ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Βία
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Μαστιγώνουν τις γυναίκες στα Εμιράτα 1/11/1995

του Robert Fisk (από Το Βήμα, 29/10/'95)

Στη Σαουδική Αραβία γυναίκες αστυνομικοί κρατούν τα χέρια των κοριτσιών που μαστιγώνουν οι άνδρες συνάδελφοί τους. Στα Αραβικά Εμιράτα οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια του μαστιγώματος, συχνά υποχρεούνται να έχουν δεμένα τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους. Όπως επισήμανε ένας ασιάτης διπλωμάτης, «πρέπει να είναι δεμένες για την περίπτωση που πάθουν αμόκ από τους πόνους». Στις χώρες του Περσικού κόλπου οι οικιακές βοηθοί από τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία, που κατηγορούνται για ανήθικη συμπεριφορά, απειλούνται με διακόσια τουλάχιστον χτυπήματα με ραβδί.

Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, εκατοντάδες γυναίκες καταδικάστηκαν σε μαστίγωμα από την ισλαμική «δικαιοσύνη» στις χώρες του Κόλπου - ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις 2.000 σύμφωνα με τις πρεσβείες δύο ασιατικών χωρών που μάταια προσπάθησαν να προστατεύσουν τις υπηκόους τους - πριν τελικώς αυτές απελαθούν, ατιμασμένες και χωρίς χρήματα. Την οργή της σαρία, του ισλαμικού νόμου, προκάλεσαν οι φιλικές ή ερωτικές σχέσεις των γυναικών αυτών με άνδρες. Στις χώρες του Κόλπου περιπτώσεις γυναικών που υφίστανται μαστίγωμα - και που συχνά πέφτουν θύματα βιασμού από τα αφεντικά τους - αναφέρονται καθημερινά στις τοπικές εφημερίδες.

Πολλοί από τους δικαστές, που εφαρμόζοντας τον ισλαμικό νόμο επιβάλλουν το μαστίγωμα, είναι Σαουδάραβες που ανέλαβαν να εκτελούν χρέη δικαστών της σαρία εκτός της Σαουδικής Αραβίας. Το άγριο μαστίγωμα νεαρών γυναικών στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στο αραβικό εμιράτο του Σάρχα. Στις 23 του περασμένου Μαρτίου ισλαμικό δικαστήριο καταδίκασε δύο γυναίκες σε 180 χτυπήματα με μαστίγιο, με την κατηγορία ότι είχαν διαπράξει μοιχεία. Στις 2 Απριλίου μια ασιάτισσα οικιακή βοηθός καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Σάρχα σε 140 χτυπήματα με μαστίγιο και ένα χρόνο φυλάκιση, με την κατηγορία ότι είχε εξωσυζυγική σχέση.

Στις 6 του περασμένου Σεπτεμβρίου μια εικοσιτετράχρονη κοπέλα καταδικάστηκε σε 90 χτυπήματα με ραβδί με την κατηγορία της μοιχείας. Τέσσερις ημέρες αργότερα, μια άλλη ασιάτισσα θα υφίστατο 180 χτυπήματα με μαστίγιο, επειδή κατηγορήθηκε για εξωσυζυγικές σχέσεις. Στις 24 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο του Σάρχα καταδίκασε μια εικοσιτετράχρονη κοπέλα σε 180 χτυπήματα με ραβδί με την κατηγορία της μοιχείας.


Το άρθρο του R.Fisk απλά υπενθυμίζει πως σε κάποια σημεία του πλανήτη η βία διατηρείται και επιβάλλεται από τη θρησκεία ως μέσο τήρησης του νόμου. Και αν η σωματική βία εγκρίνεται από φανατισμένους υπηκόους, σε άλλες περιοχές, 'πολιτισμένες', η τεχνολογία είναι το μέσο διαμόρφωσης συνειδήσεων και υποβολής ιδεών. Ανώδυνος βιασμός της προσωπικότητας του ατόμου και εξυπηρέτηση ανώτερων συμφερόντων. Η ανεξέλεγκτη δύναμη των σύγχρονων ΜΜΕ ελκύει τους ανά τον κόσμο ισχυρούς, που διαβλεπουν σ'αυτά ένα εύχρηστο μέσο χειραγώγησης των μαζών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρεται στην ίδια εφημερίδα για τη 'φίλη' Τουρκία.

«Ο Ισλαμισμός έχει εισβάλλει για τα καλά στην Τουρκία. Τίποτα δεν του ξεφεύγει και κυρίως η τηλεόραση, με τρία ισλαμικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας. Τα προγράμματά τους είναι γεμάτα με ρεπορτάζ από το προσκύνημα στη Μέκκα και συζητήσεις γύρω από οικογενειακές αξίες. Υπάρχουν βέβαια και κινούμενα σχέδια και ταινίες γουέστερν, αλλά σερβιρισμένα με λίγη σάλτσα από Κοράνι. Τη στιγμή που ο ατρόμητος καουμπόι είναι έτοιμος να αποτελειώσει τους 'κακούς' του έργου, στους υπότιτλους πέφτει η φράση: «Στο όνομα του Αλλάχ του φιλεύσπλαχνου!»».

Γιώργος Μπενέκος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλ. Μηχ.& Μηχ. Υπολ. ΕΜΠ)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Βία
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Βία
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099