ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
FORUM Ανενεργό
Ποδόσφαιρο 2005 και δώθε home...
  Επιστροφή στο FORUM
  Άλλα FORUM Ενεργά
  Άλλα FORUM Ανενεργά
Αποστολέας a_h174
Αποστολή 17/10/2005 10:08:27 πμ
Τίτλος ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κείμενο ΓΑΥΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ


Υλικά


1 κιλό γαύρο
1 κούπα κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
3 φέτες ψωμί χωρίς κόρα
2 αυγά
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
1 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κούπα φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
3 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξίδι
αλεύρι όσο χρειαστεί

Εκτέλεση
Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειάζεται, και τηγανίζετε τους γαυροκεφτέδες σε καυτό λάδι.


Γαύρος παστός

2 κιλά γαύρο
½ κιλό αλάτι χονδρό

Πλένουμε το γαύρο και αν θέλουμε τους αφαιρούμε το κεφάλι. Παίρνουμε ένα δοχείο μεγάλου ανοίγματος και πασπαλίζουμε τον πάτο του με αλάτι. Από πάνω, στρώνουμε στη σειρά δίπλα-δίπλα τους γαύρους. Πασπαλίζουμε ξανά με αρκετό αλάτι και κάνουμε τη δεύτερη στρώση με γαύρους, αλλάζοντας τη φορά της τοποθέτησης των ψαριών. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν τα ψάρια, αλλάζοντας σε κάθε στρώση τη φορά των γαύρων.

Όταν στρώσουμε και τους τελευταίους γαύρους, τους σκεπάζουμε με μπόλικο αλάτι και τοποθετούμε ένα σανίδι πάνω από τους γαύρους. Πάνω από το σανίδι τοποθετούμε ένα μεγάλο σχετικά βάρος, συνήθως μια μεγάλη πέτρα, έτσι ώστε να συμπιεστεί πολύ η σύνθεση αυτή αλατιού και ψαριών.

Αφήνουμε έτσι το δοχείο σε σκιερό μέρος περίπου 60 μέρες. Μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού τα παστά μας είναι έτοιμα.


ΓΑΥΡΟΙ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

1 κιλό γαύρους
½ φλιτζάνι λάδι
1 λεμόνι
ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
Αφαιρείτε τα κεφάλια από τους γαύρους. Τα πλένετε καλά και τα στραγγίζετε. Βάζετε τα ψάρια σε ένα ταψάκι. Αλατοπιπερώνετε.
Προσθέτετε τη ρίγανη, τον χυμό του λεμονιού και το λάδι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.



ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

(για 4 άτομα)

800 γρ. γαύρος
5 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
6 κουταλιές σούπας λάδι
3 σφιχτά αυγά
3 κόκκινες πιπεριές
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
4 κόκκινες σφιχτές ντομάτες
2 καυτερές κόκκινες πιπερίτσες τριμμένες
αλάτι και πιπέρι

Καθαρίζουμε το γαύρο σε φιλέτα, τα πλένουμε, τα αφήνουμε να στραγγίσουν και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα βάζουμε σε μια βαθιά πιατέλα, τα περιχύνουμε με 3 κουταλιές λεμόνι, σκεπάζουμε την πιατέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Χύνουμε προσεκτικά τη μαρινάτα.
Βάζουμε τα ψάρια σε μια στρογγυλή πιατέλα σε ακτινοειδές σχήμα. Χτυπάμε σε ένα μπολ τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, τις καυτερές πιπερίτσες, 4 κουταλιές λάδι, αλάτι και περιχύνουμε τα φιλέτα. Πλένουμε τις πιπεριές, τις σκουπίζουμε και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου γυρίζοντάς τις 1-2 φορές. Τις πλένουμε για να φύγει η πέτσα, τις σκουπίζουμε, τις κόβουμε σε μπαστουνάκια και τις βάζουμε στη βάση της βεντάλιας. Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες, βουτώντας τις 1 λεπτό σε ζεστό νερό και τις ψιλοκόβουμε. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με 2 κουταλιές λάδι, τις πασπαλίζουμε με το βασιλικό, το σκόρδο, αλάτι πιπέρι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε ½ ώρα στην άκρη. Τρίβουμε χωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια, περνώντας τα από σουρωτήρι και τα μοιράζουμε επάνω στα φιλέτα.
Περιχύνουμε τις πιπεριές και τα φιλέτα με το μίγμα με τις ντομάτες και σερβίρουμε.


ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

½ κιλό γαύρο
ξύδι
1-2 κεφάλια σκόρδο
μαϊντανό
ελαιόλαδο
Αφαιρείτε τα κεφάλια και τα εντόσθια από τους γαύρους. Τους πλένετε καλά και τους στραγγίζετε. Βάζετε τα ψάρια σε ένα ταψάκι και τα καλύπτετε με ξύδι. Μετά από 24-30 ώρες, τα βγάζετε και τα καθαρίζετε από το κόκκαλο. Τα βάζετε σε ένα ταψάκι, ανοιγμένα φιλέτα σε στρώσεις. Πασπαλίζετε κάθε στρώση με ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό. Ρίχνετε λάδι μέχρι να καλυφθεί .
Διατηρείται στο ψυγείο.
ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ & ΩΡΑ
επιστροφή στο Forum
Σπίτι Περιοδικό Μέλη Ακαδημαϊκά Επικοινωνία Εκδρομές Διασκέδαση
Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας οποιοδήποτε σχόλιο υπάρχει πάντα η γνωστή διεύθυνση...
ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099