ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
FORUM Ανενεργό
Η ζωή στο Διαδίκτυο home...
  Επιστροφή στο FORUM
  Άλλα FORUM Ενεργά
  Άλλα FORUM Ανενεργά
Αποστολέας TPPRJ
Αποστολή 9/12/2005 8:58:52 πμ
Τίτλος "Το παραλήρημα ενός ψηφιακού πολίτη."
Κείμενο (...πριν συνεχίσουμε συτή τη συζήτηση μπήκα στον πειρασμό να σας μεταφέρω ένα κείμενο που διάβασα το σαββατοκύριακο )
Το παραλήρημα ενός ψηφιακού πολίτη.
Σκέφτομαι πως οι άνθρωποι που καταφέρνουν να ασκήσουν επιρροή στην κοινωνία διαθέτουν κάποιο χάρισμα που πιθανότατα να μη είναι και τόσο ανεξήγητο όσο φαίνεται. Η μουσική για παράδειγμα που έχει απόλυτη σχέση με την φιλοσοφία των μαθηματικών , έχει τη δύναμη να κατευθύνει συναισθηματικά τους ανθρώπους , να τους παροτρύνει με το χορό και το τραγούδι στη μέθεξη και στην υποταγή ενός αρμονικού βιώματος. Οι αντιθέσεις , οι διαφορές , οι διαμάχες συνυπάρχουν ισορροπημένες , με ίσα ή άνισα φορτία αλληλοεξουδετερώνονται με απόλυτη φυσικότητα στο πλαίσιο μιας αυθαιρεσίας που λαμβάνει χώρα.
Είναι εφοδιασμένη η ανθρώπινη φύση με την ανάγκη να νιώσει την ολοκλήρωση μέσω της εμπειρίας. Η γνώση που παρέχεται με πληροφορίες διαφέρει ποιοτικά από τη γνώση που προκύπτει από την εμπειρία. Σε κάθε πτυχή της ζωής επαληθεύεται αυτή η αλήθεια , ακόμα και στην επιστήμη , όπου η διακίνηση της γνώσης γίνεται μέσω πληροφοριών , μεγάλα πνεύματα άνοιξαν το δρόμο με τη διαίσθηση και την έμπνευση που προϋπήρξε της επιστημονικής απόδειξης.
Που θέλω να καταλήξω; Η ικανότητα κάποιων ανθρώπων να οδηγήσουν την ομάδα στην πρόοδο ή στην καταστροφή νομίζω ότι βρίσκεται σε μια εσωτερική βεβαιότητα που τους προβάλλει την ανάγκη να το κάνουν πέρα από τη φιλοδοξία και την ιδιοτέλεια. Υπακούν σε μια μουσική που διαρρέει από άγνωστη πηγή ως τα αυτιά τους. Χωρίς απορίες βιώνουν μία χάρη συντονισμού με το άπειρο. Αυτή είναι όμως εμπειρία που δεν κληρονομείται και δεν μεταφέρεται.
Η γοητεία των ηγετών έγκειται στη σιγουριά τους γι αυτό που αντιλαμβάνονται. Ο ρυθμός η μελωδία το ύφος της μουσικής που ακούν και που χορεύουν , παρασύροντας και τους υπόλοιπους είναι αυτό που τους κάνει οδηγούς. Όλα δείχνουν πως σήμερα οι ηγέτες κρύβονται. Επιτήδειοι διαχειριστές πληροφοριών τους αντικατέστησαν σε όλα τα πεδία.
Στο χώρο της τέχνης , κάθε έργο οποιασδήποτε μορφής από γεγονός μετατράπηκε σε μια ακόμα πληροφορία. Πολύ συχνά , δε, η αλήθεια των δημιουργών καταπνίγεται από τον πανικό της κατανάλωσης πριν ακόμα διατυπωθεί. Ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Στην πολιτική τα γεγονότα πλάθονται από τα ΜΜΕ , διογκώνονται δηλώσεις , αντιδράσεις σε βαθμό παραμόρφωσης αδρανοποιούν την πολιτική βούληση , αν αυτή υπάρχει.
Η εικόνα της παγκόσμιας δημοκρατίας είναι πια ένα συναθροισμένο αγοραφοβικό πλήθος που αντιδρά αντανακλαστικά χωρίς σκέψη. Η επιβίωση είναι το ζητούμενο και οι επιλογές είναι αυτόματες , ψηφιακού τύπου.
Καταρρέει ο καπιταλισμός από τις ίδιες του τις αντιφάσεις; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Οι μεγαλύτεροι διανοητές διαψεύστηκαν ο ένας μετά τον άλλον. Οι φωτισμένοι οικονομολόγοι της γης συντηρούν το θαύμα της παγκόσμιας ανάπτυξης με νύχια και με δόντια. Είναι σαν αυτό που λένε οι γιατροί : Η εγχείρηση πέτυχε , ο ασθενής απεβίωσε.
Θοδωρής Αθερίδης. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 3-12-2005
ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ & ΩΡΑ
επιστροφή στο Forum
Σπίτι Περιοδικό Μέλη Ακαδημαϊκά Επικοινωνία Εκδρομές Διασκέδαση
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099