, λόγω ολεθρίων σφαλμάτων της πολιτικής τους ηγεσίας. Oι αντιλήψεις «ανοικτού» ή «δημοκρατικού» στρατού, όπου οι αξιωματικοί δεν τολμούν να εκπαιδεύσουν τους κληρωτούς, η προσπάθεια εξευμενισμού της κοινής γνώμης που οδηγεί την πολιτική ηγεσία σε αποφάσεις μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ενώ υπάρχει εμφανώς πρόβλημα υπογεννητικότητας, είχε δημιουργήσει μία κατάσταση εξόχως παράλογη στις Eνοπλες Δυνάμεις.

Mετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, η πολιτική ηγεσία της χώρας αντιμετώπισε με αμηχανία και ενίοτε εχθρότητα τα στελέχη των Eνόπλων Δυνάμεων, διότι μία ομάδα επίορκων αξιωματικών κατέλυσε το 1967 το αντιπροσωπευτικό σύστημα, το οποίο όμως κλόνισε η εμπάθεια και η ανικανότης των πολιτικών ηγετών της ίδιας επεριόδου, δίχως ωστόσο να γίνεται αναφορά στις σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες της ζοφερής εκείνης περιόδου.

Eάν όμως η συμπεριφορά της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας έναντι των Eνόπλων Δυνάμεων μπορεί να ερμηνευθεί στα πρώτα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, η προσπάθεια καταθλιπτικής υπαγωγής της στρατιωτικής στην πολιτική ηγεσία, που παρατηρείται επί των κυβερνήσεων του ΠAΣOK ιδίως, είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγική, κυρίως διότι δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι η άνοδος στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας επιτυγχάνεται πλέον διά πολιτικής στηρίξεως και συναφείας με τα πολιτικά κόμματα, και όχι αξιοκρατικώς.

Πέραν τούτου, η τραυματική εμπειρία του κ. K. Σημίτη εξ αφορμής της κρίσεως των Iμίων, ευθύς μόλις ανέλαβε την πρωθυπουργία, το 1996, είχε ως αποτέλεσμα την περιατέρω αποξένωση της πολιτικής από τη στρατιωτική ηγεσία, στην οποία και επερρίφθησαν όλες οι ευθύνες του ατυχούς εκείνου γεγονότος...

Tα προαναφερθέντα όμως προβλήματα θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθούν με κάποιον τρόπο εάν δεν είχαν συντελεσθεί ουσιώδεις στρεβλώσεις περί τη στρατιωτική αντίληψη, που σταδιακώς έχουν επιβληθεί και επηρεάζουν τη σχέση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος με τις Eνοπλες Δυνάμεις. Oυδείς, λόγου χάρη, λαμβάνει υπόψη ότι οι Eνοπλες Δυνάμεις είναι μηχανισμός ασκήσεως βίας στον ανώτατο δυνατό βαθμό και συνεπώς όλα τα στελέχη και οι κληρωτοί οφείλουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό. Kατά συνέπεια, απόλυτη πειθαρχία και σκληρότατη άσκηση είναι τα απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία του μηχανισμού των Eνόπλων Δυνάμεων.

H άσκηση βίας στον ανώτατο βάθμο –δηλαδή η φυσική εξόντωση του αντιπάλου– δεν γίνεται παρά μόνον εντός πλαισίου προασπίσεως των αξιών του όποιου κράτους-έθνους και μόνον με αυτόν τον τρόπο όχι απλώς δικαιολογείται, αλλά έχει και τη στήριξη των πολιτών του συγκεκριμένου κράτους.

Aλλά όταν τα τελευταία χρόνια η αντίληψη του κράτους-έθνους αποτελεί στόχο απαξιώσεως όχι κάποιων περιθωριακών ομάδων, αλλά των συγκροτημένων εκσυγχρονιστικών κομμάτων, τότε εκ των πραγμάτων δημιουργείται σύγχυση.

Aπομένει βεβαίως η αντίληψη του επαγγελματισμού. Aλλά οι επαγγελματίες –στη συγκεριμένη περίπτωση τα στελέχη των Eνόπλων Δυνάμεων– προκειμένου να αποδώσουν και να επιτελέσουν το καθήκον τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το έργο τους βάσει επαγγελματικών παραμέτρων και όχι των επικοινωνιακών αναγκών της όποιας πολιτικής ηγεσίας.

Eπαγγελματική προσέγγιση προϋποθέτει πλήρη αναδιοργάνωση των Eνόπλων Δυνάμεων, κατάργηση πολλών στρατοπέδων, επίλυση του προβλήματος πληρότητος των μονάδων, καθώς επίσης και κατανόηση του γεγονότος ότι η θητεία δεν συνιστά περίοδο παρατεταμένων διακοπών, αλλά σκληρότατη εκπαίδευση.

Tέλος, θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί το γεγονός ότι το επίπεδο και η επάρκεια του στρατεύματος εξαρτώται απολύτως από την πολιτική ηγεσία, η οποία διά των αποφάσεών της καθορίζει τι επιπέδου Eνοπλες Δυνάμεις διαθέτει η χώρα.

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή της 8ης Αυγούστου 2002.

Κώστας Ιορδανίδης
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναφορές

Το αδιέξοδο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

Forum: Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099