ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Τεχνολογία-Επιστήμες
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Βιοπληροφορική: μια νέα επιστήμη 28/5/2001

Eίναι η πρώτη φορά που γράφω ένα άρθρο για το nygma και αν δεν έχετε αντίρρηση θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστήμη της Βιοπληροφορικής μιας και τελευταία μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω τις δυνατότητες και τα μυστικά αυτής.

Αν τα κορμιά μας είχαν την ικανότητα να επανορθώνουν τις βλάβες που προκαλούν οι αρρώστιες και τα γηρατειά ασφαλώς θα ζούσαμε περισσότερα χρόνια και θα είχαμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Βιοπληροφορική, μια νέα-πολλά υποσχόμενη επιστήμη, και ειδικότερα η αποκωδικοποίηση του DNA έρχεται να καλύψει την “εκ δημιουργίας” του αδυναμία. Συγκεκριμένα υπόσχεται την ανανέωση των γηρασμένων, των φθαρμένων ιστών και οργάνων, την αποκατάσταση τους στην αρχική νεανική τους κατάσταση, με αποτέλεσμα την ανανέωση του ανθρώπου, την εξάλειψη των δεινών του και την παράταση της ενεργού ζωής. Η ανανεωτική Ιατρική θα έχει στο άμεσο μέλλον τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κύτταρα του ίδιου του πάσχοντος για την αποκατάσταση των βλαβών ή της φθοράς των ιστών και οργάνων που επιφέρει το γήρας. Σε απλοϊκή μεταφορά η Βιοπληροφορική θα επιτύχει σε ένα βαθμό αυτό που επιτυγχάνεται σήμερα με την αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων του αυτοκινήτου μας με καινούρια ανταλλακτικά. Έτσι ο κάθε ασθενής στο μέλλον θα επιστρέφει από το νοσοκομείο με νεαροποιημένους ιστούς και ανανεωμένα όργανα.

Ας αφήσουμε όμως τις υποσχέσεις και ας δούμε την πραγματικότητα ως έχει. Αυτήν τη στιγμή συντελείται μία επανάσταση στη βιοϊατρική έρευνα η οποία έχει επικεντρωθεί σε ένα μεγάλο πρόγραμμα, με σκοπό την αποκρυπτογράφηση του συνόλου των πληροφοριών που περιέχονται στο DNA του ανθρώπου. Αυτή η επανάσταση γίνεται με τη χρήση πολλών σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η αυτοματοποιημένη ανίχνευση της αλληλουχίας του DNA, αλλά στηρίζεται και στη μεγάλη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της Πληροφορικής. Ο συνδυασμός των παραπάνω τεχνολογιών θα επιτρέψει στους ερευνητές και στους γιατρούς να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν είχαν μέχρι τώρα. Αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την ανάπτυξη της βασικής έρευνας, αλλά κυρίως για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής μέσα από την καλύτερη αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, και ιδίως του καρκίνου και των μολυσματικών ασθενειών. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη τόσο για καινούριες διαγνωστικές όσο και για θεραπευτικές μεθόδους. Αναμένεται ότι τα μεγάλα βήματα που θα γίνουν σχετικά γρήγορα θα είναι κυρίως στο διαγνωστικό επίπεδο, όπου δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση. Για παράδειγμα ο καρκίνος δεν είναι μια αρρώστια που μπορεί να θεραπευτεί εύκολα. Αυτό που λέμε με μία λέξη «καρκίνο», περιλαμβάνει πάνω από εκατό διαφορετικές ασθένειες, ανάλογα με το ποιος ιστός έχει προσβληθεί και η θεραπευτική αγωγή πολλές φορές πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα του κάθε ατόμου. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια ως μία πολύ σημαντική ανάγκη στον πόλεμο εναντίον του καρκίνου και άλλων ασθενειών, και κατά συνέπεια βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Οι νέες γνώσεις που αποκτούνται στον τομέα της Βιοϊατρικής, κυρίως μέσα από το πρόγραμμα αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μέτρων. Για παράδειγμα, θα είναι δυνατόν να καθοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ η πιθανότητα εμφάνισης πολλών γενετικών ασθενειών αλλά και η προδιάθεση για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τελειώνοντας θα ήθελα να παραθέσω ένα «σλόγκαν» που πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι μας αν θέλουμε να προχωρήσουμε ομαλά μέσα στην νέα κοινωνία η οποία στηρίζεται κυρίως στην τεχνολογία.

Γεώργιος Αθανασίου
ΦΟΙΤΗΤΗΣ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ (Μηχανικός Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 2 σχόλια )

Thomas S: Πολύ καλό το άρθρο σου αλλά χρειαζόταν περισσότερη ανάπτυξη, που λέγαμε και στο σχολείο :) Προσωπικά ή Βιοπληροφορική με ενδιαφέρει πολύ ειδικά σε ό,τι αφορά τις νομικές προεκτάσεις, αλλά έτσι κι αλλιώς πρέπει να ενδιαφέρει τους πάντες όσο αφορά τις ηθικές. Ίσως να ήταν αρκετά εποικοδομητική μια γενικότερη συζήτηση για το θέμα. Καλή συνέχεια.
(29/5/2001)
skotro: Πολύ ενδιαφέρον το θέμα της βιοπληροφορικής και αληθινά πιστεύω ότι δεν έχει πάρει το δει το ενδιαφέρον που θα του αξίζει αν αναλογιστούμε ότι ενδέχεται να αλλάξει εντελώς κάποια δεδομένα στη ζωή μας. Άς είναι μια αφορμή αυτό το άρθρο για να ζωντανέψει ξανά το τμήμα των ενημερωτικών άρθρων του site (29/5/2001)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Τεχνολογία-Επιστήμες
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Τεχνολογία-Επιστήμες
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099