ΕΚΔΡΟΜΕΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Βουδαπέστη
ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Αν θέλετε να διατυπώσετε προτάσεις/σχόλια για τη συγκεκριμένη σελίδα, γράψτε μας (mail εννοούμε...)

Εκδρομές
   Ταξίδια Ευ Ζην - Rafting
   Ταξίδια Ευ Ζην - Canyoning
   Ταξίδια Ευ Ζην - Ζήστε την περιπέτεια
   Βαρδούσια
   Μάνη
   Σκιάθος
   Βενετία
   Βουδαπέστη
   Ζυρίχη
   Παρίσι
   Φλωρεντία
   Εκδρομή στην Πάρνηθα
   Rafting στον Εύηνο
Περιοδικό
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Διασκέδαση
Σπίτι
ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS

- Welcome to Budapest: Πλήρης τουριστικός οδηγός

- budapestinfo.hu: Τουριστικό Γραφείο: τόποι διαμονής, εστιατόρια, αγορά, χάρτες

- Η.Ν.Μ.: Εθνικό Μουσείο


Aπό τις πιο όμορφες και ρομαντικές πρωτεύουσες του κόσμου, η Βουδαπέστη. Μια πόλη, την οποία διχοτομεί ο Δούναβης στη Βούδα, την παλιά μεγαλόπρεπη περιοχή πάνω στο λόφο, και την Πέστη, την πιο σύγχρονη και "νυκτερινή" πόλη. Έξι γέφυρες, η μια πιο όμορφη από την άλλη, συνδέουν αυτές τις δύο παρειές της πόλης εδώ και 100 περίπου χρόνια. Η Ουγγαρία, ως γνωστό πεδινή χώρα, έχει αναπτυχθεί πάνω στην πολυτραγουδισμένη και εύφορη στέπα, την Puszta. Υπάρχουν πολλά σημαντικά αξιοθέατα τόσο μέσα στη Βουδαπέστη, όσο και στην επαρχία (λίμνη Balaton, χωριό Szentendre, Estergom, Visegrad κλπ).


Κοινοβούλιο

Στη Βούδα, που είναι και η πιο ακριβή περιοχή, να επισκευτείτε την εκκλησία Matyas του 13ου αιώνα, τους Πύργους των Ψαράδων (Halaszbastya), το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας που έμενε ο Beethoven και όπου φημολογείται οτι έγραψε την εκπληκτική σονάτα υπό το Σεληνόφως, τη Μεσαιωνική Συναγωγή, και κυρίως τα Ανάκτορα, που θα σας πάρουν κάμποση ώρα (Kiralyi Palota), μιας και συστεγάζουν διάφορα μουσεία, το Ιστορικό της Βουδαπέστης και το Μουσείο Καλών Τεχνών. Επίσης, από τη Βούδα φεύγει το τρένο για το χωριό Szentendre, (η πράσινη γραμμή).

Παλάτι

Στην Πέστη, να περάσετε από το κτίριο του Κοινοβουλίου, το οποίο είναι γοτθικού ρυθμού και εξαιρετικά μεγαλοπρεπές -προσοχή στις φωτογραφίες, οι φύλακες αν και "καλοί άνθρωποι" φέρουν λίγο προς…KGB- τη Βασιλική του Αγ. Στεφάνου, την Κρατική Όπερα με τα περίτεχνα, αν και πολύ μπαρόκ αγάλματα διασήμων μουσικοσυνθετών στην όψη της, και τέλος την Πλατεία των Ηρώων, με τα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης και την Εθνική Πινακοθήκη. Επίσης, ενδιαφέρον έχει ένα μουσείο με καθαρά σοσιαλιστική θεματολογία, το "Μουσείο του Αγρότη" (και όμως!). Σαν εκθέματα δε λέει και πολλά, αν εξαιρέσει κανείς ένα τμήμα φυσικής ιστορίας το οποίο έχει ένα ενδιαφέρον, κυρίως όμως είναι αξιόλογος ο παλιός πύργος στον οποίο στεγάζεται, με μια τάφρο γύρω του. Ακριβώς δίπλα του υπάρχει ένας χώρος που το χειμώνα γίνεται παγοδρόμιο και το καλοκαίρι κολυμβητήριο, ενώ γύρω του υπάρχει το πάρκο που συχνάζουν κυρίως νέοι.

Γέφυρα από την Πέστη

Έξω από τη Βουδαπέστη, η λίμνη Balaton, θεωρείται η "θάλασσα" της κεντρικής Ευρώπης, βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, και είναι ο δημοφιλέστερος τόπος διακοπών των κατοίκων, με ιαματικές πηγές και παραθεριστικά κέντρα θαλάσσιων σπορ. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το χωριό Szentendre (στη διαδρομή με το τρένο θα δείτε παραδείγματα "κοινωνικής κατοικίας" όπως αναπτύχθηκε σε αυτό το πρώην σοσιαλιστικό κράτος, κάτι που για εμάς είναι άγνωστο ως εικόνα). Το χωριό είναι γενικά τουριστικό και θυμίζει λίγο "Πλάκα", με τα σοκκάκια και τα χρώματά του. Στο Visegrad, βρίσκονται τα ερείπια των ανακτόρων του βασιλιά Matthias, ενώ η Estergom έχει το μεγαλύτερο Καθεδρικό ναό της χώρας.

Ανάκτορα

Τέλος, μερικές συμβουλές. Η πλειοψηφία των απλών πολιτών δε γνωρίζει αγγλικά. Αν ξέρετε γερμανικά, κάτι μπορεί να καταφέρετε, αλλιώς η νοηματική είναι και εδώ εξαιρετικά χρήσιμη. Μην πάρετε ταξί από "πιάτσα" ή έξω από ξενοδοχείο. Είναι πανάκριβα και απευθύνονται σε αδαείς τουρίστες. Αν καλέσετε, είναι σαφώς πιο οικονομικά. Στο αεροδρόμιο υπάρχουν μικρά λεωφορεία που θα σας μεταφέρουν στην πόλη, σε όποιο ξενοδοχείο θέλετε, ή ακόμη και σε κεντρικά σημεία με πολύ μικρή επιβάρυνση. Προσοχή να δώσετε στη γραμμή μετρό που διασχίζει την Πέστη, είναι το παλαιότερο της Ευρώπης και αξίζει να το επισκευτείτε. Βέβαια, η περιπλάνηση στην πόλη είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, κυρίως ο δρόμος που συνδέει την Πλατεία των Ηρώων με το Δούναβη και αποτελείται από κτίρια αναστηλωμένα μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι γνωστότεροι συνθέτες της Ουγγαρίας είναι οι F. Liszt, και B. Bartok, και αξίζει να ψάξει κανείς για σπάνιες εκτελέσεις έργων τους. Από φαγητό, να προτιμήσετε τις μπυραρίες, είναι πολύ οικονομικότερο και αξιοπρεπές τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα συγκριτικά με Wendy's, ΜcDonald's κλπ. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε κρασί Tokaji (γλυκό λευκό), και Egri Bikaver (κόκκινο, το οποίο σημαίνει το "αίμα του ταύρου"). Τέλος, μην ξεχνάμε οτι η Ουγγαρία είναι η "Χώρα του Σαλάμι" όπως παινεύονται και οι ίδιοι οι Ούγγροι. Αξίζει να δοκιμάσετε, υπάρχει άλλωστε σε πολλή μεγάλη ποικιλία.

 

Την πρόταση επιμελήθηκε η συνεργάτις του Νύγματος Μαρία Πέτρογλου
φοιτήτρια αρχιτεκτονικής

Κορυφή κειμένου

Επιστροφή στις ΕΚΔΡΟΜΕΣ

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099