ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
FORUM Ανενεργό
Η ζωή στο Διαδίκτυο home...
  Επιστροφή στο FORUM
  Άλλα FORUM Ενεργά
  Άλλα FORUM Ανενεργά
Αποστολέας ttask
Αποστολή 2/11/2005 8:07:22 μμ
Τίτλος Το πολιτικό Internet (2)
Κείμενο Συμφωνώ με πολλά από αυτά που γράφεις και είναι αρκετές οι φορές που μου έχουν περάσει κι εμένα αντίστοιχες σκέψεις από το μυαλό.
Εκείνο που πιστεύω όμως ότι απουσιάζει από όλους εμάς που επικοινωνούμε μέσω του Internet είναι κάτι πολύ σημαντικό: ο κοινός στόχος, ο οποίος θα μας οδηγήσει στο να αναπτύξουμε την κατάλληλη ιδεολογία ή πολιτική βάση, με γνώμονα την οποία θα δράσουμε. Αποτελούμε όντως μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που επικοινωνούν άμεσα με όλα τα χαρακτηριστικά που ανέφερες (ψευδώνυμα, κωδικοποιημένη γλώσσα, κλπ.) όμως αποτελούμε ένα αρκετά ετερογενές κοινό και δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να μας ενώνει ώστε να δραστηριοποιηθούμε. Κινούμαστε σε όλους τους πολιτικούς χώρους και ανταλλάσσουμε απόψεις ο καθένας ανάλογα με τις πολιτικές αρχές με τις οποίες συμφωνεί. Όλοι μας θέλουμε να βελτιώσουμε κάποια στραβά, ο καθένας όμως με τον δικό του τρόπο και με τις δικές του προτεραιότητες. Για παράδειγμα, κινήματα όπως αυτό του Seattle ξεκίνησαν από το Internet επειδή υπήρχε ένας κοινός στόχος: η δραστηριοποίηση σε μια διαδήλωση, η οποία έπρεπε να οργανωθεί με εναλλακτικούς τρόπους λόγω των απαγορεύσεων που υπήρχαν.
Μια τέτοια ανάγκη δε φαίνεται να υφίσταται στην περίπτωσή μας. Μπορεί όλοι να έχουμε τους προβληματισμούς μας, να εκφράζουμε τις αγωνίες ή την αγανάκτησή μας για τα όσα διαδραματίζονται γύρω μας, όμως δεν υπάρχει κάτι που θα μας ενώσει και θα μας κάνει να δραστηριοποιηθούμε στο Internet ή μέσω αυτού.
Το Internet προσφέρει τα πλεονεκτήματα της αμεσότητας και της ελευθερίας της επικοινωνίας, όμως ως μέσο δράσης είναι περιορισμένο, ιδιαίτερα σε μεθόδους που αφορούν τον πραγματικό κόσμο και όχι τον ηλεκτρονικό ή τον virtual. Ακόμα και αν βρισκόταν το ιδεολογικό ή πολιτικό πλαίσιο, ποια θα ήταν η δράση μας; Τακτικές ανάλογες με αυτές των hackers ή αποστολές μαζικών e-mail; Κάποια στιγμή θα έπρεπε να γίνει αισθητή και η φυσική παρουσία μας και εκεί θα υπήρχε πρόβλημα. Θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουμε «συμβατικά» μέσα δράσης και εκεί θα χάναμε όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέρεις.
Ενδεχομένως ένα τέτοιο κίνημα να είχε δυνατότητα ύπαρξης, στην περίπτωση που αναθεωρούνται η έννοια της πολιτικής και των ιδεολογιών και δημιουργούνταν μια virtual έννοια ή μια μετα-έννοια αυτών. Αυτές όμως θα πρέπει να προσφέρουν λύσεις, πρακτικές, απόψεις σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι κοινωνοί του Internet, σε προβλήματα που αφορούν την καθημερινή ζωή και εκεί είναι που ανακύπτει η δυσκολία.
ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ & ΩΡΑ
ένα επίπεδο πάνω
Σπίτι Περιοδικό Μέλη Ακαδημαϊκά Επικοινωνία Εκδρομές Διασκέδαση
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099