ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Τεχνολογία-Επιστήμες
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Ο θαυμαστός κόσμος των DEMOS 1/11/1996

Αρχίζοντας ανορθόδοξα αυτό το άρθρο θα έλεγα ότι θα ήταν περισσότερο κατάλληλο για το Ιnfo της κυριακάτικης ελευθεροτυπίας παρά για το ΝΥΓΜΑ. Τελοσπάντων.

Demo από το demonstration (=επίδειξη). Τα demos είναι προγράμματα τα οποία συνδυάζοντας γραφικά και μουσική δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η χρησιμότητά τους; Καμία, ή μάλλον η ίδια που έχει και ένας ζωγραφικός πίνακας. Απλά κοιτάς την οθόνη του υπολογιστή και απολαμβάνεις (μόνο που τα demos δε μπορείς να τα κρεμάσεις στον τοίχο). Η ιστορία τους ξεκινάει φυσικά αρκετά παλιά (περίπου μια δεκαετία πριν) και σε υπολογιστές όπως ο Commodore και ο Amstrad.

Αρχικά τα demos ήταν μικρά και απλά και σκοπός τους ήταν να επιδείξουν τις ικανότητες αυτών που τα έφτιαξαν στον προγραμματισμό, τη σύνθεση μουσικής ή τη ζωγραφική. Σιγά-σιγά όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν: οι υπολογιστές έγιναν πολύ γρήγοροι, πολλά μουσικά και ζωγραφικά πακέτα εμφανίστηκαν και το κυριότερο άρχισαν όλο και περισσότεροι να ασχολούνται με demos. Έτσι δημιουργήθηκαν demo groups με 2-15 και άνω μέλη, άρχισαν να διοργανώνονται διαγωνισμοί (οι οποίοι έχουν πάντα τη μορφή πάρτι -demo parties- γιατί κυριότερος σκοπός τους είναι οι γνωριμίες, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών), περιοδικά έκαναν την εμφάνισή τους (κυρίως σε ηλεκτρονική μορφή).

Αποτέλεσμα όλων αυτών; Τα demos έχουν γίνει . Πλέον δεν επιδεικνύουν "ξερά" τις ικανότητες των δημιουργών. Μεγάλη σημασία έχει ο σχεδιασμός (design), το δέσιμο της μουσικής με την κίνηση, η ατμόσφαιρα (χαρούμενη έως χαζοχαρούμενη, 'βαριά', κινηματογραφική, σκοτεινή κ.α.). Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κάποια υποτυπώδης 'υπόθεση' ενώ άλλοτε οι εικόνες, τα effects, η κίνηση και η μουσική αλλάζουν πολύ γρήγορα. Έτσι έχουμε και διάφορες κατηγορίες demo: dentros, intros, trackmos, pinktros κ.α.

Όσοι νομίζουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν πολύ μακριά τους, κάνουν λάθος. Γιατί και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί (σχετικά) που ασχολούνται με demos. Τα ελληνικά demo-groups είναι για την ώρα λιγότερα από δέκα. Νούμερο καθόλου άσχημο αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από δυο χρόνια ήταν μόλις δύο καθώς και το ότι οι υπολογιστές εξαπλώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 3-4 χρόνια. Επίσης κάθε χρόνο γίνεται και ένα 3ήμερο demo-party στην Πάτρα (με το όνομα Gardening).

Η demo-scene συνεχίζει παγκοσμίως να αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό. Groups εμφανίζονται και άλλα διαλύονται, δεκάδες party γίνονται το χρόνο και εκατοντάδες demos βγαίνουν. Είναι μία σκηνή, που διαθέτει απ'όλα (εκτός ίσως από γυναίκες): τσακωμούς, αψιμαχίες, ανταγωνισμό, φιλοδοξίες, φίρμες, "νέους" και "παλιούς", ταλαντούχους και μη. Αλλά πάνω απ'ολα αυτά, υπάρχει η αγάπη κάποιων παιδιών για το χόμπι τους, καθώς και το μπόλικο μεράκι που βγάζουν στην οθόνη.

Δημητρης Γιαννιτσαρος
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( πατήστε εδώ για καταχώρηση σχολίου )

 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Τεχνολογία-Επιστήμες
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Τεχνολογία-Επιστήμες
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099