ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
FORUM Ανενεργό
Αυτό το άκουσες; home...
  Επιστροφή στο FORUM
  Άλλα FORUM Ενεργά
  Άλλα FORUM Ανενεργά
Αποστολέας Tassos
Αποστολή 13/11/2003 7:49:53 πμ
Τίτλος Περιληπτικά...
Κείμενο Το παρακάτω άρθρο το δημοσίευσαν τα ΝΕΑ, την προηγούμενη Τρίτη, και μιλάει σχετικά με το κείμενο του Γερμανικού περιοδικού:

Eυφάνταστα σενάρια από «Σπίγκελ»
Δημοσίευμα που μιλά για αλβανική εξέγερση στην Eλλάδα μέχρι το 2004

Το σενάριο της ένοπλης αλβανικής εξέγερσης στη Βόρεια Ελλάδα για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» σκιαγραφεί εκτενές δημοσίευμα του εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ».

Στην έκδοση που κυκλοφόρησε χθες, υποστηρίζεται ότι παράνομη αλβανική οργάνωση δρα στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο την ανάπτυξη ενός «ένοπλου δικτύου αντίστασης». Μέχρι την άνοιξη του 2004, και πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το εγχείρημα, ώστε «σε κάθε χωριό με αλβανικό εθνικό στοιχείο οι άνδρες να είναι έτοιμοι για δράση», γράφει η ανταποκρίτρια του «Σπίγκελ» στα Βαλκάνια, Ρενάτε Φλόταου, μεταφέροντας δηλώσεις 27χρονου φοιτητή οικονομικών της Θεσσαλονίκης, που είναι μέλος της οργάνωσης με θητεία και στον UCK στον πόλεμο του Κοσόβου.

Κάθε Αλβανός που συμμετέχει για μισό χρόνο στην οργάνωση της ένοπλης εξέγερσης στην Ήπειρο, «τη λεγόμενη Τσαμουριά», ενισχύεται από ένα αλβανικό κόμμα με 15.000 ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ εποχικοί εργάτες καλούνται να διασφαλίσουν νόμιμη παραμονή από τις ελληνικές αρχές και να εγκατασταθούν στα χωριά. Πέραν του ανυπόστατου ισχυρισμού ότι η «αλβανική μειονότητα στη μεθοριακή περιοχή με την Αλβανία ανέρχεται σε 500.000 άτομα», σημειώνεται ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, καθώς τροφοδοτείται από τη λαθρομετανάστευση. Από την πόλη Ντεμπάρ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διακινούνται τα όπλα, που μεταφέρονται με τρακτέρ και κάρα στη δύσβατη ορεινή μεθοριακή περιοχή. Κύριος χρηματοδότης είναι η αλβανική διασπορά, με την οποία έχει συμφωνηθεί η αγορά 2.000 καλάσνικοφ, ρουκέτες, 800 όλμοι και χειροβομβίδες, και 12 αντιαρματικές οβίδες.

Ο «εγκέφαλος»

Κινητήρια δύναμη του σχεδίου είναι ο Αλβανικός Εθνικός Στρατός (ANA) με αρχηγό και πολιτικό εγκέφαλο τον 52χρονο δικηγόρο Ινταγέτ Μπεκίρι, ιδρυτή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας της Αλβανίας και συγκρατούμενο (στο διπλανό κελί)του Φάτος Νάνο στην περίοδο Μπερίσα. Τον Μπεκίρι, που «με ένα μίνι-στρατό βαδίζει στα ίχνη του UCK», αναζητεί εσχάτως η αλβανική κυβέρνηση μέσω της Ιντερπόλ. Επιδίωξή του είναι να καταστεί ο ANA αποδεκτός ως συνομιλητής από τη διεθνή κοινότητα. Αλλά αν δεν βρεθεί συμβιβασμός διά της διπλωματικής οδού, θα κηρυχθεί αντάρτικο. Το αρχικό αίτημα του Μπεκίρι προς την Αθήνα θα είναι «η επιστροφή των 200.000 Αλβανών που κατέφυγαν μετά το B' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αλβανία. Αυτό θα ενισχυθεί με μικρές προβοκάτσιες, ενώ τα καλάσνικοφ και οι οβίδες είναι η «χαλύβδινη εφεδρεία»».

Το δημοσίευμα φέρει τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, κατά την τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια, να έχει εκφράσει στον πρώην πρόεδρο Γκλιγκόροφ «τους φόβους του για μία εξέγερση στην Ελλάδα».

Πέραν της πολιτικής ενίσχυσης της «αλβανικής υπόθεσης» στην ΠΓΔΜ από τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Γουεσλεϊ Κλαρκ, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες οι «Ειδικές Δυνάμεις» (Special Forces) που σταθμεύουν στη Νάπολη έχουν τροφοδοτήσει ήδη από το 2001 με τεχνικό εξοπλισμό αντικατασκοπίας τους αντάρτες στο Κόσοβο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ που επικοινωνούν «με τους πατριώτες στη Βόρεια Ελλάδα». H επιχείρηση αυτή συντονίζεται κυρίως από την ιδιωτική εταιρεία Military Professional Resource Inc., που διευθύνεται από τον πρώην αρχηγό του αμερικανικού στρατού Καρλ Βουόνο. H εταιρεία αυτή, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, λειτουργεί ως «ιδιωτικός στρατός» του Πενταγώνου και ως «βοηθητικός σερίφης» της CIA.

ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ & ΩΡΑ
ένα επίπεδο πάνω
. Kostakis Παιδιά, ας είμαστε σοβαροί... 13/11/2003 11:34:27 πμ
. . bananna εν αρχη ην... 13/11/2003 5:20:29 μμ
. . Λαϊκή Δεξιά Καλώς σε βρήκαμε... 13/11/2003 3:58:21 μμ
. . Αλέξης Στα όπλα 13/11/2003 2:16:10 μμ
. . . Μαρλεν Δικαιολογημενη ελλειψη κατανοησης 15/11/2003 4:56:02 πμ
. . . Μαρλεν Epitelous i metafrasi! 14/11/2003 2:00:49 πμ
Σπίτι Περιοδικό Μέλη Ακαδημαϊκά Επικοινωνία Εκδρομές Διασκέδαση
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099