ΠροηγούμενοΕπόμενο
ΝΥΓΜΑ - 1 Ιανουαρίου 2001

 

Ευτυχισμένο το 2001!

Πάει και το 2000! Έφυγε ένα έτος-μύθος για το οποίο είχαν ειπωθεί περισσότερα από όσα ελέχθησαν ποτέ για ημερολογιακό έτος. Πάει κι αυτό όμως και μαζί του τέρμα και η κουβέντα περί αλλαγής χιλιετίας. Ως γνωστόν στη χώρα μας αλλά κι αλλού, η αλλαγή της χιλιετίας εορτάστηκε ένα χρόνο νωρίτερα μια και έκανε καλύτερο εμπορικό συνδυασμό με το millennium bug. Βέβαια εκ τω υστέρων πολλοί είπαν ότι φέτος κανονικά αλλάζει ο αιώνας και η χιλιετία αλλά ποιος τους ακούει τώρα αυτούς...

Μόλις πριν καμιά εικοσαριά χρόνια οι μύθοι περί του τι θα συμβαίνει το 2000 έδιναν και έπαιρναν. Ούτε λίγο ούτε πολύ είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το 2000 οι άνθρωποι θα κυκλοφορούσαν μέσα σε διαστημικές πόλεις με ασημένιες στολές και ιπτάμενα Ι.Χ. Ότι θα είχαν αποικηθεί τουλάχιστον 2-3 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ότι θα είχε νικηθεί ο καρκίνος, ο υποσιτισμός και τελοσπάντων τα περισσότερα δεινά της κόσμου, ενώ οι άνθρωποι θα ζούσαν τουλάχιστον 150 χρόνια.

Άλλοι πάλι προέβλεπαν είτε κατά Ιωάννη είτε κατά Νοστράδαμο ότι το 2000 θα ήταν το έτος της συντέλειας του κόσμου και της Δευτέρας Παρουσίας. Έβλεπαν τα σκάνδαλα του Bill Clinton ως σημείο των καιρών, τον Bill Gates ως τον αντίχριστο της αποκάλυψης και προετοιμάζονταν για μαζικές θυσίες για τη σωτηρία της ψυχής τους.

Δυστυχώς ή ευτυχώς τίποτε από όλα αυτά δε συνέβη, μια και το 2000 μας επεφύλασσε άλλου είδους εκπλήξεις. Εκπλήξεις οι οποίες ουδόλως υστερούν από τις προβλέψεις που δεν επαληθεύθηκαν. Μερικές από αυτές ήταν οι ακόλουθες:

  • Η αποκωδικοποίηση και πλήρης χαρτογράφηση του DNA, ανακάλυψη που θα δώσει αποφασιστική ώθηση στην ιατρική και τη βιοτεχνολογία.
  • Η είσοδος της Ελλάδας στην Οικονομική & Νομισματική Ένωση της Ε.Ε., με συνέπεια τη σταδιακή απόσυρση της δραχμής και αντικατάστασή της με ευρώ.
  • Το ξεφούσκωμα του Χ.Α.Α. και η γενική μιζέρια στην οποία περιέπεσε.
  • Η κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις Αστυνομικές Ταυτότητες, θέμα που απασχόλησε το φιλοθεάμων ελληνικό κοινό για αρκετές εβδομάδες, ενώ πλείστα άλλα και σημαντικότερα συνέβαιναν στο διεθνές στερέωμα.
  • Η πτώση του Μιλόσεβιτς από την εξουσία της Γιουγκοσλαβίας και η επαναφορά της Δημοκρατίας στη χώρα που δεινοπάθησε κατά την τελευταία δεκαετία του αιώνα που πέρασε.
  • Η λήξη της θητείας του Κλίντον, η άνοδος της πρώην πρώτης κυρίας Χίλαρυ σε Γερουσιάστρια και του πρώτου κύριου σε σύζυγο Γερουσιαστού και η περιπέτεια των Η.Π.Α. για την ανάδειξη του Μπους υιού (ο υιός του πρώτου πλανητάρχη της ιστορίας) ως διαδόχου του Μπιλ.
  • Η ανακοίνωση (επιτέλους) του κόμματος Αβραμόπουλου, το οποίο είτε θα αναταράξει θετικά το εν Ελλάδι πολιτικό σκηνικό είτε θα οριστικοποιήσει την αποχαύνωση και την αμερικανοποίησή μας.

Τελικά η πραγματικότητα μερικές φορές υπερβαίνει και την πιο τρελή πρόβλεψη. Νέος αιώνας πλέον, νέα χιλιετηρίδα, το πρόβλημα του 2000 ανήκει οριστικά στο παρελθόν και βαδίζουμε με σιγουριά προς το μέλλον.

Ευχόμαστε ο νέος αιώνας να έχει λιγότερες «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» και στρατιωτικές διενέξεις, να μας βρει όλους με υγεία, και στα χρόνια που έρχονται η προστασία του περιβάλλοντος να αναδειχθεί σε παγκόσμια προτεραιότητα κι όχι πρόβλημα που η ανθρωπότητα κρύβει κάτω από το χαλάκι. _Σ.Κ.