ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
FORUM Ανενεργό
Ποδόσφαιρο 2002-2003 home...
  Επιστροφή στο FORUM
  Άλλα FORUM Ενεργά
  Άλλα FORUM Ανενεργά
Αποστολέας Kostakis
Αποστολή 9/6/2003 12:55:15 μμ
Τίτλος Προς αποκατάσταση της αλήθειας...
Κείμενο κι επειδή ορισμέες φορές χρειάζονται κάποια στοιχεία για να αποδεικνύονται κάποιες πραγματικότητες, θα αναφέρω εδώ κάποια στατιστικά που δε δικαιολογούν καθόλου το χαρακτηρισμό "μικρομεσαία" που αποδίδετε στην ομάδα μου. Σας παραθέτω πρώτα από όλα τα sites-πηγές μου για να μην έχουμε παρερμηνείες, μπορείτε να αναζητήσετε ότι σας ενδιαφέρει εκεί :

(Για το θεσμό του πρωταθληματος, έχω κατεβάσει όλα τα αποτελέσματα της ομάδας μου σε ειδικό πίνακα, κόντρα σε όλες τις ομάδες, από την έναρξη του θεσμού των Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων. Για την περίοδο που ίσχυε η λεγόμενη Α' Εθνική δεν έχω στοιχεία, καλώ τον οιοδήποτε να μου αποστείλει αν θέλει, εντούτοις μου είναι αρκετά συμφέρον να μην αποδεχτώ περιόδους πριν τον Επαγγελματισμό σα σημεία αναφοράς, εφόσον η πραγματικότητα τότε ήταν διαφορετική. Εντούτοις, θα χαρώ να συζητήσω στοιχεια και για περιόδους πριν το 1980. Όποιος όμως στείλει τα στοιχεία, θα πρέπει να αποδέχεται και την πορεία του Παναθηναϊκού προς το Γουέμπλεϊ και τη δική μου πορεία στους 4 του UEFA, αλλά και τη δεκαετία τίτλων του Ολυμπιακού παλαιότερα, όλα βέβαια τη ρομαντική εποχή του ερασιτεχνισμού)

(Για το θεσμό του κυπέλλου, τα στοιχεία είναι από τις κάτωθι ιστοσελίδες)
http://www.sport.gr/cup02/aekosf.asp
http://www.sport.gr/cup02/aekosf2.asp

Έχουμε και λέμε : Αναφορικά με το θεσμό του Επαγγελματικού Πρωταθλήματος, η Α.Ε.Κ. με τον Ολυμπιακό έχουν συναντηθεί 48 φορές από το 1980 κι έπειτα, με τον Ολυμπιακό να έχει 19 νίκες, την Α.Ε.Κ. 13 και 16 ματς ισόπαλα (Τέρματα 68-50 υπέρ του Ολυμπιακού). Για τον ίδιο θεσμό, η Α.Ε.Κ. με τον Παναθηναϊκό έχουν συναντηθεί επίσης 48 φορές, με τον Παναθηναϊκό να μετρά 18 νίκες, την Α.Ε.Κ. 15, ενώ 15 ματς έχουν λήξει ισόπαλα (Τέρματα 49-42 υπέρ του Παναθηναϊκού). Την τελευταία 7ετία, που ο Ολυμπιακός σαρώνει τους τίτλους έχει πραγματοποιήσει σε 14 ματς, 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες στις αναμετρήσεις με την Α.Ε.Κ. (Τέρματα 22-16 υπέρ των ερυθρόλευκων). Διαπιστώνει κανείς εύκολα ότι οι διαφορές υπάρχουν εν μέρει, αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο που να δικαιολογούν χαρακτηρισμούς τύπου "μικρομεσαία", "πεθαμένη" κτλ. Απλά ο Ολυμπιακός υπερέχει σε αυτά τα παιχνίδια, όχι όμως καθολικά (και συζητάμε για περίοδο όπου ο Ολυμπιακός είχε προεδρους Νταϊφά, Κοσκωτά και Κόκκαλη, ενώ η Α.Ε.Κ. μόνο Καρρά-Μελισσανίδη, όπου ο Ολυμπιακός έχει 12 τίτλους και η Α.Ε.Κ. 4)
Και πάμε στο Κύπελλο : Θα χωρίσω την προϊστορία σε δύο περιόδους, αφού έχω το σύνολο των στοιχείων. Στον Επαγγελματισμό και στην περίοδο πρωτύτερα.
Μέχρι το 1980, σε 15 ματς, η Α.Ε.Κ. έχει 6 νίκες (η μία άνευ αγώνος), ο Ολυμπιακός 8 και ένα ματς έληξε ισόπαλο (Τέρματα 25-25). Σε επίπεδο προκρίσεων, ο Ολυμπιακός υπερτερεί με 7-4, ενώ η Α.Ε.Κ. έχει κερδίσει σε 2 τελικούς, έναντι 1 των ερυθρολεύκων.
Στην περίοδο του Επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σε 15 ματς επίσης, η Α.Ε.Κ. έχει 8 νίκες, ο Ολυμπιακός 4 (η μία άνευ αγώνος) και 3 ματς έληξαν ισόπαλα (Τέρματα 21-22 υπέρ της Α.Ε.Κ.). Σε επίπεδο προκρίσεων, η Α.Ε.Κ. υπερτερεί με 4-3, ενώ έχει κερδίσει το μοναδικό τελικό της περιόδου αυτής κόντρα στον Ολυμπιακό.
Συνολικά λοιπόν, στη διοργάνωση του Κυπέλλου, σε 30 ματς, η Α.Ε.Κ. έχει 14 νίκες, ο Ολυμπιακός 12 και 2 ματς έληξαν ισόπαλα (τέρματα 46-47 υπέρ της Α.Ε.Κ.). Στους τελικούς, η Α.Ε.Κ έχει 3 νίκες και ο Ολυμπιακός 1.
Επειδή (όπως επαναλαμβάνω) δεν έχω στοιχεία Πρωταθλήματος Α' Εθνικής, θα παραθέσω και συνολικά στοιχεία μόνο για την περίοδο του Επαγγελματικού Αθλητισμού από αυτές τις 2 διοργανώσεις (γιατί υπάρχει κι από μία νίκη των δύο ομάδων, αν θυμάμαι καλά με 3-1 η κάθε μία, σε ένα Σούπερ-Καπ, για τον Ολυμπιακό και σε ένα Ληγκ-Καπ, το μοναδικό που διοργανώθηκε, για την Α.Ε.Κ.) :
Από το 1980 κι έπειτα λοιπόν, σε 63 αγώνες, η Α.Ε.Κ. έχει 21 νίκες, ο Ολυμπιακός 23, ενώ 19 αγώνες έληξαν ισόπαλοι (Τέρματα 71-90). Σε αυτό το διάστημα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε 12 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα, ενώ η Α.Ε.Κ 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα.
Αυτά τα λίγα για την αποκατάσταση της αλήθειας. Ποτέ δεν είπα ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι μεγάλη ομάδα, ούτε χρησιμοποίησα υποτιμητικές εκφράσεις για την ιστορία του (ίσως να το έκανα για κάποιους από του τελευταίους προέδρους του, όπως άλλωστε και για τους δικούς μου, αλλά αυτά είναι στοιχεία επιχειρηματικού γίγνεσθαι, που αποτελούν άλλη ιστορία). Θα εκτιμούσα λοιπόν απεριορίστως να μου απαντηθεί το ερώτημα, πόσο "μικρομεσαία" και "πεθαμένη" είναι μία ομάδα, που με συντριπτικά λιγότερα κεφάλαια από όσα είχε όλο αυτό το διάστημα στη διάθεσή του ο Ολυμπιακος μπορεί σε επίπεδο αποτελεσμάτων να τον κοιτάει ως ίσος προς ίσο (2 νίκες διαφορά, σε σύνολο 63 αγώνων δε νομίζω ότι ορίζουν ουσία...) και να αποτελεί πάντα έναν ισάξιο και ισότιμο αντίπαλο. Ας το πάρουν χαμπάρι οι φίλτατοι οπαδοί του Ολυμπιακού. Τόσο η Α.Ε.Κ. όσο και ο Παναθηναϊκός αποτελούν ομάδες με ιστορία, ίσως όχι τόση (εντός συνόρων) όση ο Ολυμπαικός, αλλά σίγουρα αρκετή για να αναφερόμαστε και στις δύο αυτές ομάδες με ένα σεβασμό.

Οποιοσδήποτε έχει στοιχεία να αντιπαραθέσει τον καλώ να τα παρουσιάσει. Διαφορετικά, σεβαστείτε τους εαυτούς σας και μην καπηλεύεστε την ιστορία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Μετά τιμής
kostakis

Κώστας Ιωάννου
ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ & ΩΡΑ
ένα επίπεδο πάνω
Σπίτι Περιοδικό Μέλη Ακαδημαϊκά Επικοινωνία Εκδρομές Διασκέδαση
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099