ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
FORUM Ανενεργό
Η ζωή στο Διαδίκτυο home...
  Επιστροφή στο FORUM
  Άλλα FORUM Ενεργά
  Άλλα FORUM Ανενεργά
Αποστολέας TPPRJ
Αποστολή 18/11/2005 10:12:01 πμ
Τίτλος Πολιτικό ίντερνετ (6)
Κείμενο Το Διαδίκτυο ενώνει όλο τον κόσμο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 07:00
ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ κοσμογονία συντελείται αυτές τις ημέρες στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κοινωνία της Πληροφορίας που πραγματοποείται στην Τύνιδα.

Οχι μόνο επιτεύχθηκε συμφωνία για μια προοδευτική διεθνοποίηση της διοίκησης του Διαδικτύου, έπειτα από συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ο και ημέτερος Νικόλας Νεγρεπόντε, ο γκουρού του Ιντερνέτ στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παρουσίασαν εκεί το πρωτότυπο ενός φορητού υπολογιστή για όλα τα παιδιά του κόσμου, που θα κοστίζει το πολύ 100 δολάρια, δηλαδή περίπου 85 ευρώ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την προοδευτική διεθνοποίηση της διοίκησης του Διαδικτύου, με βάση την πρόταση της Ε.Ε., προβλέπει τη δημιουργία του Φόρουμ Διοίκησης του Διαδικτύου (Internet Governance Forum -IGF), όπου θα συνδιαλέγονται οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας και οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Η πρώτη σύνοδος του Φόρουμ θα συγκληθεί από το γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το δεύτερο εξάμηνο του 2006 και μάλιστα κάπου στην... Ελλάδα. Η επιλογή της χώρας μας, δεν πρέπει είναι άσχετη από την καταγωγή του Νικόλα Νεγρεπόντε.

Μία επίσης βασική διάταξη της νέας συμφωνίας για τη διοίκηση του Διαδικτύου, είναι και η αποχή των κυβερνήσεων, όταν θα αποφασίζεται κάτι για το διαδικτυακό χώρο μιας οποιασδήποτε χώρας (top level domain).

Το κείμενο της συμφωνίας ολοκληρώθηκε προχθές και θα εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ή τους εκπροσώπους τους σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συγκέντρωσε τις προσπάθειές της και πέτυχε να διατηρηθεί στο Διαδίκτυο η πλήρης προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξ ίσου σημαντική ήταν όμως και η παρουσίαση του νέου, φορητού, μικρού, ανθεκτικού και εύχρηστου ηλεκτρονικού υπολογιστή με τόσο χαμηλό κόστος, ώστε να είναι προπελάσιμος από τα παιδιά όλου του κόσμου, αφού θα κοστίζει μόνο 80 ευρώ.

Ο Νικόλας Νεγρεπόντε και ο Κόφι Ανάν που παρουσίασαν τη μηχανή τόνισαν ότι σε λίγους μήνες θα έχουν παραχθεί εκατομμύρια αντίτυπα, που θα έχουν χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα και θα είναι ενεργειακά αυτόνομες.

Ο οργανισμός που θα αναλάβει την παραγωγή και την πώλησή τους θα είναι μη κερδοσκοπικός και θα ενεργοποιηθεί κυρίως στο αναπτυσσόμενο κόσμο. Δυστυχώς η όλη υπόθεση περνάει στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα σε όλο τον κόσμο.
ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ & ΩΡΑ
επιστροφή στο Forum
. VASILIKI Εξαιρετικά 18/11/2005 12:47:22 μμ
Σπίτι Περιοδικό Μέλη Ακαδημαϊκά Επικοινωνία Εκδρομές Διασκέδαση
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099