ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
FORUM Ανενεργό
Εθνικό Σύστημα Υγείας home...
  Επιστροφή στο FORUM
  Άλλα FORUM Ενεργά
  Άλλα FORUM Ανενεργά
Αποστολέας black september
Αποστολή 20/12/2001 3:00:53 πμ
Τίτλος Πάταξον μεν, θεράπευσον δε
Κείμενο Καταρχάς τα συγχαρητήρια μου για την ιδέα του θέματος. Η υγεία και το Ε.Σ.Υ. είναι θέματα που μας αποσχολούν άμεσα είτε το θέλουμε είτε όχι και τώρα για τους γνωρίζοντες είναι μια περίοδος έντονων ανακατατάξεων και διεργασιών στο Ε.Σ.Υ. που ακόμα ούτε έχουν αποδόσει ούτε γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα τους.
Είναι άλλο να καυτηριάζουμε τα διάφορα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. με σκοπό να υπάρξει βελτίωση και άλλο να τα χρησιμοποιούμε ώστε να απαξιώσουμε το ίδιο το σύστημα γιατί πολλή φοβάμαι ότι τελικώς ίσως και χωρίς να το θέλουμε και να το αντιλαμβανόμαστε αυτό κάνουμε.
Τυχαίνει οι σπουδές μου να έχουν άμεση σχέση με το Ε.Σ.Υ. και για αυτό έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από αυτό το θέμα. Καταρχάς θέλω να επισημάνω ότι το Ε.Σ.Υ. δημιουργήθηκε το 1980 και μέσα σε αυτή την εικοσαετία έχει καταφέρει πάρα πολλά καλύπτοντας ιατροφαρμακευτικά όλων τον ελληνικό πληθυσμό και προσφέροντας τεράστιες υπηρεσίες στο έθνος.
Εγώ προσωπικά νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που έχω την δυνατότητα να απολαμβάνω τον όλο ογκο των υπηρεσιών του ελληνικού Ε.Σ.Υ. γιατί πρέπει να σας θυμήσω σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη που διαθέτει Εθνικό Σύστημα Υγείας (ο αριθμος των κρατών που έχουν θεσμοθετημένο Ε.Σ.Υ παγκοσμίος μετριέται στα δάχτυλα των δύο χεριών!)
Αλλά για να μην θεωρηθώ και κανένας κρυφοπασόκος εγκάθετος συμφωνώ ότι όλα μπορεί να φαίνονται ρόδινα στα χαρτία αλλά η πράξή μπορεί να διαφέρει οικτρά γιατί και εγώ έχω πάει στα νοσοκομεία και δεν μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσίασμένος αλλά πάλι αν δεν ήταν και το Ε.Σ.Υ. μπορεί να μην είχα ούτε και αυτή την δυνατότητα νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Αυτό πάντως δεν δικαιολογεί στην συνειδηση μου ούτε ως πολίτης ούτε ως αυριανός επιστήμονας όλα αυτά τα αισχρά φαινόμενα που βλέπουμε στον χώρο της υγείας, φακελάκια, διαφθορά, νεποτισμός, οργανωτικά προβλήματα, διαπλοκή δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ράντζα,συντεχνική αντίληψη.
Και ερχόμαστε την ερώτηση των 50 εκατομυρίων 'ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?' Όποιος πει ότι έχει την λύση του προβλήματος είναι η ψεύτης ή ηλίθιος. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι τίποτα από τα 2. Η αλήθεια είναι ότι ο Παπαδόπουλος αυτή την στιγμή δρομολογεί ένα τεράστιο έργο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο που τέτειο έχουμε να δούμε από την εποχή ίδρυσης του Ε.Σ.Υ. και αυτή την στιγμή έρχεται σε σύγκρουση (έστω και μερική) με μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα και συντεχνίες (βλέπε πανεπιστημιακους γιατρούς)που λυμαίνοντα το χώρο της υγείας.
Η εν εξελίξει μεταρρύθμιση είναι η λύση όλων των προβλημάτων του Ε.Σ.Υ.? Σίγουρα όχι, αλλά τουλάχιστον είναι κάτι σε σχεσει με την μυρολατρεία και την ακινησία που μόνο τους ασθενείς δεν εξυπηρετεί αυτή την κατάσταση. Ο Παπαδόπουλος είχε το θάρρος να πάρει το νυστέρι στα χέρια του, τώρα κατά πόσο αυτό το νύτερι θα φτάσει στο κόκαλο και θα βγάλει τα καρκινώματα του Ε.Σ.Υ. είναι κάτι που θα το δούμε.
Για αυτό υπομονή και να θυμόμαστε ότι η καλήτερη θεραπεία είναι η πρόληψη (ιδίως αν μένεις στην Ελλάδα χαχαχα).
Καλές γιορτές σε ολούς και να μας βρει με υγεία το 2002.

ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ & ΩΡΑ
επιστροφή στο Forum
Σπίτι Περιοδικό Μέλη Ακαδημαϊκά Επικοινωνία Εκδρομές Διασκέδαση
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099