ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
FORUM Ανενεργό
Τρομοκρατία χτυπά τις Η.Π.Α. home...
  Επιστροφή στο FORUM
  Άλλα FORUM Ενεργά
  Άλλα FORUM Ανενεργά
Αποστολέας ttask
Αποστολή 21/9/2001 11:30:06 πμ
Τίτλος Ναι μεν, αλλά...
Κείμενο Θα συμφωνήσω σχεδόν με όλα όσα αναφέρεις, τόσο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και επιλογής του τρόπου, των Μέσων συνεπώς και της ποιότητας ενημέρωσης που ο καθένας μας λαμβάνει. Συμφωνώ ότι οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο αποτελούν πιο ποιοτικές, αντικειμενικές και πλουραλιστικές πηγές ενημέρωσης σε σχέση με την εμπορική και αβανταδόρικη τηλεόραση. Θα ήθελα όμως να αναφέρω δυο σημεία τα οποία παραβλέπεις στην άποψη που εξέφρασες.
Το πρώτο σημείο σχετίζεται με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τα οποία καθοδηγούνται από ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και γνωρίζουν άριστα τις μεθόδους χειραγώγησης, εγκλωβισμού και προσεταιρισμού των απλών πολιτών. Δημιουργούν θέματα τα οποία αυτοτροφοδοτούνται από τα κανάλια, με σκοπό να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού και να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη από διαφημίσεις και λοιπές πηγές εσόδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Big Brother, το οποίο εκτός από την παρουσίαση της ζωής των συμμετεχόντων, έχει και ξεχωριστή εκπομπή όπου συμμετέχουν συγγενείς, φίλοι και άσχετοι για να κάνουν κουβέντα γύρω από τα τεκταινόμενα. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σκόπιμα επιδιώκουν να ρίξουν το επίπεδο της ποιότητας των εκπομπών, εθίζοντας τους τηλεθεατές-απλούς πολίτες σε εύπεπτα και ανόητα θέματα, ώστε να είναι εύκολη και φτηνή η παραγωγή πολλών εκπομπών και η κάλυψη του τηλεοπτικού προγράμματος. Φαντάσου ότι αντί για το ‘Έρωτας στους αιθέρες’, το ‘Η αγάπη άργησε μια μέρα’ και λοιπές δακρύβρεχτες και μελό αηδίες ή τις βραζιλιάνικες φτηνές σαπουνόπερες, έπρεπε να προβάλει ντοκυμαντέρ, εκπομπές λόγου, να έχει καλεσμένους ανθρώπους των γραμμάτων, να προβάλλει περισσότερο ποιοτικές ταινίες, να ενημερώνει για θέματα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά και όχι να αναφέρει στυγερά εγκλήματα πάθους, οικογενειακές τραγωδίες και κουτσομπολιά εγχώρια ή ξένα. Δημιουργείται επομένως ένας φαύλος κύκλος ο οποίος αποσκοπεί στην αποχαύνωση του απλού πολίτη, ο οποίος γυρνάει σπίτι του με το κεφάλι κουδούνι από τη δουλεία και τις μετακινήσεις και εθίζεται στην παρακολούθηση εκπομπών δίχως κάποιο νόημα, απλώς για να περάσει την ώρα του. Αυτός ο άνθρωπος είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει μπει σε μια τροχιά από την οποία δύσκολα μπορεί να ξεφύγει, γιατί είναι στην ανθρώπινη φύση η ελάχιστη προσπάθεια. Είναι πιο εύκολο να χωθείς στον καναπέ σου και να βλέπεις το Χαϊ Ροκ ή τον Σάκη τον Υδραυλικό, από το να διαβάσεις ένα άρθρο στην εφημερίδα, ένα βιβλίο ή να βγεις να περπατήσεις ή να τρέξεις για να νιώσεις περισσότερο ενεργητικός. Όλα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά εκείνοι που ασχολούνται με την κατάρτιση των τηλεοπτικών προγραμμάτων και του τρόπου με τον οποίο μας ενημερώνουν και για το λόγο αυτό επιλέγουν τις συγκεκριμένες μεθόδους. Τις μεθόδους αυτές και την παρούσα κατάσταση εκμεταλλεύονται οι διάφοροι μηχανισμοί προπαγάνδας και καθοδήγησης των μαζοποιημένων λαών και ασκούν την πολιτική τους. Γιατί μόνο αν είσαι χαζός μπορεί να πιστέψεις ότι το αεροπλάνο στην Πενσυλβάνια έπεσε επειδή οι επιβάτες πάλευαν με τους τρομοκράτες ή ότι τη λέξη ‘war’ που είδαμε γραμμένη στα σκεπασμένα με σκόνη και μπάζα αυτοκίνητα που είδαμε στις οθόνες μας ήταν γραμμένες από ανθρώπους που έζησαν τον πανικό και τον τρόμο ή που έσπευσαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και όχι από προβοκάτορες και πολεμοκάπηλους.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι η αντίδραση την οποία αναφέρεις και την οποία πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα εκφραστεί από τους καταπιεσμένους, από τους φτωχούς, από τους δυσαρεστημένους και από εκείνους που μπορούν να διακρίνουν λίγο περισσότερα πράγματα πίσω από όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στον κόσμο. Αναφέρομαι σε γεγονότα που αφορούν λιμούς, επιδημίες και φτώχια που οφείλονται στο εμπάργκο που έχει ασκηθεί σε κάποιες χώρες, σε αδυναμία λαών να προοδεύσουν λόγω έλλειψης χρημάτων και εκμετάλλευσης της φτηνής εργασίας που προσφέρουν, σε ανθρώπους που συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ένα παιχνίδι το οποίο δεν μπορούν να το αγνοήσουν, γιατί καταλαβαίνουν ότι εκείνοι που ορίζουν τους κανόνες κερδοσκοπούν, δε βλέπουν μακριά, κρύβονται πίσω από συμφέροντα ή είναι απλοί καιροσκόποι. Δυστυχώς, όπως αναφέρεις οι γνώμες προέρχονται από εδώ κι από εκεί. Ευτυχώς όμως εκφράζονται ακόμα, άρα τα αντανακλαστικά κάποιων λειτουργούν ακόμα. Πίστευα κι εγώ κάποτε ότι με δημοσιεύματα, με συζητήσεις, με άρθρα γνώμης, με την επιλογή της ποιότητας στην ενημέρωση, στον πολιτικό λόγο, στις επιλογές μας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και να αντιστρέψουμε την κατάσταση επιδιώκοντας βελτίωση των συνθηκών. Δυστυχώς όμως όσο και αν το πίστευα κάποτε, σήμερα πλέον αναγκάζομαι να ασπασθώ τη γνώμη κάποιου, που κάποτε μου είχε φανεί κυνική, σκληρή και απάνθρωπη. Η βία είναι η μαμή της Ιστορίας. Σε αυτές τις λίγες λέξεις συμπυκνώνεται η ανθρώπινη Ιστορία πολλών χιλιάδων ετών. Δες μέσα στους αιώνες και θα διαπιστώσεις ότι τίποτα δεν άλλαξε με τα λόγια και με τις ιδέες. Αν η Αθήνα δεν είχε νικήσει τους Πέρσες και δεν εκμεταλλευόταν την Αθηναϊκή Συμμαχία δεν θα υπήρχαν οι συνθήκες για να αναπτυχθεί ο Χρυσός Αιώνας. Αν ο Αλέξανδρος δεν είχε φτάσει μέχρι τις Ινδίες θα ήταν σήμερα άγνωστος. Αν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν είχε κατακτήσει όλο τον τότε γνωστό κόσμο δεν θα είχε αναπτύξει όλον αυτό τον πολιτισμό. Τα παραδείγματα αυτά συνεχίζονται με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με τον Καρλομάγνο, με τη Γαλλική Επανάσταση, με την Κομμουνιστική Επανάσταση στη Ρωσία, με την Επανάσταση του ’21, με τους Παγκόσμιους πολέμους και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Δεν είμαι πολεμοκάπηλος, όμως πιστεύω ότι σε μερικές περιπτώσεις δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντίδρασης από την ενεργοποίηση και τη μετατροπή της αντίδρασης σε πράξη. Πιστεύει κανείς σήμερα ότι υπήρχε άλλος τρόπος να χτυπηθεί η αλαζονεία των αμερικάνων και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άτρωτοι από το να ζήσουν μέσα στην ίδια τους τη χώρα, μέσα στην πιο πολυσύχναστη πόλη του κόσμου, κέντρο της οικονομίας και του εμπορίου (αλλά όχι και του Πολιτισμού) τον πανικό, τον πόνο, τη φρίκη; Νομίζω πως όχι. Το τι θα επακολουθήσει δεν το ξέρει κανείς. Είναι όμως βέβαιο ότι, όπως λένε και τα αβανταδόρικα ΜΜΕ, ότι στην Αμερική τίποτα δεν είναι όπως πριν. Κατά τη γνώμη μου καλώς δεν είναι και πολλά θα πρέπει να αλλάξουν ακόμα για να γλυτώσουμε από τον παγκόσμιο χωροφύλακα και από τις ‘ανθρωπιστικές παρεμβάσεις’ του.
ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ & ΩΡΑ
ένα επίπεδο πάνω
. kosmar αμαν ρε παιδια 28/9/2001 9:03:51 μμ
Σπίτι Περιοδικό Μέλη Ακαδημαϊκά Επικοινωνία Εκδρομές Διασκέδαση
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099