ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
FORUM Ανενεργό
Σχέδιο Ανάν home...
  Επιστροφή στο FORUM
  Άλλα FORUM Ενεργά
  Άλλα FORUM Ανενεργά
Αποστολέας Αλέξης
Αποστολή 16/4/2004 2:12:21 πμ
Τίτλος Win-loose σχέδιο
Κείμενο είναι το σχέδιο Άναν.
Γιατί;
Ας αναλογιστούμε τι έχουμε τώρα και τι θα έχουμε στις 2 Μαϊου αν εγκριθεί το σχέδιο Άναν.
Έχουμε μια Κύπρο διχοτομημένη. Έναν βορρά που οι κάτοικοί του νιώθουν ασφάλεια από την παραμονή των Τουρκικών στρατευμάτων αλλά με μια οικονομία τριτοκοσμική και κατεστραμένη και μια μη αναγνωρισμένη οντότητα που επιζητά μέρος της εξουσίας από τον νότο. Έναν νότο με ισχυρότατη οικονομία και μια επισφαλή ασφάλεια με αναγνωρισμένη οντότητα και κυρίαρχη εξουσία.
Τι κερδίζει ο βορράς; Μια οικονομία έτοιμη προς κατανάλωση με βοήθεια από την ΕΕ σαν ρετάλι χωρίς καν να ιδρώσει, ισότιμη συμμετοχή στην εξουσία με διεθνή αναγνώριση της οντότητάς της και μία ασφάλεια που θα συντηρήται από τα λιγότερα μεν τουρκικά στρατεύματα αλλά και από την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να επέμβει εαν της ζητηθεί από το συνιστών Τ/Κ κρατίδιο. Πέραν αυτού τα τουρκικά στρατεύματα που θα παραμείνουν θα αποσυρθούν εφόσον η Τουρκία γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.
Τι κερδίζει ο νότος; Ένα 8% εδαφών και υποσχέσεις για την οικονομία του και την ασφάλειά του. Όσο πιστεύουν οι Τ/Κ οτι η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων είναι ασφάλεια για τους ίδιους, για τους Ε/Κ είναι ανασφάλεια, πόσο μάλλον όταν συνδέεται η αποχώρησή τους από την απόφαση 25 ή 27 κρατών. Οικονομικά επενδύει στον βορρά όχι για το σύνολο αλλά για τον βορρά καθώς η πρόνοια του σχεδίου αναφέρει δύο ξεχωριστές κοινοτικές οικονομικές πολιτικές με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ρόλο κομπάρσου. Κινδυνεύει να χάσει ακόμα και αυτήν την οικονομική ευρωστία που αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο της.
Η συμφωνία τέλος βασίζεται στην καλή θέληση της Τουρκίας και όχι σε μία ενυπόγραφη αποδοχή ενός κράτους νομικά ανεξάρτητου. Όχι μόνο διασφαλίζεται η τουρκική συμμετοχή στον βορρά αλλά επικυρώνεται και η πράξη του τουρκικού κοινοβουλίου να ενσωματώσει στην νομοθεσία του το 1967 νόμο που επιτρέπει στην Τουρκία να επέμβει στην Κύπρο χωρίς καν συζήτηση άρσης του.
Στο πολιτικό επίπεδο του ομοσπονδιακού κράτους, η συνεχής διαπραγματευση λόγω του 50-50 ακόμα και μετά την εφαρμογή της συμφωνίας θα προκαλεί συχνά αδιέξοδα που θα έχουν τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές επιπτώσεις.
Πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τέθηκε το πρόβλημα της οριοθέτησης της ΕΕ αμέσως μετά το ψήφισμα για την πορεία της Τουρκίας με βάση το Ελσίνκι. Σε ολόκληρη την Ευρώπη ένα από τα κεντρικότερα προεκλογικά συνθήματα είναι το τουρκικό πρόβλημα. Αν αποφασίσουμε μια τέτοια λύση που θα συνδέει την αποχώρηση της Τουρκίας απο την Κύπρο ΕΦΟΣΟΝ εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και με έναν ορίζοντα 20 ετών όπου το επιτακτικό ερώτημα για τα όρια της ΕΕ θα γίνει ακόμα πιο κρίσιμο τότε μάλλον τελειώνουμε το Κυπριακό δυσμενέστατα και παγιώνουμε την διχοτόμηση.
Ας απορριφθεί το σχέδιο Άναν υπό την προϋποθεση οτι θα συνεχίσουμε να επιζητούμε λύση και θα είμαστε εμείς αυτοί που θα προσφέρουν την Τουρκία στην Ευρώπη και όχι αυτοί που θα προσφέρουν την Ευρώπη στην Τουρκία.
ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ & ΩΡΑ
ένα επίπεδο πάνω
Σπίτι Περιοδικό Μέλη Ακαδημαϊκά Επικοινωνία Εκδρομές Διασκέδαση
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099