ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Αθλητισμός
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Οι ελπίδες στα ... άλογα 11/7/2001

Όλως περιέργως την Τετάρτη το πρωί εμφανίστηκαν σειρά από εφημερίδες να πανηγυρίζουν, με τίτλους όπως "Η ΑΕΚ στους έλληνες", καθώς λέει ότι μετά από χρόνια επιτέλους η ΑΕΚ επανήρθε στην ιδιοκτησία ελλήνων. Αληθινά δεν ξέρω πώς βγάζουν αυτό το συμπέρασμα και από πού πηγάζει η πρόθεσή τους να πανηγυρίσουν, αλλά το ζήτημα της ΑΕΚ κατόπιν και των τελευταίων εξελίξεων νομίζω λαμβάνει διαστάσεις διασυρμού.

Εντάξει, δεδομένο είναι ότι πολλή είναι η βρωμιά που λυμαίνεται το χώρο του ποδοσφαίρου με παράγοντες ιδιαίτερα σκοτεινές φυσιογνωμίες και εμπλοκή σε σειρά από περίεργες ιστορίες. Από ποιον να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει. Τον Σαλιαρέλη και τον Κοσκωτά; Τον Μελισσανίδη και τον Καρρά; Το Βαρδινογιάννη και τον Κόκκαλη; Τον Μπατατούδη και τον Τροχανά; Τον Μπέο ή το Λουκόπουλο; Η κατάσταση έχει πλέον γίνει μόνιμη. Αν δε κανείς κοιτάξει προς τις χαμηλότερες κατηγορίες τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα.

Ο κανόνας λέει ότι δυο ειδών άνθρωποι κάνουν τους παράγοντες στο ποδόσφαιρο: στην καλύτερη περίπτωση μεγαλοκαρχαρίες οι οποίες θέλουν να έχουν ένα φιλολαϊκό πρόσωπο και να ελέγχουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού ώστε να αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη στην κοινή γνώμη. Μέχρι ενός σημείου αυτό είναι θεμιτό και αν μη τι άλλο είναι νόμιμο όσο και ανήθικο. Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται ίσως για παράδειγμα ο Κόκκαλης και ο Βαρδινογιάνης αλλά και στην Ιταλία ο σημερινός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι άνθρωποι αυτοί προφανώς έχουν τις προσδοκίες και επιδιώξεις τους από το ποδόσφαιρο, αλλά στο βαθμό που αποφεύγουν τη χρήση παρανόμων μέσων για τη διάκριση των ομάδων τους, η ύπαρξή τους δεν είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Άλλωστε αν μη τι άλλο λύνουν το οικονομικό ζήτημα του ποδοσφαίρου.

Πέραν αυτών έχουμε όμως και μια δεύτερη κατηγορία, πολύ πιο επιβλαβή για την κοινωνία και το άθλημα, με την οποία η πολιτεία θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί εδώ και καιρό. Η κατηγορία αυτή αφορά στους μικρομεσαίους απατεώνες που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο για να οικονομήσουν. Παραγοντίζουν σε μια μικρομεσαία ομάδα, πουλάνε κανένα παιχνίδι, κανέναν παίχτη, παίρνουν τις κρατικές επιχορηγήσεις, ανακατέβουν τα οικονομικά των ανεξέλεγκτων πρακτικά ΠΑΕ, αλλά και των ερασιτεχνικών ακόμα σωματείων, και επιτυγχάνουν να κερδίζουν αρκετά χρήματα στην πλάτη παιχτών, φιλάθλων και κοινωνίας. Υποτίθεται ότι σε αυτούς στόχευε ο αθλητικός νόμος και ότι θα μας απάλλασσε από αυτούς αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής τίποτε τέτοιο δε συνέβη.

Αντιθέτως οι νέες εξελίξεις στην ΑΕΚ υποδηλώνουν ότι μάλλον μια νέα, πρόσθετη, τρίτη κατηγορία αρχίζει να κάνει πιο έντονη την παρουσία της στη χώρα. Μια κατηγορία η οποία στη γειτονική Ιταλία αλλά ενδεχομένως και Ισπανία, πολύ δε περισσότερο στην Αμερική, έχει εγκατασταθεί από καιρό στα του αθλητισμού και γενικότερα στο χώρο των θεμάτων. Πρόκειται για την κατηγορία αυτών, οι οποίοι εμφανίζονται ως επενδυτές στον αθλητισμό όχι μόνο με κίνητρο το να χτίσουν ένα προφίλ με συμπάθειες στις τάξεις του κοινού, αλλά ευελπιστώντας μέσω των αθλητικών επιχειρήσεων να λύσουν κι το βασικό τους πρόβλημα: αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Όσο κι αν ξενίζει ορισμένους η άποψη, πολλές είναι οι αναφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν στην Ιταλία και την Αμερική σχετικά με το θέμα. Η έκρηξη των επενδύσεων και της δημιουργίας αστρονομικών συμβολαίων και ομάδων μικτών κόσμου στην Ιταλία κατά πολλούς ήταν ένα κόλπο γκρόσο της μαφίας για να ξεπλύνει κέρδη από ναρκωτικά. Φυσικά, δεδομένου ότι το χρήμα ήταν πολύ, όλοι ήταν ευχαριστημένοι και ποτέ δεν βγήκε κάτι τέτοιο προς τα έξω. Στη δε Αμερική ακόμα και στο θαυμαστό κόσμο του NBA έχουν ακουστεί - δίχως βέβαια να επιβεβαιωθούν - ουκ ολίγα παρατράγουδα. Τελευταίο και πιο τρανταχτό η περίπτωση με την απόσυρση, επαναφορά και ξαναπόσυρση του ταχυδακτυλουργού Michael Jordan από την ενεργό δράση. Έντονες φήμες είχαν κυκλοφορήσει ότι η πρώτη του απόσυρση έγινε μετά από πιέσεις έως και απειλές της μαφίες που έλεγχε τα στοιχήματα. Φυσικά κάτι τέτοιο ποτέ δεν απεδείχθη.

Εν πάση περιπτώσει, φοβούμαι ότι κάτι τέτοιο αρχίζει πλέον ανοιχτά και στην Ελλάδα. Εν προκειμένω η ΑΕΚ, μετά από απίστευτες περιπέτειες με αλληλουχία περίεργων προσώπων στην προεδρεία αλλά και την ιδιοκτησία, βρέθηκε ξαφνικά με έναν Σκλαβενίτη και έναν σύμβουλο αυτού ονόματι Ψωμιάδη. Ο πρώτος αμφιβόλου προελεύσεως, ο δε δεύτερος σχεδόν άρτια απολυθείς από την ψειρού. Νομικό κόλλημα υποχρέωνε το δεύτερο να διατηρεί άτυπο ρόλο (στα χαρτιά δεν είχε καμιά δουλειά με τη διοίκηση) καθώς είχε ελαφρώς μελανό ποινικό μητρώο. (Κοίτα βρε με κάτι λεπτομέρειες που ασχολείται ο κόσμος). Βέβαια σε όλες τις συνεντεύξεις τύπου της ΠΑΕ ήταν πρώτη μούρη αλλά ποιος νοιάζεται για τέτοιες τυπικότητες.

Τέλος πάντων, ύστερα από έναν μήνα περίπου αστάθειας για το ποιος είναι τελικά πρόεδρος στην ΑΕΚ και με εμφανείς τις προθέσεις του Μάκη να ελέγξει το παιχνίδι (σιγά μην ήταν απλώς σύμβουλος του Σκλαβενίτη), ακούσαμε χθες ότι η ιδιοκτησία περιήλθε στους αδερφούς Αντωνόπουλους, επιχειρηματίες ιπποφορβίων!!! Εδώ είναι που λένε τι κάνει νιαου-νιαου στα κεραμίδια...

Ο δε κύριος Ψωμιάδης σύμφωνα με μερίδα του τύπου κρύβεται πίσω τους και εμφανίζεται πλέον να ελέγχει πλήρως την ΠΑΕ ΑΕΚ. Ας σκεφτούμε λοιπόν τι να θέλει άραγε ένας Μάκης Ψωμιάδης από το ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ. Ένας άνθρωπος που έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο, έχει θητεύσει στον Κορυδαλλό, επιχειρεί σε κέντρα διασκέδασης και διαθέτει μια περίεργη σχέση με τον ιππόδρομο; Λέτε αλήθεια να έχει καμιά αρρωστημένη αγάπη για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα την ΑΕΚ; Από την άλλη το κίνητρο του κοινωνικού προφίλ τι νόημα έχει για έναν άνθρωπο με βεβαιωμένο εγγράφως αμαρτωλό παρελθόν; Δυστυχώς φοβάμαι ότι με τη νέα διοίκηση της ΑΕΚ ανοίγει πλέον ανοιχτά ο κύκλος της τρίτης κατηγορίας παραγόντων, αυτής που έχει εντελώς άλλους στόχους. Και όπως και να έχει απορώ με το θράσος ορισμένων εφημερίδων να πανηγυρίζουν για την επικράτηση Ψωμιάδη στην ΑΕΚ. Ούτε μέσα στο κόλπο να ήταν.

Αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι, αναμένονται αν μη τι άλλο στα χαρτιά μεγαλειώδεις επενδύσεις στην ΠΑΕ, οι οποίες ίσως τη βγάλουν και από την πενιχρή θέση που αυτή τη στιγμή βρίσκεται. Όμως το κόστος ενδεχομένως να είναι η μετατροπή της σε ένα μεγάλο πλυντήριο. Ένα πλυντήριο το οποίο θα είναι η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για βρώμικα κυκλώματα της νύχτας και της μέρας, τα οποία δεν έχουν άλλους τρόπους να νομιμοποιήσουν τα κέρδη τους. Τι να κάνεις, όλα έχουν ένα κόστος σε αυτή τη ζωή, αν είναι για το καλό της ομάδας; Κρίμα πάντως για τους φιλάθλους της ΑΕΚ, αλλά και γενικά όλους εμάς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο γιατί το μέλλον δε διαγράφεται ευοίωνο. Μακάρι να διαψευστούμε.

Σεραφείμ Κοτρώτσος
ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (Ηλεκτρολόγος Μηχ.& Μηχ Η/Υ)
Άλλα άρθρα του

Σχολιασμός Άρθρου
( έχουν καταχωρηθεί ήδη 3 σχόλια )

gathanas: Φίλε Σεραφείμ, τι να πω?Απλά δηλώνω ότι συμμερίζομαι τις απόψεις σου!Αυτά που προαναφέρεις ισχύουν!Αραγε μπορουμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον???Αυτοί που το καταφένουν αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων!Στην Ελλάδα λίγες φορές μπορείς να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον! (16/7/2001)
minaggizete: Αγαπητέ Σερ...παρόλο που είμαι ΑΕΚ, πρέπει να παραδεχτώ ότι δυστυχώς έχεις δίκιο σε όλα όσα λες.Και λέω δυστυχώς γιατί όχι μόνο εμείς (οι ΑΕΚτζήδες) αλλά όλοι οι φίλαθλοι όλων των ομάδων παρακολουθούμε αυτές τις δυσοίωνες αλλαγές και φυσικά δεν νομίζω πως μπορεί να αλλάξει κάτι από τα δικά μας χεράκια....τι άλλο να πω?Υπομονή....και κουράγιο!!! (12/7/2001)
ttask: Σε λίγο θα δούμε και τον Ψωμιάδη υποψήφιο βουλευτή, έτσι που το πάει!
Πάντως η κατάσταση των διοικητικών στα επαγγελματικά αθλήματα έχει γίνει απαράδεκτη και θα πρέπει κάποια στιγμή να παρθούν σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα, γιατί έχουν γίνει ρεζίλι των σκυλιών.
Βγαίνει τώρα ο Φιλιππίδης και ως άλλος Χριστόδουλος μαζεύει υπογραφές για τη δημιουργία γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδί! Έλεος! (12/7/2001)
[εισαγωγή σχολίου]
 printer friendly version  -  στείλτε τη σελίδα με e-mail ]

Σπίτι
Αθλητισμός
Προηγούμενο Επόμενο
Αναζήτηση 'Αρθρων
Σχολιασμός Άρθρου
Περιοδικό
   Editorials
   Sex
   Αθλητισμός
   Ακαδημαϊκά
   Αποκρυφισμός
   Αυτοκίνητο 2001
   Βία
   Γλώσσα
   Δραστηριότητες
   Εδώ Πολυτεχνείο (;)
   Εθνικά Θέματα
   Εικόνες
   Εκπαίδευση
   ΕΜΠ-ΕΠΙΣΕΥ
   Ενημερωτικά
   Επιστημ. φαντασία
   Έρευνα στο ΕΜΠ
   Ιστορίες
   Καθημερινότητα
   Κοινωνία
   Μ.Μ.Ε.
   Μόδα
   Παιδεία
   Ποιήματα
   Πολιτική
   Προσωπικά
   Σκέψεις
   Σκίτσα
   Τέλος εντύπου
   Τέχνες
   Τεχνολογία-Επιστήμες
   Φοιτ. Εκλογές `96
   Φοιτ. Εκλογές '95
   Χαβαλές
   Χαβαλές '96
   Χριστούγεννα '96
   Ψυχαγωγία
Μέλη
Ακαδημαϊκά
Επικοινωνία
Εκδρομές
Διασκέδαση
Σπίτι
Αθλητισμός
Προηγούμενο Επόμενο

ΝΥΓΜΑ ανλίμιτεντ σαμ ράιτς ρισέρβντ 1994-2099