ΠροηγούμενοΕπόμενο
ΝΥΓΜΑ - 8 Ιανουαρίου 2001

 

Παλιές Αμαρτίες

Έκλεισε ήδη μια εβδομάδα στη νέα χιλιετία και η ανθρωπότητα ταλαιπωρείται από αμαρτήματα των τελευταίων ετών της προηγούμενης. Βλέπετε η αλλαγή σελίδας στα ανθρώπινα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολη.

Οι αποκαλύψεις σχετικά με τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου διαδέχονται η μια την άλλη μια και πέραν των κακών αμερικανών που νυχθημερόν σκέπτονται πώς θα βλάψουν όλους τους ευρωπαίους, αρχίζει να διαφαίνεται ότι και οι ευρωπαίοι τα δούλευαν τα βλήματα έχοντας ήσυχη τη συνείδησή τους. Σημερινά δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ότι ανάλογα βλήματα χρησιμοποιούνται εδώ και μερικά χρόνια σε ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο. Συνεπώς αρκετές χιλιάδες τέτοια βλήματα έχουν εκραγεί στον ουρανό άνω του Αιγαίου ενώ άλλα τόσα έχουν καταλήξει στο βυθό.

Θα μου πείτε τώρα οι Αμερικάνοι μας τα έδωσαν για να τα ξεφορτωθούν και εμείς οι άμοιροι δεν ξέραμε. Αν αληθεύει ένας τέτοιος ισχυρισμός, τότε ας προσέχαμε. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ωστόσο δεν θέλω να πιστεύω ότι επικρατεί τόση εγκληματική ασχετοσύνη στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας γιατί τότε ... μαύρο φίδι που μας έφαγε.

Πάντως είναι εντυπωσιακό το ότι τις τελευταίες μέρες που τα Μ.Μ.Ε. μας βομβαρδίζουν με αναλύσεις σχετικά με τους κινδύνους που ενδεχομένως διατρέχουν οι στο Κόσοβο φαντάροι μας - που βέβαια εθελοντικά και έναντι αδρής αμοιβής βρέθηκαν εκεί - ένεκα των βομβών ουρανίου που έπεσαν αφειδώς. Και ενώ οι «ειρηνευτικές δυνάμεις» με τους επιστήμονες, τον ειδικό εξοπλισμό και την πλήρη επίγνωση της κατάστασης κινδυνεύουν, κανείς δεν μιλάει για τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι άμαχοι. Κανείς δε μιλάει για το έγκλημα πολέμου το οποίο διεπράχθη από το ΝΑΤΟ έναντι των λαών της περιοχής. Δυστυχώς όμως η Χάγη υπάρχει μόνο για τους χαμένους...

Γιατί ποια μπορεί να είναι πιο τρανή απόδειξη του γεγονότος ότι τα ΝΑΤΟϊκά βλήματα κατευθύνονταν προς αμάχους παρά το γεγονός ότι περιείχαν ραδιενεργά στοιχεία τα οποία προφανώς δεν διαλέγουν τα θύματά τους σύμφωνα με το χρώμα της στολής. Σε τι άλλο παρά στο να υπονομεύσει το μέλλον των λαών των Βαλκανίων θα μπορούσε να αποσκοπεί η ρίψη τέτοιων βλημάτων, με επιπτώσεις - πέραν των αμέσων - που διαρκούν μέσω της μόλυνσης ανθρώπων, ζώων, χωμάτων και υδάτινων πόρων για αρκετές δεκαετίες τουλάχιστον;

Θα μπορούσε να απαντήσει κανείς ότι το ΝΑΤΟ δε σκέφτεται τέτοια περίτεχνα πράγματα. Βάζει κάτω τα νούμερα και λέει: έχουμε εκατομμύρια πυρηνικά κατάλοιπα από τα πυρηνικά εργοστάσια που πρέπει να ξεφορτωθούμε. Αν τα ρίξουμε σαν βλήματα ουρανίου όχι μόνο θα τα ξεφορτωθούμε αλλά θα πετύχουμε και ουσιαστικότερα πλήγματα στους εχθρούς μας γιατί τα βλήματα αυτά έχουν διατρητική ικανότητα η οποία δε σταματά ούτε καν σε τσιμέντο πάχους 6 μέτρων. Έτσι δε θα μείνει ούτε καταφύγιο στο Μιλόσεβιτς και θα τον τελειώσουμε στα γρήγορα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για εμάς. Ε, τώρα αν καταστρέψουμε και ολόκληρη την περιοχή, μολύνουμε τα πάντα τριγύρω, οδηγήσουμε γενιές λαών της περιοχής σε καρκίνους και άλλες σχετικές με την ραδιενέργεια ασθένειες, τι να κάνουμε, κάθε πόλεμος έχει και απώλειες. Το πολύ-πολύ του χρόνου θα δώσουμε ένα-δυο εκατομμύρια δολάρια παραπάνω για έρευνες κατά του καρκίνου αλλά και αποκατάστασης της περιοχής.

Όπως και να έχει η ιστορία αυτό που δεν μπορεί να χωρέσει στο μυαλό του σχετικώς λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου είναι το ακόλουθο: στην Ιταλία από όπου εφορμούσαν τα ΝΑΤΟϊκά βομβαρδιστικά οι δυνάμεις των Αμερικανών είχαν ειδικά εξοπλισμένες ομάδες για τη φόρτωση και φύλαξη των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου με στολές ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πυρηνικά εργοστάσια. Το ίδιο συνέβαινε και με τις αμερικανικές «ειρηνετικές» δυνάμεις στο Κόσοβο. Καλά οι δυνάμεις των άλλων χωρών δεν τα είδαν αυτά; Νόμιζαν αλήθεια ότι οι δικοί τους φαντάροι είναι πιο δυνατοί και όχι τόσο υποχόνδριοι όπως τα αμερικανάκια που εμφανίζουν μια αδικαιολόγητη ευαισθησία στη ραδιενέργεια; πώς είναι δυνατόν να βγαίνουν σήμερα διάφοροι ευρωπαίοι (και έλληνες) υπουργίσκοι και επιτελάρχες οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις και δηλώνουν ανήξεροι για το έγκλημα; Πώς είναι δυνατόν έναντι του ίδιου κινδύνου το προσωπικό των Αμερικάνών να χρειάζεται ειδικές στολές ενώ το προσωπικό των Ευρωπαίων καθώς και οι κάτοικοι του Κοσυφοπεδίου να είναι μια χαρά στα συνήθη ρούχα τους; Ποιος δουλεύει ποιον; _Σ.Κ.