ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Σκέψεις
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Γιατί κατεβαίνω με τη Δημιουργία 23/4/2012

Αγαπητή φίλη, αγαπητέ φίλε,

Το καλοκαίρι του 2009, ζήσαμε από κοντά τις φλόγες που κατέκαψαν τη βορειοανατολική Αττική. Πέραν της ανείπωτης περιβαλλοντικής καταστροφής, ήταν μια βαθιά απογοήτευση. Έγινα αυτόπτης μάρτυρας περιστατικών που υπερέβησαν κατά πολύ τις ανησυχίες μου σε σχέση με το πώς λειτουργεί(;) το Ελληνικό κράτος, ακόμα και υπό συνθήκες συναγερμού. Κάτι που ζυμώνονταν μέσα μου, έγινε πλέον ξεκάθαρο: Η δημόσια κατάθεση προτάσεων και η άσκηση κριτικής δεν είναι αρκετά. Αν σέβομαι τον εαυτό μου και το μέλλον των παιδιών μου είμαι υποχρεωμένος είτε να … μεταναστεύσω, είτε να περάσω από τις προτάσεις και την κριτική στην πολιτική ενεργοποίηση.

Συζητώ την ανάγκη ενεργοποίησης με φίλους και συγγενείς προσπαθώντας να καλλιεργήσω την ιδέα ότι εμείς οι πολίτες πρέπει να έχουμε λόγο στο αύριο της χώρα μας. Είμαι πεπεισμένος ότι κι άλλοι σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο. Το Μάρτη του 2012 διαβάζω τις απόψεις του Θάνου Τζήμερου και μαθαίνω για τη «Δημιουργία, Ξανά». Ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι αυτό που τόσο καιρό έψαχνα βρίσκεται μπροστά μου!

Αμέσως επικοινωνώ μέσω e-mail με το Θάνο Τζήμερο και στη συνέχεια με άλλους ανθρώπους της Δημιουργίας ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά, ενώ πολύ σύντομα τους γνωρίζω από κοντά.

Απλοί πολίτες, με καθαρές θέσεις και σκέψεις, δραστήριοι επαγγελματίες ο καθένας στο χώρο του. Όλοι με τις ίδιες περίπου σκέψεις. «Δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους επαγγελματίες πολιτικούς να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, ούτε στις ακραίες φωνές να πάρουν τη θέση τους. Εμείς οι σκεπτόμενοι πολίτες πρέπει να βγούμε μπροστά με πρακτικές προτάσεις για να αλλάξει πορεία η χώρα μας».

Μέσα από δημοκρατική ζύμωση των ομάδων της Δημιουργίας, σύντομα διαμορφώνονται οι κεντρικές ιδέες, προτάσεις και θέσεις.

Το όραμα που μοιραζόμαστε είναι να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, αξιοπρεπές, αξιοκρατικό και παραγωγικό, που θα αποκτήσει ξανά τη θέση που του αξίζει στη διεθνή κοινότητα. Ο τρόπος για να γίνει αυτό ξεκινάει από την ενίσχυση των θεσμών, την απλοποίηση και εκλογίκευση της νομοθεσίας, την αυστηρή εφαρμογή της και πάνω από όλα την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στη σχέση κράτους - πολίτη.

Βασικός θεσμός που σήμερα πάσχει είναι η ίδια η αντιπροσωπευτική δημοκρατία μας. Η επόμενη βουλή πρέπει άμεσα να νομοθετήσει για τη μείωση της εξουσίας της εκάστοτε κυβέρνησης, (επαν)εισάγοντας δημοκρατικά αντίβαρα και μηχανισμούς εξισορρόπησης στο πολίτευμα καθώς και περισσότερη συμμετοχή των πολιτών σε σημαντικά ζητήματα, μέσα από τοπικά και εθνικά δημοψηφίσματα. Το ίδιο το εκλογικό σύστημα με τις αχανείς περιφέρειες ενθαρρύνει την εμπορευματοποίηση και ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Είναι αναγκαίο επιτέλους η αντιπροσωπευτική δημοκρατία μας να αποκτήσει το χαμένο της περιεχόμενο, έτσι ώστε οι αιρετοί μας εκπρόσωποι να μας αντιπροσωπεύουν πραγματικά και να μην είναι και ανεξέλεγκτοι. Ειδάλλως ακόμα κι αν τώρα καταφέρουμε να εκλέξουμε τους άριστους σε ηθική και ικανότητα, τίποτε δε μας εξασφαλίζει ότι μετά από λίγα χρόνια δε θα γυρίσουμε στα ίδια …

Βλέποντας αυτή την γενναία προσπάθεια αισθάνομαι υποχρεωμένος να την υποστηρίξω με κάθε τρόπο που διαθέτω. Έτσι δε δυσκολεύομαι να αποφασίσω να ενταχθώ στο συνδυασμό της Δημιουργίας για την περιφέρεια Αττικής.

Κι έτσι έγινε …

Δεν έχω «προϋπηρεσία» στο στίβο της πολιτικής, αλλά όλα αυτά τα χρόνια καταθέτω δημόσια τις ανησυχίες μου και κυρίως τις προτάσεις μου (π.χ. πρόσφατα για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη ρευστότητα, για την πολιτική αντζέντα) με την ελπίδα ότι θα κινητοποιούσα “κάποιους”. Αυτοί δεν κινητοποιήθηκαν ποτέ. Ώρα λοιπόν να αναλάβουμε δράση και να δημιουργήσουμε την κρίσιμη μάζα συναίνεσης για να φτιάξουμε τα πράγματα. Το πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε! Στη «δημιουργία, ξανά!» βλέπω τον καταλύτη για τη δημιουργία της ευκαιρίας όλων μας να ξαναδημιουργήσουμε!

Δες:
- την ομιλία του Προέδρου Θάνου Τζήμερου στο Δαναό, από την οποία ξεκίνησε το κάλεσμα για την κίνηση
- την ομιλία του Θάνου στην ιδρυτική συνδιάσκεψη, όταν και ιδρύθηκε ο πολιτικός φορέας

Τις βασικές θέσεις της Δημιουργίας:
- για το εκλογικό σύστημα και τη διακυβέρνηση
- για την οικονομία και την ανάπτυξη
- για την παιδεία
- το γενικό πλαίσιο αρχών

Τα παρακάτω ενδιαφέροντα video:
- Ενδιαφέροντα σημεία από τηλεοπτική συνέντευξη
- Συνέντευξη Τζήμερου εφ' όλης της ύλης

Τη σελίδα της δημιουργίας στο facebook.

Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο! Αν βρίσκεις την κίνηση ενδιαφέρουσα μοιράσου το με φίλους και γνωστούς! Είναι καιρός εμείς οι πολίτες να βάλουμε τους επαγγελματίες πολιτικούς στο περιθώριο. Είδαμε που μας έφεραν.

Αδυνατώ να παρακολουθήσω παθητικά το πολιτικό κατεστημένο να συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Η χώρα των παιδιών μας είναι πολύ σημαντική για να μείνει στα χέρια τους. Στηρίζω και ως υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής τη Δημιουργία, Ξανά!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Προφίλ στο Linkedin
Σελίδα facebook
Προφίλ στο Twitter

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο
Αναφορές

Πρόσκληση σε σχετική συζήτηση

Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Σκέψεις
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099