ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Τεχνολογία-Επιστήμες
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Η ταχύτητα 56k των modems είναι εικονική 19/6/2001

Με όλο και μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη και συνεχώς επαναστατικές συσκευές, είναι λυπηρό οι νομοθεσίες να καταπιέζουν την εξέλιξη προς όφελός μας. Η ταχύτητα των 56k/sec (μετάδοση και λήψη δεδομένων 56 kilobyte / δευτερόλεπτο) δεν ίσχυε εξαρχής αφού τα modem ήταν περιορισμένα στα 53k πριν ακόμα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Ο περιορισμός των 53k επιβλήθηκε από την ομοσπονδιακή επιτροπή τηλεπικοινωνιών για την πρόληψη θορύβου που μπορεί να δημιουργηθεί από μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού σήματος στις τηλεφωνικές γραμμές. Στην πράξη όμως ούτε τα 53k είναι αληθινά και αυτό βαρύνει τις κατασκευάστριες εταιρείες των modem που μας πούλησαν αυτό το μύθο. Αν δεν είστε από τους τυχερούς που κατοικούν κοντά σε σταθμούς του ΟΤΕ, τότε μην περιμένετε να έχετε πραγματική μετάδοση δεδομένων πάνω από 40k και λήψη το ανώτερο 31,2k/sec! (με 56k modem) και ίσως για ελάχιστα λεπτά. Κάποιο κολπάκι που θα βελτιώσει πολύ αμυδρά την ταχύτητα είναι η μικρή διαδρομή του τηλεφωνικού καλωδίου από τον τοίχο στον υπολογιστή σας και η απομάκρυνσή του από ηλεκτρικά καλώδια (που μπορεί να δημιουργούν θόρυβο). Η επόμενη λύση είναι να αλλάξετε σπίτι ή να επωφεληθήτε (επιτέλους) από την σύνδεση ISDN 64 ή 128k που προσφέρει πραγματική ταυτόχρονη λήψη και μετάδοση δεδομένων των kilobyte που λένε. Εδώ να σημειώσουμε ότι έχετε συνεχώς καθαρά 64 ή 128k σε σύνδεση χωρίς διακοπές και εν τέλει ότι 64 - 56 δεν κάνει μόνο 8 επιπλέον kilobytes!

Το ISDN
Θα λέγαμε ότι η επιλογή των 56k modem γίνεται από τον απλό χρήστη που δεν τον ενδιαφέρουν (δεν τον ενδιαφέρουν;!!!) οι χαμηλές ταχύτητες μετάδοσης και που φυσικά δεν θέλει να πληρώνει παραπάνω χρήματα, αφού είναι ακριβότερη η σύνδεση ISDN.

Κώστας Βλαχάκης
συντάκτης περ. ΗΧΟΣ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 1 σχόλια )

defilerc: Διευκρίνιση: Η ένδειξη "56k" σημαίνει 56 kilobits/sec και όχι 56 kilobytes/sec. Δεδομένου, λοιπόν, οτι 8 bit = 1 byte, η ταχύτητα αυτών των modem είναι 7 KB/sec (άσχετα αν δεν πιάνουν ποτέ την ταχύτητα αυτή)! (26/6/2001)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Τεχνολογία-Επιστήμες
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Τεχνολογία-Επιστήμες
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099