ΝΥΓΜΑ #25 - Ιανουάριος 1997

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/ΥΣτις 31 Νοεμβρίου του 1996 έλαβε χώρα ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Προγραμματισμού για φοιτητές τμημάτων Η/Υ και πληροφορικής των Ελληνικών πανεπιστημιακών σχολών (ΑΕΙ & ΤΕΙ).

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Εταιρία Πληροφορικής και Υπολογιστών (ΕΠΥ) σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Την κεντρική ευθύνη για τη διοργάνωση ανέλαβε ο διεθνώς γνωστός Καθηγητής κ. Γιάννης Μανωλόπουλος. Ο διαγωνισμός κινήθηκε στα πρότυπα του διαγωνισμού προγραμματισμού για φοιτητές πανεπιστημίων που διοργανώνεται σε παγκόσμια κλίμακα κάθε χρόνο από τα μέσα της δεκαετίας του 80 από τη διεθνή, μη κερδοσκοπική οργάνωση ACM, με τίτλο “ACM International Collegiate Programming Contest”. Εκτός από την εκπαιδευτική τους σημασία, η βαρύτητα των εκδηλώσεων αυτού του τύπου γίνεται περισσότερο εμφανής από το γεγονός και μόνο ότι ο παγκόσμιος διαγωνισμός της ACM τα τελευταία χρόνια είχε σαν χορηγούς εταιρίες γίγαντες στο χώρο της πληροφορικής όπως η Microsoft και η AT&T. Από την ΕΠΥ έχει εκφραστεί η πρόθεση να καθιερωθεί ο διαγωνισμός αυτός σαν θεσμός και στην πατρίδα μας, έτσι ώστε μέσω αυτού να καθορίζεται η ομάδα που θα εκπροσωπεί κάθε χρόνο την Ελλάδα στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό της ACM.

Στα πλαίσια του Ελληνικού διαγωνισμού το αξιοσημείωτο είναι ότι χρησιμοποιήθηκε το Διαδίκτυο (Internet) για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός, γεγονός που δείχνει στην πράξη τις δυνατότητες και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η σύγχρονη τεχνολογία να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Κάθε ομάδα αποτελείτο απο τρία το πολύ άτομα, τα οποία όμως εργάζονταν σε ΈΝΑ μόνο υπολογιστή. Κατά τη διάρκεια των 4 ωρών του διαγωνισμού οι ομάδες βρισκόταν στις κτιριακές εγκαταστάσεις της δικής της πανεπιστημιακής σχολής η κάθε μία και διατηρούσαν επικοινωνία μέσω Internet με τους διοργανωτές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα μπορούσε να συμμετάσχει με τρεις το πολύ ομάδες. Την τήρηση των κανόνων του διαγωνισμού εξασφάλιζε με την παρουσία και το κύρος του ένας καθηγητής από το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

Η ομάδα των Ηλ/γων Μηχ/κών του ΕΜΠ που κατέλαβε την 1η θέση

Το χαρμόσυνο γεγονός της όλης υπόθεσης είναι ότι την πρώτη θέση στο διαγωνισμό κατέλαβε μια από τις ομάδες της σχολής μας. Πρόκειται για την ομάδα που απαρτήθηκε από τους τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Αντώνη Καβαρνό, Άλκη Πολυζώτη και Γιάννη Σισμάνη. Η ομάδα τους, επιδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι φοιτητές του ΕΜΠ, ήταν η μόνη που έλυσε όλα τα προβλήματα που τέθηκαν στο διαγωνισμό, πρωτεύοντας έτσι ανάμεσα στις εικοσιτέσσερις (24) συνολικά ομάδες που έλαβαν μέρος, προερχόμενες από ΑΕΙ και ΤΕΙ των Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Θράκης καθώς και της Κύπρου.

Το επίτευγμα αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στον προπονητή τους και μεταπτυχιακό φοιτητή του ΕΜΠ Δημήτρη Στάικο, με τον οποίο για ένα μήνα περίπου έκαναν εντατικές προπονήσεις, αφήνοντας συχνά κατά μέρος τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλει το γνωστό εξουθενωτικό πρόγραμμα μαθημάτων.

Επίσης μεγάλη υποχρέωση υπάρχει απέναντι στους καθηγητές τους, κ. Στάθη Ζάχο, που τους έδωσε τα πρώτα “φώτα” στον προγραμματισμό Η/Υ και ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στο Πολυτεχνείο, καθώς και στον Καθηγητή κ. Μανώλη Σκορδαλάκη που με μεγάλη γενναιοδωρία παραχωρούσε τον εξοπλισμό του εργαστηρίου του για τις ανάγκες των προπονήσεων και του διαγωνισμού, ενώ διετέλεσε και ως επιτηρητής κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Η ΕΠΥ σχεδιάζει μέσα στο 1997 τη διοργάνωση ειδικής τελετής για την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού. Φήμες αναφέρουν ότι τα δώρα θα είναι συνδρομές στο Internet! Για τον πλήρη κατάλογο των αποτελεσμάτων και των ομάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΠΥ ή τον Καθηγητή Γ.Μανωλόπουλο. _ΝΥΓΜΑ